Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor'da organize işler!

Konyaspor'da organize işler!

Konyaspor beş haftalık bir aradan sonra galip geldi. Kayserispor’u iyi bir oyun sonunda 2-0 mağlup etti.  Kayserispor oyunu çirkinleştirmedi, oynamaya çalıştı.  Konyaspor rakibine göre taktik disiplin, sistem ve oyun anlayışı olarak daha ileride olduğu için rahat kazandı. Konyaspor bu sezon öyle güzel futbol oynuyor ki takımın beş haftadır kazanamaması bile göze batmadı.  Konyaspor taraftarı ve camiası da duruma skor odaklı değil oyun odaklı yaklaştığı için aslında herkes halinden memnun.

                SİSTEMİN YANSIMASI GOLLER
                Kayserispor maçında Konyaspor’un bulduğu iki gol de hızlı ve etkili bir pas trafiği sonrasında geldi. Öyle tesadüfi uzun toplarla, duran toplarla ya da rakip hatasıyla oluşan karambol golleri değildi. Konyaspor adeta nakış gibi işleyerek gollerini attı, pozisyonlar yakaladı. Direkten dönen top ve ilk yarıdaki tüm hücum organizasyonlarında hızlı ve yerinde paslaşmalar izledik. Atılan iki gol de Konyaspor’un oyun sistemini anlatan, yansıtan gollerdi. İlhan Palut’un Konyaspor’u nasıl oynuyor diye sorarsak bu hafta atılan iki gole bakmak yeterli.

               TOPSUZ OYUNDAKİ İYİLEŞMELER
               Konyaspor öne geçtikten sonra skoru korumak adına topun arkasına da iyi yerleşti. Kasımpaşa maçında 2-0 öne geçtikten sonra Konyaspor skoru korumakta zorlanmış, alan savunması yetersiz kalmıştı. Topsuz oyundaki yerleşim hataları dikkat çekmiş, etkisiz ve yalancı pres yapmıştı. Ancak Kayserispor maçından öne geçtikten sonra oyunun temposunu ayarlamakta sorun yaşamadı. Top rakipteyken genelde alanı iyi parselledi, topun arkasında iyi pozisyon aldı. Bu durum İlhan Palut’un takımın eksik yönlerini gördüğünü, takım savunması anlamında da takımı geliştirmeye çalıştığını gösteriyor.

                MAÇIN ADAMI AMİR
                Konyaspor nasıl oyun ve sistem olarak gelişiyorsa Amir Hadziahmetovic’in futbolu da buna paralel olarak gelişiyor. 4-3-3 sisteminde kendini buldu. Türkiye liginde futbolunu geliştiren oyuncuya az rastlarız. Kulüpler genelde hazır oyuncu isterler.  Amir bu durumun istisnası adeta. Böyle devam ederse bir sonraki durağı Avrupa’nın önemli kulüpleri olabilir, Konyaspor’a da çok iyi para kazandırabilir. Kayserispor maçında Amir tüm görevlerini eksiksiz olarak yerine getirirken attığı golle ekstra katkı vererek bana göre maçın adamı oldu. Bytyqi’ye de ayrı bir parantez açmak lazım. Konyaspor hücum organizasyonlarında pas trafiğine sürekli dahil oldu. Guilherme ile birlikte kanadını çok etkili kullandı.

                İLHAN PALUT İLE UZUN YILLAR ÇALIŞILMALI
                Bence ligin bu haftasına kadar izlediğimiz bölüm bile İlhan Palut hakkında kanaat oluşturmak için yeterli. Sistem odaklı bir oyun var. Bu oyunun geliştirilmesi için ve Konyaspor’un daha büyük hedefler koyabilmesi için İlhan Palut ile uzun süreli sözleşme imzalanması gerekir. Ben olsam hoca ile beş yıllık bir sözleşme imzalar ve uzun vadeli planlar yapardım. Açıklamalarından anladığımız kadarıyla hoca da Konya’da mutlu ve huzurlu. İlhan Palut ile Konyaspor tribünleri arasında güçlü bağlar oluşuyor. Dakikalar 90’ı gösterirken tribünler İlhan Palut nidasıyla inliyordu.

                TARAFTAR NEDEN GELMİYOR?
                Konyaspor seyir zevki yüksek futbol oynuyor. Yönetim bilet fiyatlarını düşürdü, buna rağmen tribünler dolmuyor. Bunun üzerinde düşünmek lazım.

-Passolig kartlarında “tanımsız kart” hatası çözülmüyor. TFF ilgisiz. Maça gelen taraftar yeniden tek kullanımlık bilet almak zorunda kalıyor. Bu bir faktör.

-İkincisi yeni stadyum çok güzel olsa da eski stadyum gibi merkezi değil. Eski stadyuma şehrin her yanından doğrudan erişim vardı. Tranvay hattı stadın uzağında kalıyor. Toplu ulaşımda pek çok kişi iki araç değiştirmeyi göze almıyor. Maç gününe özel Konya’nın her tarafından tek toplu ulaşım aracı ile stadyuma ulaşılabilecek seferler konulmalı.

-Eski stadyumda maç günleri sabahtan itibaren bir hareket oluşurdu. Köftecisi, seyyar satıcısı, çekirdekçisi, limonatacısı panayır gibiydi. Bence maç günleri stadyum etrafında belediye esnafın stant açmasına izin vermeli. İnsanların yeni stadyum etrafında vakit geçireceği, uygun fiyata karnını doyurabileceği alanlar oluşturulmalı. Yeni stadyum eskisine göre daha konforlu olsa da daha soğuk.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR