Konya’nın yükselen değeri tohumculuk

Konya’da sertifikalı tohum üretimi 2005 yılından itibaren başta hububatta olmak üzere güzlük ve baharlık ürünler ile büyümeye devam ediyor.
Konya’nın yükselen değeri tohumculuk

Konya’da sertifikalı tohum üretimi 2005 yılından itibaren başta hububatta olmak üzere güzlük ve baharlık ürünler ile büyümeye devam ediyor. 2020 yılı üretim sezonunda Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı Tohumluk Kontrol Birimine 160 firma ve 910 bin dekar alanda 13 bin adet beyanname başvurusu yaptı.

konyanin-yukselen-3.jpg

Tarımın kadim şehri olan Konya; tarımsal üretim alanı, bitkisel üretim çeşitliliği ve üretim miktarları bakımından Türkiye'de birçok üründe lider konumunda olmakla birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı bakımından da birinci sırada yer alıyor. Konya’da son dönemde yükselen bir başka değerin ise tohumculuk sektörü olması son yıllarda dikkat çekiyor. Konya’da sertifikalı tohum üretimi 2005 yılından itibaren başta hububatta olmak üzere güzlük ve baharlık ürünler ile büyümeye devam ediyor. 2020 yılı üretim sezonunda Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı Tohumluk Kontrol Birimine 160 firma ve 910 bin dekar alanda 13 bin adet beyanname başvurusu yaptı.

konyanin-yukselen-2.jpg

TÜRKİYE’NİN TOHUMUNU KONYA ÜRETİYOR

Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün bilgi paylaşımında konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Başta İlimiz olmak üzere ülke genelinde değerli çitçilerimizin temiz ve sağlıklı sertifikalı tohuma ulaşa bilmesi için 2020 yılı üretim sezonunda İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı Tohumluk Kontrol Birimine 160 firma ve 910.000 dekar alanda 13.000 adet beyanname başvurusu olmuştur. Bu beyannamelerin hasat öncesi tarla kontrolleri ve hasat sonrası numune alımı işlemleri tecrübeli teknik personellerimiz tarafından yerine getirilmektedir. İlimiz Konya olarak Türkiye'de sertifikalı tohumluk üretiminin % 30 gibi önemli bir payını elimizde tutmaktayız. Bu % 30'luk payın içinde ilimiz Türkiye'nin Arpa (% 40), Patates (%48), Ayçiçeği (%50), Yonca (%60), Aspir (%97), Kuru Fasulye (%58), Korunga ( %40), Yem Bezelyesi (%28) üretimi kapsamında ilk sırada, Buğday (% 24) üretimi ile ikinci sırada yerini almaktadır. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak önümüzdeki üretim sezonlarında da Türkiye sertifikalı tohumluk üretimi pastasındaki payımızı üretimdeki paydaşlarımız ile birlikte sürekli arttırmanın hedefi içinde olacağız. Sertifikalı tohum üretimi kontrolleri kapsamında 2020 yılı üretim sezonunda kontrolörlerimiz tarafından hasat öncesi yapılan tarla kontrolleri ve hasat sonrası sertifikalandırılacak olan tohumlukların % 80'nin numunesi alınmış olup, gelişimi devam eden tohumluk patatesten yumru numunesi alınarak sertifikasyon işlemleri devam edecektir.

MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ

konyanin-yukselen-1.jpg

konyanin-yukselen-4.jpg

konyanin-yukselen-5.jpg

konyanin-yukselen-6.jpg