Konya’nın Efes'i ilgi çekiyor

Konya'da Zengibar Kalesi olarak adlandırılan ve Roma döneminin en büyük eyaletlerinden biri olan İsaura Antik Kenti, surları, büyük bölümü ayakta kalan burçları, tiyatrosu, zafer takı, kilisesi ve kaya mezarlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Konya’nın Efes'i ilgi çekiyor

Bozkır ilçesinin Hacılar ve Ulupınar mahalleleri arasında, Toroslar'ın uzantısı dağda 1850 metre yükseklikte kurulan ve tarihte Hititler, Persler ve Romalılarca kullanılan Zengibar Kalesi, ziyaretçileri etkiliyor.

Konya’nın Efes'i ilgi çekiyor (Foto Galeri)

İsaura Antik Kenti'ni çevreleyen kalenin, sur ve burçlarının bir bölümü ayakta duruyor.

zengibar-kalesi-1.jpg

TEPE, SARP UÇURUMLARLA ÇEVRİLMİŞ

İsaura, Konya-Bozkır Kara yolunun üzerinde Bozkır’a 16 km uzaklıktadır. Bugünkü Zengibar Kale olarak bilinen yerdir. İsaura, 1860 metre yükseklikte hakim bir tepe üzerine kurulmuştur. Sarp uçurumlarla çevrilmiş olan tepe, Konya ve Toroslar ı kontrol altında tuta bilen bir yerdir.

Özellikle seçilmiş olan bu dağ tepesi, ayrıca Seydişehir, Karaman, Hadim yörelerini de kontrol altına almaktadır. Bol su kaynaklarının bulunduğu, Toroslar dağ sıralarının, Seydişehir ve Suğla Gölü’nün, hatta Konya’nın bir çok yöresinin görüle bildiği bu hakim tepe, İsauralılar tarafından bilinçli olarak seçilmiştir, İsaura antik kentinin planı çıkarılmış bu plan da, kentin bazı önemli yapıları ile Nekropellerin yerleri gösterilmiştir.

aa-20230526-31239947-31239945-roma-doneminin-en-buyuk-eyaletlerinden-isaura-antik-kenti.jpg

Kent surları: İsaura kentini çevreleyen surların uzunluğu yaklaşık olarak 4 km. kadardır. Ayrıca, kentin güney noktasından başlayıp, doğuyu çevreleyerek kuzey ucuna kadar giden ve doğal sur duvarlarının bir kısmı tahribata uğramış, fakat bir kısmı da tüm görkemiyle ayakta durmaktadır. İsaura kentin surları, yer yer değişmekle beraber yaklaşık 250-300 metre aralıklarla inşa edilmiş kulelerle desteklenmiştir.

zengibar-kalesi-2.jpg

Kent arazisinin doğal yapısın dan da yararlanılarak yapılan surlar, bazen toprak zemine bazen de kayalık zeminlere oturtulmuştur. Surların taşları kentin içindeki taş ocaklarından çıkartılmıştır. İsaura da gerek sur duvarların da, gerek diğer yapılarda kullanılan taşlar, açık kahverengidir. Çok az olarak mermer kullanılmasına karşılık, tüm yapılardaki taşlar kireç taşıdır. Kentin güney batısında yer alan taş ocağının için de büyük bir su deposu bulun maktadır surlara sağlamlık kazandırmak amacıyla, duvarlarda atkılı örgü tarzı kullanılmıştır.

aa-20230526-31239947-31239946-roma-doneminin-en-buyuk-eyaletlerinden-isaura-antik-kenti.jpg

Roma döneminde yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı İsaura Antik Kenti, çoğunluğu toprak altındaki tarihi varlıklarıyla "Konya'nın Efes'i" olarak nitelendiriliyor.

Etiketler :