Konya’nın korkutan grafiği; 2 milyon 277 bin kişiyi panik sardı

Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklığın halen sürmesi ve barajlardaki su oranlarının hızla tükenmesi vatandaşların endişelenmesine neden oluyor.
Konya’nın korkutan grafiği; 2 milyon 277 bin kişiyi panik sardı

Bu yıl kuraklık kendini tüm yönleriyle belli ederken Konya’daki barajların da doluluk oranları hızla düşüyor. KOSKİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre Bağlarbaşı barajında son 3 yılın en düşük seviyesi görüldü.

bagbasi-baraji-su-hacmi.png

2019 yılının son ayında 76 milyon 366 bin metreküp olan Bağlarbaşı barajı 26 Ocak itibariyle 46 milyon 276 bin metreküpe geriledi. Bağlarbaşı Barajı 2023 yılının başında 46 milyon 572 metreküp su barındırıyordu. Ocak ayının da yağışsız geçmesi barajın doluluk oranını etkilemeye devam ediyor.

altinapa-baraji-su-hacmi-1.png

Altınapa Barajında da su hacmi hızla düşmeye devam ediyor. 2023 yılı başında 12 milyon 136 bin metreküp su hacmi bulunan Altınapa Barajında 26 Ocak 2023 tarihi itibariyle su hacmi 11 milyon 141 bin metreküp olarak ölçüldü. Yağışın olmaması ve su oranlarının sürekli düşmesi endişeleri de artırmaya devam ediyor yorumu yapıldı.

altinapa-baraji-su-hacmi.png

KONYA’DA KURAKLIK KORKUTUYOR

Beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle kurak bir dönem yaşanıyor, çiftçiler yağış bekliyor. Zor bir yıl geçireceklerini belirten çiftçiler, yağışların olmamasının verimleri düşürdüğünü, maliyetleri ise arttırdığını söylediler. Çiftçiler için büyük önem arz eden yağışlar, henüz gelmedi. Yağışların gelmemesiyle maliyetlerinin iki kat arttığını dile getiren çiftçiler, hububat ürünlerinde verimin düşeceğini vurguladılar. Çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Kemal Kıcır, “Çiftçiler için bu dönem kötü geçiyor. Tohumlar toprağın altında hala bekliyor. En ufak bir yağışta çıkacaklar. Ama o yağış gelmiyor. İnşallah ilerleyen günlerde gelecektir. Çiftçi için zaman gittikçe daralıyor. Bu vakitten sonra ekin çıksa da zaten dört dörtlük bir verim olmaz. Tahıl ve hububat grubu şu an su bekliyor. Bu ürünler için yağış çok elzem. Bu yüzden dua ediyoruz. İnşallah bir an önce rahmet gelir.” sözlerine yer verdi.

 Muhabir
Etiketler :