‘Koronavirüse karşı bal ve arı sütü tüketin’

Kovid-19 salgını sonrası insanlar virüse karşı etkili besin arayışına yöneldi. Birçok uzmanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerdiği bal ve arı sütü, pandemi sürecinde bu yönüyle daha da revaçta. Türkiye'de yıl başından bu yana arı ürünlerine olan talepte de artış yaşandı.
‘Koronavirüse karşı bal ve arı sütü tüketin’

Bağışıklığı artırmada büyük rol üstlenen bal ve arı sütü, pandemi sürecinde insanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Konya’da bazı dönemlerde alışveriş merkezlerine stant açan Balcı Ali firması, kovan bal, propolis, arı sütü, polen gibi yüzde yüz doğal olan ürünleri satışa sunuyor.  Geçen seneye göre bu yıl bal satışlarında büyük artış yaşandığını söyleyen Balcı Ali Firma Yetkilisi Mustafa Benli, özellikle arı sütünün bağışıklığı artırmada çok etkili olduğunu ve son zamanlarda insanlar tarafından tercih edildiğini aktardı.

koronaviruse-karsi-2.jpg

‘BAL İNSANIN BÜNYESİNİ KORUR’

Bu süreçte insanların propolis, üçlü karışım propolis ve arı sütü gibi ürünlere yöneldiklerini belirten Mustafa Benli, “Bal insanın kan hareketlerini hızlandırarak bünyesini korur. Astım ve bronşit olanlara propolis veriyoruz. Bal, hücreleri yenilemeye de öncülük eder. Bağışıklık sistemi güçlü olan insanlar Koronavirüsü çabuk atlatıyor. Polenin yüzde 45’i baldan, balın da yüzde 45’i polenden olur. Özellikle Koronavirüs döneminde bal satışlarında bir patlama oldu. Ürünlerimiz yüzde 100 doğaldır. Ürünlerimizin hepsine analiz yapılmaktadır. Vatandaşların, bal alırken prolin değerinin yüksek olmasına bakmaları gerekir. Prolin değeri ne kadar yüksek olursa çiçek sayısı o kadar fazla demektir. Artı olarak balın kaliteli olması, glikoz kullanılmaması, şekerli olmaması gerekir. Bu tür ürünlerin sahte olup olmadığı analizden belli olur. İnsanlara güvendikleri yerden bal almalarını öneririm. Bizim ürünlerimiz tamamen doğal ve organiktir. En ufak bir katkı yoktur. İstedikleri yerlere analizlerini yaptırabilirler” şeklinde konuştu.

koronaviruse-karsi-8.jpg

‘SAHTE BAL NASIL AYIRT EDİLİR?’

Sahte balın tam anlamıyla nasıl ayırt edilebileceğini anlatan Benli, “Vatandaşlar sahte balı ayırt etmek için Tarım İl Müdürlüğüne ve balın MRL’sine baktırabilirler. Balcı Ali olarak 150 seneden beri kara kovan bal üretiyoruz. Türkiye ve dünya genelinde ballarımızı pazarlıyoruz. Daha çok Arap ülkelerine bal götürüyoruz. Türkiye genelinde her vilayette varız. Bütün vatandaşlara ballarımızı kapıda ödeme ile gönderiyoruz. Hem Türkiye sınırlarını aştık hem de Türkiye’nin her noktasına ulaşabilecek konuma geldik. Bu ürünler, Sivas- Kayseri arasındaki Uzunyayla’da üretiliyor. Orada rakım bin 850’dir. Oradaki çiçekler de çok kalitelidir. Yağış iyi olduğu zaman balda prolin değeri çok yüksek çıkıyor. 800-900 oranında çiçek olduğu zaman Anzer balı ortaya çıkar. Kütük ballarımız tamamen bin 250 anzer ayarındadır. Bizim orada ilaçlama gibi kimyasal şeyler olmaz. Şeker glikoz yoktur, en ufak katkı bulamazlar. Yedikleri zaman da başka balı yemezler. Bal fiyatlarımızın piyasadaki fiyatlardan daha uygun olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

koronaviruse-karsi-1-001.jpg

‘POLEN DEĞERİ YÜKSEKTİR’

Polen değerleri yüksek olduğu için ballarının kaliteli olduğunun altını çizen Benli, “ Konya’ya geldiğimiz zaman vatandaşlar sağ olsunlar Balcı Ali’ye uğrayıp ballarını alıp gidiyorlar. Denemek için bal alan vatandaşlar tekrar bal almak için mutlaka geliyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

koronaviruse-karsi-3-001.jpg

koronaviruse-karsi-4-001.jpg

koronaviruse-karsi-6.jpg

koronaviruse-karsi-5-001.jpg