Konya'nın ilk modern caddesine adı verilen belediye başkanı

Konya'nın ilk modern caddesi adını uzun yıllar belediye başkanlığı görevinde bulunan isimden alıyor. Efsane isim 14 Aralık 1969 tarihinde Avrupa Belediyeler Birliği toplantısından dönerken Gölbaşı mevkiinde makam aracı ile geçirdiği bir trafik kazası sonucu vefat etti.
Konya'nın ilk modern caddesine adı verilen belediye başkanı

Ahmet Hilmi Nalçacı kimdir?

Konya’da doğdu. Ailesi Konya’nın köklü ailelerindendir. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Havva Hanım’dır. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya’da yaptıktan sonra Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Konya maiyet memurluğu göreviyle başlayan kamu hizmeti, Cihanbeyli ve Çumra kaymakam vekillikleri ile devam etti. Seydişehir, Boyabat, Ayancık, Ladik ve Ilgın kaymaklıklarında bulundu. Babasının isteği doğrultusunda Konya’ya gelip, Devlet Su İşlerinde personel müdürü olarak hizmete başladı. DSİ 4. Bölge Müdürlüğünde yaptığı hizmetten sonra Konya Belediyesi başkan yardımcılığı görevine atandı. 27 Mayıs İhtilalı’ndan sonra tekrar DSİ 4. Bölge Müdürlüğündeki görevine döndü. Bu arada Konya Yüksek İslam Enstitüsünde Fransızca ve müzik dersleri verdi. Tasavvuf müziğine de aşina olan Nalçacı, çok iyi derecede ney üflerdi.

23 Kasım 1963 tarihinde Konya belediye başkanlığını kazanan Ahmet Hilmi Nalçacı, vefat tarihi 12 Aralık 1969’a kadar aralıksız belediye başkanlığı görevinde bulundu. Konya belediye başkanlığı sırasında Türkiye Belediyeler Birliği ve Avrupa Belediyeler Birliği yönetim kurullarına seçildi. Bu arada Avrupa Belediyeler Birliğinde genel sekreterlik görevine getirildi. 1966-68 yılları arasında Avrupa Konseyi Mahallî İdareler Konferansı daimi komite üyeliği ve başkan yardımcılığı görevinde bulundu.

Konya’ya enerji takviyesi

Belediye başkanlığı sırasında İrfanlı Elektrik Santralından Konya’ya enerji takviyesi sağlandı. Yeni Belediye Sarayı da onun döneminde hizmete açıldı. Şehir içi sokaklarının asfaltlanmasına başlanması, Dede Bahçesi’nin şehrin Kültür Parkı hâline getirilmesi, yirmi bir mahalle grubunun kanalizasyon işlerinin tamamlanması, ESO işletmesi bünyesinde otuz bir mahalleye yeniden elektrik şebekesi kurulması, 30 km uzunluğunda yeni su şebekesi döşenmesi, organize sanayi bölgeleri kurulmasına öncülük yapılması, sanayi sitelerinin yapımına başlanması, kooperatifleşerek konut yapımı için arsa temini yapılması döneminde gerçekleştirilen önemli hizmetlerdendir.

Yine yaptırdığı Konya Otogarı, pek çok ilin ve ilçenin örnek aldığı bir terminal olarak 1990’lı yıllara kadar hizmet vermiştir.

14 Aralık 1969 tarihinde Avrupa Belediyeler Birliği toplantısından dönerken Gölbaşı mevkiinde makam aracı ile geçirdiği bir trafik kazası sonucu vefat eden Nalçacı, Kapı Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Hacı Fettah Mezarlığı’nda toprağa verildi. Evli ve üç çocuk babası olan Ahmet Hilmi Nalçacı’nın adı, kendisinin planladığı Konya’nın ilk modern caddesinde yaşatılmaktadır. (Kaynak: Konya Belediyesi Başkanlık Çalışma Raporu, 1964; 1965; 1968; 1969; Konevi, 2009; Es, Arşiv; Yaşar-Doğan, 2008)

Etiketler :