Konya’ya sığınan depremzedeler yaşadıklarını anlattı, Kahramanmaraş'ta sağlam bina yok!

“Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzede ailelerin bir kısmı Konya’da getirilerek misafir edilmeye başlandı. Yaşadıklarını anlatan depremzede Mehmet Görkem, "O anları anlatmak mümkün değil. Kahramanmaraş'ta binaların bir çoğu yıkıldı ayakta kalanlar ise kullanılır durumda değil"
Konya’ya sığınan depremzedeler yaşadıklarını anlattı, Kahramanmaraş'ta sağlam bina yok!

200 kişilik kapasiteli Özkaymak Park Otel, tüm kapılarını Kahramanmaraş depreminden etkilenen depremzede aileler için açtı. Ailelerin burada tüm ihtiyaçları karşılanırken, yaşanan acılar da unutulmaya çalışılıyor. Kahramanmaraş merkezde depremden etkilenen ve evleri kullanılmaz halde olan Mehmet Görkem ailesiyle birlikte Konya’ya getirildi. Yaşananları ve sonrasını anlatan depremzede Görkem, “Deprem anını anlatmak mümkün değil. Sabahın saat 4’ünde ne olduğu anlamadan yatakların içinde kalakaldık. Depremin şiddeti çok büyüktü ve aile olarak büyük bir şok yaşadık. O anları anlatmak mümkün değil. Allah böyle bir afeti kimseye yaşatmasın” dedi. Depremin hemen ardından dışarı çıktıklarını söyleyen Görkem, “Gecenin karanlığında sadece çevremizdeki birçok binanın yıkıldığını gördük. Gün ağarınca depremin etkisinin ne derece büyük olduğuyla karşı karşıya kaldık. Kahramanmaraş’ta bütün sokaklarda apartmanların evlerin bir çoğunun yıkıldığını gördük. Kurtulanların hepsi sokaklardaydı ve şehrin neredeyse yarısı yıkılmış. Binaların birçoğu yıkıldı, ayakta kalanlar da asla kullanılacak durumda değil.

img-9027.jpg

Zaten depremlerin ardından kimse evlerine giremiyor ve dışarda kalıyorlar. İkinci deprem olduğunda herkesin dışarda olması da büyük bir mucize oldu” diye yaşadıklarını anlattı. Yakınlarından ve çevresinde de bir çok kişiyi kaybettiğini söyleyen Görkem, şehir merkezinde ölü ve yaralı sayısının çok çok fazla olduğunun altını çizdi.

img-2671.jpgimg-2677.jpgimg-2676.jpg

“KAHRAMANMARAŞ’TA YIKIM ÇOK FAZLA”

Yapılan müdahaleleri ve yardımları da değerlendiren depremzede Görkem, “Depremin ardından bazı binalara yardımlar ulaşmadı. Durumun çok geniş alanda olması ve aynı zamanda birçok binanın yıkılması böyle bir sonuç doğurdu. Kahramanmaraş’ta gördüğüm manzara dehşet verici ve çok bina yerle bir olmuş.

img-2671-001.jpg

Çoğu enkaza yardımların ulaşmadığını gördük” dedi. Evlere hırsızların girdiği ve bazı bölgelerdeki yağma iddialarını da değerlendiren Görkem, “Konya’ya geldikten sonra aradaki çevremizden bazı kişilerin biz görevliyiz diye ayakta kalan evlere girdiklerini ve hırsızlık yaptıklarını duyuyoruz. İlk başlarda böyle bir söylenti duymamıştık. Buraya gelince yağma ve hırsızlık olayları duymaya başladık. Devlet yetkililerimiz bu durumun önüne geçecektir. Konyalılar bize kucak açtılar ve buraya yerleştik. Allah herkesten razı olsun. Allah bir daha bu acıyı kimseye yaşatmasın” dedi.

img-9030.jpg

“GÜN BİRLİK OLMA GÜNÜDÜR”

Özkaymak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özkaymak, depremin ilk anından itibaren gerek otobüsleri ücretsiz gerekse de otelleri açarak depremzedelerin hizmetine sunduklarını belirtti. Deprem sonrası yaşanan fırsatçılıkları eleştiren Özkaymak, “Depremin hemen ardından bazı otobüs firmalarının biletleri 3-4 kat artırdıklarını gördük. Firma olarak biz oraya gitmek isteyen gönüllüleri ve oradan buralara gelmek isteyen depremzede vatandaşlarımızı ücretsiz hizmet veriyoruz. Fırsatçılık yapan firmalara tepkilerimizi dile getirdik ve yetkili birimlere bildirdik. Bugün birlik olma günüdür, para kazanmak günü değildir. Eğer bu durumda fırsatçılık yapılıyorsa bunun adı ticaret değil, yağmacılıktır. Herkes elinden gelen yardımın en iyisi yapmalı. Fakat bakıyoruz hala bazı insanlar fırsatçılık derdindeler. Battaniyeler, yardım malzemeleri 3-4 kat artmış. Bunu yapanlar asla affedilmemeli” dedi. Erol Özkaymak, aynı zamanda otellerini depremzede ailelere açtıklarını dile getirerek depremzedelerin ve ülkesinin her zaman yanında olduğunu vurguladı. •Servet R. Çolak

 Muhabir