Konya’ya dış havzadan su getirilecek mi? Tarım Bakanı açıkladı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın, Konya Ovasının suyla buluşması için yapılan çalışmaların ne aşamada olduğu yönündeki sorularını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.
Konya’ya dış havzadan su getirilecek mi? Tarım Bakanı açıkladı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Konya’daki barajlarda yapılan çalışmalar, Mavi Tüneldeki son durum, dış havzalardan Konya’ya su getirilmesi ve ilçelerde tarımsal sulamaya ilişkin projeleri sordu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla sorulara şu şekilde cevap verildi.

bagbasi-baraji.jpg

BAĞBAŞI VE AFŞAR BARAJI’NDA SON DURUM NEDİR?

Bağbaşı Barajı’yla Afşar Barajı arasındaki derivasyon tünelinin yapımı hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, “Afşar – Bağbaşı Hadimi Tüneli: Klasik tünel imalatında (6 bin 631 metre); Hadim Regülatörü yaklaşım tünelinden girilerek, Bağbaşı Barajı tarafında (sağ tüp) bin 300 metre, Afşar Hadimi Barajı tarafında (sol tüp) 2 bin 268 metre, ayrıca Sazak girişinden bin 654 metre olmak üzere, klasik olarak toplam 5 bin 222 metre tünel açma imalatı tamamlanmıştır. Tünel Delme Makinası (11 bin 505 metre) ile 4 bin 960,2 metre tünel açılmış olup çalışmalar devam etmektedir. Toplam uzunluğu 18 bin 136 metre olan tünelin 10 bin 182 metresi açılmıştır. Açılan tünelde 6 bin 908,3 metre (yüzde 38’ı) beton kaplama imalatı yapılmıştır. TDM ve NATM kısmında çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

konyaya-dis-havzadan-su-getirilecek-mi-tarim-bakani-acikladi-001.jpg

AHİ KANALI’NDA ZEMİN VE HEYELAN PROBLEMLERİ İLE KARŞILAŞILMIŞTIR

Ahi Kanalı’nda gelinen seviye konusunda açıklama yapan Bakan Yumaklı, “Mavi Regülatörden çevrilen suyun Hotamış depolamasına aktarılmasını sağlayan 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış İletim (AHİ) kanalı tamamlanmış olup, AHİ Kanalının tamamına 22.04.2018’de su verilmeye başlanmıştır. Kanalın ilk 33 km’lik kısmında performans testleri devam ederken zemin ve heyelan problemleri ile karşılaşılmıştır. Yüklenici firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları tamamlanmış ve yükleme testleri başarıyla tamamlanmıştır. Bu testlerde su alma yapısı KM: 33+227 ‘de su kabartılarak kesin kabul aşamasında olan ve 72 bin 650 dekarlık kısmı sulamaya açılan KOS 123 sulamalarına su verilerek 2022 yılında deneme sulaması yaptırılmıştır. 2023 yılında bölge genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle kapalı sisteme su verilmemiştir. Zemin ve heyelan problemleri nedeniyle çökmeler olmuş ancak firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir” diye konuştu.

MAVİ TÜNEL’DEN OVAYA SU VERİLECEK Mİ?

Önümüzdeki yıl Mavi Tünel’den ovaya su verilmesi konusunda Konyalı çiftçilere bir müjde verilip verilmeyeceği noktasında cevap veren Bakan Yumaklı, “Bağbaşı ve Bozkır Barajlarında yeterli su depolanması halinde APA Hotamış 1,2,3 ve KOS 1,2,3 Sulamalarının tamamlanan kısımlarına su verilebilecektir” dedi.

konyaya-dis-havzadan-su-getirilecek-mi-tarim-bakani-acikladi-002.jpg

ALTINEKİN, KULU VE CİHANBEYLİ SUYA KAVUŞACAK MI?

Konya Ovası’na ve Kuzey Konya’ya dış havzalardan su getirecek proje çalışmaları hakkında bilgi veren Yumaklı, “Konya Ovasına dış havzalardan su getirilmesi ile ilgili yeni bir projemiz bulunmamaktadır. Ancak ‘Ermenek Çayı ve Akçaydan Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması’ ve ‘Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı’ işleri ile ilgili planlama çalışmaları devam etmektedir. Altınekin, Kulu ve Cihanbeyli ilçelerimize tarımsal amaçlı su getirmeye yönelik ‘Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı’ projesi kapsamında planlama çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

konyaya-dis-havzadan-su-getirilecek-mi-tarim-bakani-acikladi.jpg

KONYA OVASI’NDAKİ ESKİ KUYULARA RUHSAT MI GELİYOR?

Konya Ovası’ndaki eski kuyulara ruhsat verilmesi konusunda bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki soruya da cevap veren Bakan Yumaklı, “Konya Kapalı Havzasında Yeraltı suyu seviyesi ''Kritik Emniyetli Rezerve ulaştığından yeni yeraltı suyu tahsisi yapılamamaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen ruhsatsız kuyuların belgelendirilmesi uygun görülmemektedir” dedi.

 Yazı İşleri Müdürü