Konya’nın geleneksel ürününe tüm Türkiye’den talep yağıyor

Konya’da özellikle yaşlı vatandaşların vazgeçilmez giyim aksesuarı olan mestler özellikle Doğu Anadolu bölgesinden büyük talep görüyor.
Konya’nın geleneksel ürününe tüm Türkiye’den talep yağıyor

Konya'daki mest üreticileri kış hazırlığına erken başladı. Önceden genelde yaşlıların tercih ettiği mest artık tüm yaş guruplarının dikkatini çekti. Soğuk kış günlerinde "ayağım sıcak kalsın” diyenler mutlaka bir çift mest alıyor. Koyun ve keçi derisinden el işçiliği ile üretilen bir çift mestin fiyatı 150 TL'den başlıyor. Abdest alırken büyük kolaylık sağlayan mestler sadece bu amaçla kullanılıyor zannediliyordu. Kış mevsiminde ayakları soğuktan koruyarak hastalıkları önleyen mestin ünü artık dünyaya yayıldı. Talep her geçen gün artıyor.

konyanin-geleneksel-urunune-tum-turkiyeden-talep-yagiyor.jpg

SEKTÖRDE ELEMAN BULUNAMIYOR

Kolay iş bulmanın mümkün olduğu, ekonomik getirisi yüksek olan ama pek tercih edilmeyen mesleklerin arasında ayakkabı ve mest üretimi bulunuyor. Birçok meslek grubunda olduğu gibi gençler, mest üretim mesleğini zor iş olması nedeniyle tercih etmiyor. Bu sebeple üreticiler, küçümsenmeyecek maaşlarda çalıştıracak çırak, kalfa ve usta dahi bulmakta zorlanıyor.

konyanin-geleneksel-urunune-tum-turkiyeden-talep-yagiyor-003.jpg

MEST, FARZI TAMAMLAYAN SÜNNET

Konya'da yıllardır 'mest' imalatını yapan Hasan Engin, mestin farzı tamamlayan sünnet olduğunu ve yaşlısından gencine kullandığını vurguladı. Konya Bedesten Çarşısı'nda yıllardır mest imalatını yapan Hasan Ergin, mestin abdest için kullanıldığını ve soğuktan korunmak ile ayağında rahatsızlık olanların kullandığını söyledi. "Mest, farzı tamamlayan sünnettir" diyen Ergin, abdest alındıktan sonra 2. bir abdest alınırken en son ayak yıkama bölümünde bu sefer ayakları yıkamadan direkt mesh edilebildiğini aktardı.

konyanin-geleneksel-urunune-tum-turkiyeden-talep-yagiyor-001.jpg

TERZİ KUMAŞTAN, MESTÇİ İSE DERİDEN YAPIYOR

Ergin, mestin en önemli özelliği deriden olduğunu belirterek, "Mestin imalatında kullandığımız deriler genellikle Uşak tarafından geliyor. Geldiğinde de işlenmiş şekilde gelir. Sonra kesip dikiyoruz. Terzi nasıl bir kumaştan pantolon yapıyorsa, biz de deriden mest yapıyoruz. Kullanılan derilerden en kalitelisi sırasıyla iyi işlenmiş dana derisi, keçi derisi ve sonra koyun derisidir. Bunların birbirinden farkı daha dayanıklı olmasıdır. Mesela özel yapım ile normal seri üretim arasında kalite farkı olur. Bir günde 300 çift yapanla günde 5 çift yapanın kalitesi aynı olmaz. Özel üretim daima daha kalitelidir." diye konuştu.

konyanin-geleneksel-urunune-tum-turkiyeden-talep-yagiyor-002.jpg

EN YOĞUN TALEP DOĞU ANADOLU’DAN

Mest talebinin en yoğun olarak Doğu Anadolu bölgesinde olduğunu söyleyen Ergin, yurt dışına da satışların olduğunu, yaşlısı genci fark etmeden herkesin kullanabildiğini ve fiyat aralığının ise 150-300 lira olduğunu belirtti.

konyanin-geleneksel-urunune-tum-turkiyeden-talep-yagiyor-004.jpg