Konya’nın ilk butik pasta işletmesi

Konya'nın ilk butik pasta işletmesini açan Keziban Şahin, “İnsanların hobi olarak evlerinde yapıp, sosyal medya aracılığı ile paylaştıkları butik pastayı ticari anlamda üretmeye başladık. Böylelikle butik pastacılığı geliştirmek istedik" dedi.
Konya’nın ilk butik pasta işletmesi

Kalehan Ecdat Bahçesi içerisinde yer alan ve Osmanlı Sanat Sokağı’nda bulunan çarşıda el sanatları, Selçuklu ve Osmanlı kültürüne uygun sanatlarla oluştuğuna dikkat çeken Kuşhane/Pastaşkına Pasta Tasarımcısı Keziban Şahin, “Buraya gelen misafirlerimiz, burada böyle bir çarşının olduğunu bilmiyorlar. Dışarıdan Kalehan Ecdat Bahçesi, sadece yürüyüş yapılabilecek ve Kafem’in bulunduğu alanda çay içilebilecek bir alan olarak görülüyor. Ancak burayı gören misafirlerimiz, hem konseptinden hem el sanatlarından hem de el sanatçılarından dolayı hepsi çok şaşırıyorlar. Bilinirlik konusunda sanırım biraz daha zamana gerek var. Gelen misafirlerimiz, bir dahaki geldiklerinde yanlarında misafirlerini getiriyorlar. Ancak çarşıda hizmet veren esnaflar olarak bizim ortak düşüncemiz, bu kadar büyük yatırım daha fazla bilinir olması. Kış döneminde ise vatandaşlarımızda park algısı düşer. Ama biz kış boyunca da biz burada olacağız. Ziyaretçilerimiz için açık olacağız” diye konuştu.

keziban-sahin.jpg

“KİŞİYE ÖZEL ÇALIŞILIYOR”

Çok uzun bir süre farklı bir sektörde hizmet verdikten sonra butik pastacılık yapmaya başladığını aktaran Şahin, “Butik pasta, aslında kişiye özel çalışılan bir pastadır. Pastayı sadece yenilebilen bir gıda olarak görsek de, günümüzde kutlamalarda çok önemli bir obje olarak kullanılıyor. İnsanlarda buna önem veriyor. Konya’da biz açana kadar butik pastaya ulaşmak çok idi. İnsanlar hobi şeklinde evlerinde yaptıkları için sosyal medya aracılığı ya da pastanelerde fazla çeşit sunulmamakla birlikte butik pastacılık yapılıyordu. Benim ablam ise Meslek Edindirme Kursları’nda butik pastacılığın eğitimlerini yapıyor. Belki bizim için işletme olarak geldi. Belli bir altyapı oluşturduk. Butik pasta işletmesi olarak Konya’da ilkiz. Buraya gelen misafirlerimiz, günlük çıkardığımız pastalardan faydalanabiliyorlar. Ancak çoğunlukla sipariş üzerine çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

butik-pasta-(2).jpg

“ÖNCELİĞİMİZ KALİTE”

Butik pasta içeriğinin tamamıyla kaliteli markalardan oluşturduklarına dikkat çeken Şahin, “Kısacası önceliğimiz kalite diyebiliriz. Özellikle bayanların işletmecisi olduğu gıda firmaları, bu konuda biraz daha hassas oluyorlar. Bizimde yola çıkış amacımız ise ‘Evde ne çıkıyorsa misafirlerimize de onu yediremeyiz’ oldu. Özellikle pasta şeker hamuru fazla kullanıldığı için insanların kafasında ‘Kimyasal ürünler mi kullanıyor’ fikri oluşuyor. Bu fikride kırmak istiyoruz. Buraya gelen misafirlerimize müsait oldukça bilgilendirme yapıyoruz. Ürünlerin sertifikalarını gösteriyoruz. Çocuklarımıza yedirmediğimiz ürünleri burada satışa sunmuyoruz. Tamamen doğal ve sağlıklı yöntemlerle pastalarımızı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

butik-pasta-(3).jpg

“TEMEL EĞİTİMLER ALINMALI”

Butik pastacılığın yetenekle birlikte eğitim alınması gereken bir alan olduğunun altını çizen Şahin, “Sadece yeteneğiniz yeterli olmuyor. Çünkü Konya’da bu alan yeni olsa bile, Türkiye’de ve dünyada gelişmiş durumda. Bu anlamda butik pastacılığı meslek edinmek isteyenler belediyelerin Meslek Edindirme Kursları’nda böyle bir alanda temel eğitimlerini alabilirler. Birde bizim yola çıkış amaçlarımızdan bir tanesi, eğitim ve öğretim anlamında burayı akademi haline getirmek. Tabi bunun için hem alan olarak hem de eğitim kadrosu olarak biraz zamana ihtiyacımız var. Ayrıca dönem dönem workshoplar yaparak Türkiye’nin önemli isimlerini getiriyoruz. Geçtiğimiz tarihlerde Funda Akay’ı konuk ettik. Bunun devamı da gelecek. Şubat ayında ise Sinem Önge’yi davet etmeyi planlıyoruz. Kısa süreli hem fikir edinmek adına hem de asıl alanlarını belirlemek adına bu workshoplara misafirlerimiz katılabilir” ifadelerini kullandı.

butik-pasta-(1).jpg

“KONYA’DA BÖYLE BİR BOŞLUK VARDI”

Butik pastacılığın çok geniş bir alan olduğuna değinen Şahin, “Pasta, Cup kek ve Cake pops gibi farklı alanları var. Birde pastayı yaparken figürde veya yoksa çiçekte uzmanlaşmakta ayrı ayrı alanlar. Uzmanlaşmak istediği alanı belirleyip onun üzerine gidebilirler. Bizde pasta yaparken misafirlerimizin izlemeleri için olabildiğince davet ediyoruz. Benim uzmanlık alanım çiçek yapımı olduğu için çalışmaları yaparken bize keyif veriyor. Birde Konya’da böyle bir boşluk vardı. Tam anlamıyla olmasa da figür ve süsleme yapılabiliyor. Biz bu alanda hizmet verelim diye o alanı biraz daha kuvvetlendirdik. Özellikle bu alanda hizmet almak isteyen misafirlerimiz, şeker hamurunda kötü tecrübeler yaşadıkları için ön yargıları var. Gelip birde bizde tadarlarsa farkı anlayacaklardır. İlla pasta siparişi vermelerine gerek yok, biz ikram olarak sunabiliyoruz. Şeker hamurunun aslında çok sağlıklı ve lezzetli olduğunu görecekler” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR