Konya’nın yüz yıllık değeri virane olmaktan kurtarıldı!

Konya’da 1924 yılında inşa edilen tarihi çeşme, kaderine terk edilmişti. Karatay Belediyesi ve KOSKİ’nin çalışmalarıyla ise virane olmaktan kurtarıldı.
Konya’nın yüz yıllık değeri virane olmaktan kurtarıldı!

Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Güldan Dede Çeşmesi’nin, Araştırmacı Yazar Ömer Tokgöz tarafından bakımsız ve virane durumu 2023 Temmuz’da gündeme getirilmişti. Tarihi çeşme, kaderine terk edilmekten kurtarıldı.

cesme-5.jpg

‘HAYIRLI BİR İŞ YAPILDI’

Çeşmenin virane halden kurtarılmasından dolayı hayırlı bir iş yapıldığını vurgulayan Tokgöz, “Kadim şehir Konya'da geçmişten bugüne yapılmış tarihi eserler, zaman zaman kötü kullanımlar sonucu kötü duruma düşebilir. Tarihe ve maziye duyarlı yerel yönetimler kamuoyuna yansıtılan bu kötü durumu düzeltmek için restorasyon ve bakım hizmetlerine önem vermelidir.

cesme-1.jpg

Karatay Belediyesi ve KOSKİ bu anlamda hayırlı bir iş yaptıkları için Konya halkı adına Araştırmacı Yazar olarak kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum.” şeklinde konuştu.

cesme-3.jpg

GÜLDAN DEDE ÇEŞMESİ

Karatay ilçesine bağlı Tekke Mahallesi’nde, Topraklık Caddesi üzerindeki çeşme, 1924 yılında inşa edilmiş sivri teğet kemerli bir sokak çeşmesidir. Muntazam kesme taştan duvara bitişik olarak yapılmış tek lüleli bir çeşmedir. Önünde sekileri ve yalağı mevcuttur. Ayna taşı, merkezden kenara doğru dilimlidir. Üzerinde taslık bulunur. Taslığın iki yanında rozet şeklinde çarkıfelek motiflerine yer verilmiştir.

cesme-2.jpg

Aynalığın üstündeki kitabesinde: “Sâhibü’l-hayrât ve’l-hasenât tarafından inşâ’ına azmedilen Gildan Dede / Çeşmesi bi-lütfihi Te’âlâ hitâm buldu Cenâb-ı Hak bu gibi âsâra teşebbüs ve yardım / edenlerin ömürlerini müzdâd eylesin âmin 1340-Zi’l-hicce 1342” satırları okunmaktadır. Ömrü Müzdad demek ise "ziyade eylesin, artırılsın çoğaltılsın "diye dua edilmektedir. 1924 tarihli çeşmenin kitabesinde bu tamir ve bakım yapan kimselere de Gildan Dede tarafından kitabede ömrü uzun olsun diye dua edilmektedir.

 Muhabir
Etiketler :