Konya’yı salgın sardı! Uzmanından altın öneriler

Kış aylarının gelmesiyle beraber korona virüs, influenza ve diğer enfeksiyonel hastalıklarda artış yaşanmaya başladı. Üst solunum yolu virüslerinin yaz aylarına göre kış mevsiminde canlılığını daha rahat koruyabildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, önemli bilgiler verdi.
Konya’yı salgın sardı! Uzmanından altın öneriler

2019 yılında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye’ye 2020 Mart ayında gelen covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı. Havaların soğumasıyla beraber covid-19, influenza ve diğer enfeksiyon hastalıklar artış göstermeye başladı. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülmeye başlayan üst solunum yolu enfeksiyonunun damlacık ve solunum yoluyla bulaştığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, maske kullanmanın üst solunum yolu enfeksiyonunu, influenza ve diğer virüslerin bulaş yolunu kestiğini belirtti.

risk-grubundakiler-2-001.jpg

MASKE TAKMAK HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR

Kalabalık ortamlarda maske takmanın hastalığın bulaşma riskini azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Yetişkin ve çocuklarda bu hastalık görülmeye başladı. Kalabalık bir toplu taşıma aracında herkesin dip dibe durarak yolculuk etmesi hastalığa adeta davetiye çıkarıyor. Özellikle kalabalık ortamda maske takmıyorsanız ve hastaysanız ortamdaki herkese virüs bulaşabilir. Üst solunum yolu virüslerin bulaşmasında solunum ve damlacık yolu etkilidir. Yani siz hapşırdığınızda maske takmıyorsanız ve elinizi ağzınızla kapatmadığınızda hasta olmayan bireylere enfeksiyon çok rahat bir şekilde geçebilir” ifadelerini kullandı. Covid-19 gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için maske takmanın en önemli koruyucu özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul, “Maske takmanın sonucunda bulaş yolunu direkt kesiyorsunuz yani hasta olma riskiniz azalıyor. Eğer başarabiliyorsanız sosyal mesafeyi korumak önem arz ediyor. Bir diğer tavsiye de hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

risk-grubundakiler-1.jpg

COVID-19 GİBİ HASTALIKLAR TEST YOLUYLA SONUÇ ORTAYA ÇIKIYOR

Covid-19 ve üst solunum yolu enfeksiyonunun test yapılarak ayırt edilebileceğinin altını çizen Bülent Ertuğrul, şu ifadelere yer verdi: “Covid-19 ile bu hastalığı dışardan ayırt etmek klinik olarak hemen hemen olanaksızdır. Laboratuvar ortamında hastadan alınan bir burun örneğiyle birlikte kontroller yapılarak test sonucu ortaya konur.” Bakanlık tarafından hastanelere gönderilen 4’lü testler sayesinde hastaların hangi hastalığa yakalandıklarını kolaylıkla öğrenebildiklerini belirten Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığın göndermiş olduğu 4’lü testlerde covid-19, influenza (grip), RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) soğuk algınlığı ya da diğer enfeksiyonel hastalıkları laboratuvar testleriyle ayırt ediyoruz böylece hastaya teşhisi koyabiliyoruz.” Bu hastalıktan dolayı hastanelerde ki doluluk oranlarının arttığını bildiren Ertuğrul, “İnsanlarda; genellikle boğaz, kas, eklem ağrısı, burun akıntısı, iştahsızlık, bazen bulantı ve kusmanın da eşlik ettiği bir tablo karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.

risk-grubundakiler-3.jpg

HASTALIKLAR SÜREKLİ DEĞİŞİM GÖSTEREBİLİYOR

Üst solunum yolu enfeksiyonun artmasıyla beraber insanların yeniden covid-19 endişesine kapıldığını söyleyen Prof. Dr. Ertuğrul, yeni bir salgının gelmesini öngörmediklerini kaydetti. İnfluenza, üst solunum yolu enfeksiyonu, korona virüs ve diğer hastalıkların mutasyona uğradıklarını anlatan Ertuğrul, “Korona virüs, influenza gibi hastalıklar sürekli değişim ve mutasyon gösterebilen virüslerdir. Bu mutasyonlar sırasında çok daha hızlı bulaşabilen türlerdir. Covid-19 salgını da aynı bu şekilde çıktı” dedi.

ERTUĞRUL: RİSK GRUBU GRİP AŞISI OLMALI

Ertuğrul, özellikle risk grubunda olan insanların hastalıklardan korunmaları için grip aşısını yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Etiketler :