Konya’ya ramazan bereketiyle geliyor! İşte çarşıda güncel fiyatlar...

Ramazan ayının başlamasına günler kala vatandaşları alışveriş telaşı sardı. Yoğun günler geçirdiklerini söyleyen Konyalı esnaflar, bereketli bir dönem yaşadıklarını ifade ettiler.
Konya’ya ramazan bereketiyle geliyor! İşte çarşıda güncel fiyatlar...

Konya’da Ramazan ayı yaklaştıkça vatandaşların hazırlıkları hızlandı. Tezgahlarda Ramazan ayına özgü yiyecekler yer alırken halk, daha çok peynir, zeytin, tereyağı, pekmez, tahin gibi temel ihtiyaç ürünlerini tercih ediyor. Geçen seneki gibi bir yoğunluğun olmadığını belirten Kadınlar Pazarı Esnafı fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşların daha az ilgi gösterdiğini bildirdi.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor.jpg

‘HURMA ÇEŞİDİ ARTTI’

Kadınlar Pazarı esnaflarından Fatih Kocatürk, “Ramazan ayında en çok peynir, zeytin, sucuk, kuru bakliyat ve hurma tercih ediliyor. Pandemiden sonra işler gayet iyi bir şekilde ilerliyor. Çok şükür geçen seneye nazaran bu yıl yoğunluk daha çok. Mesela geçtiğimiz yıl hurma çeşidi daha azdı ama bu yıl 15 çeşit hurma var. Ramazan ayı senede bir geldiği için mutlaka vatandaş gelip alacak. Sofralar hurmasız olmaz. Her yıl olduğu gibi huzurlu bir şekilde ramazan ayı gelir hayırlısıyla gider” dedi.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-003.jpg

‘KIRMIZI ET VE CİĞERE TALEP VAR’

Kadınlar Pazarı esnafı Samet Kahraman ise Ramazan ayında vatandaşların et alımı hakkında şu ifadelere yer verdi: “Ramazanda ete ilgi beklediğimiz kadar olmadı fiyat pahalılığından dolayı. Piyasanın durumu yüksek olduğu için bizler ramazanda ete yüzde 25 bazında zam yapmak durumunda kaldık. 300 TL’lik etin fiyatı 350 TL’ye çıktı. Halkımız her türlü artışa rağmen et alıyor. Vatandaş özellikle kırmızı et ve ciğere daha fazla talep gösteriyor.”

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-004.jpg

‘GEÇEN SENEYE GÖRE İLGİ AZALDI’

Ramazan ayının yaklaşmasına rağmen vatandaşların gereken ilgiyi göstermediğini söyleyen Kadınlar Pazarı esnafı, “Bu sene geçmiş yıllara göre alışveriş telaşı daha az oluyor. Çünkü hayat şartları ve fiyatların yüksek olması insanların alım gücünü zorluyor. Bu bütün sektörde bu şekildedir: Şarküteri, manav, sucuk, pastırma gibi. Bu yüzden insanlar bu sene biraz daha az ilgi gösteriyor. Ramazana az bir kala ise insanlar kendilerini bir tık daha zorlayacaklar. Ramazan ayında daha farklı şeyler bekliyoruz. Fiyatlar düşsün ve insanlar daha rahat bir ramazan geçirsin. Fakat ekonomimizin düzgün olmamasından dolayı ufak tefek sıkıntılar yaşanıyor. Fiyatlar açısından geçen yıla göre bu yılı kıyas edemeyiz. Örneğin 50 TL’ye aldığın zeytin bu yıl 150 TL veya 100 TL’ye aldığın peynir bu yıl 200 TL arasında bu şekilde bir artış var” şeklinde konuştu.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-002.jpg

‘HURMA FİYATLARINDA ARTIŞ VAR’

Hurma fiyatlarının 70 TL’den başlayıp 490 TL’ye kadar çıktığını belirten Mehmet Yağcı, hurma fiyatlarının şu anda sabit olduğunu fakat Ramazan ayında artacağını kaydetti. Her türlü hurma çeşitlerinin olduğunu bildiren Yağcı, “Her bütçeye uygun hurma bulunur. Hurma fiyatları diğer ürünler bakınca gayet uygun ve stabil devam ediyor. Ramazan ayı gelirken Konya esnafı genelde zam yapıyor, biz ise müşteriyi düşünerek aldığımız ürünlerin fiyatları değişmediği sürecek kesinlikle fiyat değiştirmiyoruz. Çünkü her fiyat yükseldiğinde müşteriyle bire bir muhatap olan kişi biz olduğumuz için mağdur oluyoruz. Diğer esnaflarda bu sorun olmadığından dolayı fiyat değişikliğini kafasına göre yapabiliyor. Fiyat artışı olduğunda müşterinin tepkisi artıyor, ürünün satış oranı da düşüyor, müşteri bir kilo alacağına yarım kilo alıyor. Keşke fiyatlar düşse hatta stabil kalsa. Bir ürün ne kadar ekonomik olursa satış hızı o kadar fazla oluyor aslında. Elimizdeki ürün bitmediği ve yeni ürün gelmediği sürece fiyat artışı yapmıyoruz diğer esnaflara da bunu öneriyorum.”

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-005.jpg

‘HER ÇEŞİT HURMA SATILIYOR’

Müşterilerinin tepkisini önemseyen ve satışlarının düşmemesi için elinden geleni yaptığını vurgulayan Yağcı, “Hem müşteriden tepki görmemek hem de satışların düşmemesi için fiyat artışı gerekmediği sürece yapmıyoruz. Geçmiş senelerdeki gibi ramazanda fiyat artışı oluyor. Dövizle alakalı olduğu için fiyatlar yükseliyor. Döviz yükselmezse fiyatlarda pek bir oynama olmaz. Hemen hemen her bütçeye uygun olan hurmalarda tercih damak zevkine göre değişiyor. Kimi biraz da yapısı yumuşak olan hurmaları seviyor. Diş sorunu olanlar sert olan hurmayı tüketmekte zorluk çekebilirler” şeklinde konuştu.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-006.jpg

‘KONYALILARIN TERCİHİ MEDİNE HURMASI’

Oruç zamanı en çok hurmanın tüketildiğini ifade eden Mehmet Yağcı, “Ramazan ayında en çok hurma tüketilir bunun nedeni ise tok tutma özelliği olduğu içindir. Hurmanın inanılmaz bir besleyici tarafı vardır. Hem yüksek vitamin, kalori içerir hem de yüksek lif içerir. Açlığı da bastırır, anne sütüne en yakın besin hurmadır. Söylendiği gibi üç hurmayla insanlar oruç tutabilir. Besin değeri çok yüksektir. Ayrıca Konyalılar en çok Medine hurmasını tercih ediyor. Bağdat hurması 70 TL, Medine hurmalarının kilogramı 210 TL’den başlıyor iriliğine göre 490 TL’ye kadar devam ediyor, Sugai hurması 300 TL, Safavi hurması 320 TL, Mısır hurması 380-410 TL, Kudüs hurması 420-450T L, Acve hurması 380 TL, yaş hurma 160 TL” diye aktardı.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-001.jpg

‘FİYATI NE OLURSA OLSUN ALMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Ramazan alışverişi yapan Alime Gök, “Ramazanda en çok zeytin, peynir ve hurma gibi kahvaltılık ürünleri tercih ediyoruz. Hurma fiyatları çok yüksek olduğu için alamadım ama orucun vazgeçilmez lezzeti olan hurmanın fiyatı ne olursa olsun almayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

konyaya-ramazan-bereketiyle-geliyor-007.jpg