Konya’ya özel bitki kırmızı listede!

Konya il sınırları içerisinde görünen endemik bitki, yok olmak üzere olduğundan dolayı kırmızı liste içerisinde yer alıyor.
Konya’ya özel bitki kırmızı listede!

Konya il sınırları içerisinde görünen endemik bitki, yok olmak üzere olduğundan dolayı kırmızı liste içerisinde yer alıyor.

Sadece Konya bölgesinde yetişen Çoban Yastığı bitkisi, dış görünüşünden dolayı kirpiye benzediği için halk arasında Kirpi Dikeni ismiyle de anılıyor. Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından yok olmak üzere olan bitki grubu içerisine alınan Çoban Yastığı, kırmızı liste kategorisinde değerlendiriliyor.

‘SADECE BU YÖRELERDE YETİŞİYOR’

Konya, Bozkır civarında yetiştiği bilinen Çoban Yastığı hakkındaki diğer bilgiler de şu şekilde yer alıyor; “Dişotugiller familyasından olan bu bitki, gevşek, dikenli, öbek oluşturan çalılardır. Uzaktan bakıldığında dış görünüşü kirpiye benzediği için halk arasında kirpi dikeni de denir. Çiçekler genellikle pembe renklidir. Tip örneği Konya, Bozkır civarından bilinen ve sadece bu yörelerde yetiştiği bilinen ve genellikle Astragalus (geven) stebi, kalkerli topraklar, killi yamaçlarda, 1100-1450 m yüksekliklerde yayılış göstermektedir. Bokhari tarafından 1970 yılında Acantholimon confertiflorum olarak adlandırılmış ve bilim dünyasına yeni tür olarak tanıtılmıştır. Endemik olan bu tür, genellikle Konya il sınırlarında bulunurken, son yıllarda yakın il sınırlarından Karaman-Bucakkışla civarında da bulunduğu belirtilmektedir. Çiçeklenme ağustos-eylül ayları arasındadır. Bokhari isimli araştırıcı bitkinin adını, çiçeklerinin çok yoğun olmasından dolayı, confertiflorum [confert: yoğun; florum: çiçek] olarak isimlendirmiştir. Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından yok olmak üzere olan bitki grubu içerisine alınmış ve kırmızı liste içerisinde EN [endangered: tehlikede] kategorisinde değerlendirilmiştir.”

‘ÇOBAN YASTIĞI’NIN FAYDALARI’

Çoban yastığı bitkisinin aslında oldukça fazla kullanım alanı vardır. Her şeyden önemlisi bu bitki erozyon ile mücadelede oldukça faydalıdır. Çünkü çoban yastığı sahip olduğu kuvvetli kökler ve dayanıklı yapısı ile erozyon kontrol çalışmalarında oldukça fazla fayda sağlar. Gevenlikler denilen alanlar kurulur ve böylelikle doğal afetler, sel felaketleri en aza indirgenmeye çalışılır. Çoban Yatığı aynı zamanda tıpta ve eczacılıkta da kullanılmaktadır. Geven yani Çoban Yastığı virüslerin ve bakterilerin vücuda girmesini engeller. Bu da grip, soğuk algınlığı, bronşit ve sinüse karşı koruma demektir. Aynı zamanda hastalık başlamış olsa bile hastalığın kısa sürede atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmede de faydası vardır. Kemoterapi ve radyoterapi gören kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bitkinin aynı zamanda tansiyon düzenlenmesine, ağrıları gidermeye ve şişliklere de etkili olduğu bilinmektedir.

coban-yastigi.jpg

Etiketler :