Konya’nın Orman Dede’sini Amerikalılar kaptı

Konya’da bozkırın ortasında kurduğu ormana 83 yaşında olmasına rağmen bakmakla mücadele eden Orman Dede olarak bilinen Rahim Demirbaş’ın mücadelesi ve fedakarlığı Amerikalı yapım şirketinin dikkatini çekti. Şirket ekip göndererek Orman Dede’ye uluslararası belgeselde geniş yer verdi.
Konya’nın Orman Dede’sini Amerikalılar kaptı

Otun bile bitmediği çorak arazide kurduğu ormanı tek başına büyüten ve öğrencilerinin dışında kimsenin dikkatini çekmeyen Rahim Demirbaş uluslararası belgeselde yer alacak. ABD yapımlı şirket TRT WORLD de yayınlanacak olan iklim değişikliğiyle ilgili bir belgesel için Rahim Demirbaş ve ormanı dikkat çekti.

orman-dede-2.jpg

Şirket yetkililerini göndererek 83 yaşındaki Rahim Demirbaş’ın çekimlerini tamamladı. Hollywood'da birbirinden önemli birçok filme imza atan aktör Adrian Greiner'ın sunucu olarak yer alacağı film projesinin Türkiye ayağında Rahim Demirbaş ve ormanı yer alması Demirbaşı da mutlu etti.

orman-dede-8.jpeg

ABD’den gelen film yapım şirketinin ekipleri Orman Dede’ye hayran kaldı. Ekip, çekimi tamamladıktan sonra Orman Dede ile bol bol hatıra fotoğrafı da çektirdi.

orman-dede-9.jpeg

KİMSE YARDIMCI OLMUYOR

Orman Dede Rahim Demirbaş, yıllardır ormanı büyütmek için çabaladığını ve bu süreçte öğrencilerinden başka kimsenin destek olmadığından da şikayetçi oldu. Yaşının 83 olmasına rağmen tüm gücünü buraya harcadığını belirten Demirbaş, “Burada köpekler, kediler de var ve onlara da bakıyorum.

orman-dede-2.jpeg

Ormanın ve hayvanların bakımı için masraflar oluyor. Bu yaşıma ve hiçbir gelirim olmamasına rağmen bunlara bakmakla mücadele ediyorum. Öğrencilerim dışında hiç kimseden yardım ve destek görmedim. Ben ülkem için bu ormanı yaptım. Ama artık yaşlandım ve masrafları karşılayamaz oldum. Kimsenin yardımcı olmaması ve destek bulamamam beni çok yıprattı” diye konuştu.

orman-dede-7.jpeg

SU DEPO HAVUZU VE GES PANELİ LAZIM

Film yapım ekibinin çekimlerinden sonra gazetemize açıklamalarda bulunan Rahim Demirbaş, 83 yaşında olduğunu ve ormana bakmakta zorlandığını söyledi. Su depolama havuzuna ihtiyaç duyduğunu söyleyen Rahim Demirbaş, “Tüm bu araziyi ve ormanı mal varlığımın hepsini satarak kurdum.

orman-dede-15.jpeg

Elimde sadece bir kulübe ve bu orman var. Bu orman da kulübe de benim değil diyebilirim. Ben öldüğümde buradan bir tek dal daha götüremeyeceğim. Vatana millete hayırlı olmak için bu ormanı kurdum.

orman-dede-12.jpeg

Şimdi yaşlandım ve artık bakamaz duruma geldim. Benim sadece bir su havuzuna ihtiyacım var. Bunun için de hayırseverlerden destek bekliyorum” dedi. Orman Dede Rahim Demirbaş, artezyen kuyudan da sulama yapabildiğini fakat elektrik faturalarını ödemekte zorlandığı için bu yöntemi kullanamadığını da belirtti. Demirbaş, ihtiyaç olan elektrik için gerekli olan güneş paneliyle elektrik sorununun çözüme kavuşacağını hatırlattı.

orman-dede-5.jpeg

ORMANA ÖĞRENCİLERİ SAHİP ÇIKTI

Emekli öğretmen Rahim Demirbaş'ın 25 yıl önce ölen oğlunun anısına diktiği fidanlar bozkırın ortasında ormana dönüştü. Ereğli ilçesi Beyören Mahallesi'nde emekli matematik öğretmeni Rahim Demirbaş, ülkenin dört bir yanında ve yaşadığı bölgede binlerce öğrenci yetiştirdi. Kurduğu dershanede de yüzlerce öğrencinin üniversiteye yerleşmesini sağlayan altı çocuk babası öğretmen Demirbaş, 28 yıl önce trafik kazasında lise son sınıf öğrencisi oğlunu kaybetti. Demirbaş, üniversite hayali kuran oğlu Yahya'nın anısını doğada yaşatmak için adeta otun bile bitmediği çorak arazide ağaçlandırma çalışmasına başladı. Yaklaşık 20 haneli mahalledeki dağın eteğinde 500 dekar arazi satın alan Rahim öğretmenin, 25 yıl önce diktiği 40 bin fidan bugün ormana dönüştü. Yaklaşık 10 kilometre mesafeden su getirerek kurduğu ağaçlandırma alanına "Yahya Demirbaş Ormanı" adını veren emekli öğretmen, çeyrek asra yakın "yeşil serüveni"ne adeta varını yoğunu harcadı.

orman-dede-1.jpg

Tüm birikimi ve kazancını ormana yatıran Demirbaş, şartların ağırlaşmasıyla geçim kaynağı dershanesini kapatmak zorunda kaldı. Dershanede çalışan öğretmenlerin SGK primlerini ödeyemediği için yüklü borç üstlenen ağaç sevdalısı, ormanının haczedilmesiyle karşı karşıya kaldı. Yapılandırdığı borçlarını ödemekte güçlük çeken Rahim öğretmenin, elleriyle diktiği ormanına ülkenin dört bir yanındaki yetiştirdiği öğrencileri sahip çıktı. Demirbaş, 400 dekar arazi üzerine kurulu ikinci orman alanındaki iki odalı evde 6 yıl önce kaybettiği eşinin ardından tek başına yaşıyor. •SERVET R. ÇOLAK

orman-dede-4.jpeg

Etiketler :