Koronavirüse karşı 'Sanal Fuar'

Dünya ekonomisini olumsuz etkileyen Koronavirüs,global fuarlarında iptal olmasına neden oldu. Ekonomide devamlılığın sağlanması adına son günlerde fiziki fuarlara bir alternatif görevi olan Sanal Fuar yazılımlarına olan talep artışı dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı’nın bu konudaki çağrılarına Selçuk Üniversitesi’nden cevap geldi.
Koronavirüse karşı 'Sanal Fuar'

Dünyada her yıl milyarlarca dolarlık fuar ticareti gerçekleştiriliyor. Uzmanlar tarafından, Çin’de yaşanan olaylardan önce 2022’ye kadar dünya fuarcılık ticaretinin 5 ile 7 kat büyüyeceği konuşuluyordu. Bu oran, küresel gayri safi hasıla için yapılan yıllık ortalama büyüme tahmininin üzerinde yer alıyor. Ancak günümüze gelindiğinde neredeyse dünyanın tüm ülkelerindeki fiziki fuarlar iptal edilmiş ya da ertelenmiş durumda. Virüsler, ekonomik sıkıntılar çeken günümüz dünyasının şirketleri için dijitalleşmeyi artık mecburi bir durum haline getirdi. Pek çok fuar iptal olunca, sanal fuarlar hazırlanması yönünde çalışmalar hız kazandı. Ekonomide devamlılığın sağlanması adına son günlerde fiziki fuarlara bir alternatif görevi olan Sanal Fuar yazılımlarına talep artışı dikkat çekti.

sanal-fuar-2.jpg

TİCARET BAKANI PEKCAN'DAN 'SANAL FUAR' AÇIKLAMASI

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ruhsar Pekcan pandeminin tekstil, hazır giyim, deri, halı sektörleri üzerinde etkilerini değerlendirmek ve sektörün görüş ve önerilerini dinlemek amacıyla tekstil, hazır giyim, deri, halı sektörlerinin ihracatçı birlik başkanları ile video konferans yoluyla toplantı gerçekleştirdi. Pekcan, burada yaptığı konuşmada, Kovid-19 pandemisi nedeniyle gerek dünyanın gerekse Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, bu süreçte sektörlerle sanal ortamdan bir araya gelmeye devam edeceklerini bildirdi. Pandemiden sonraki sürece çok iyi hazırlanmak gerektiğini belirten Bakan Pekcan,“Bu süreçte daha önce yapmak isteyip de gerçekleştiremediğimiz altyapımızı hazırlayabiliriz, lojistik merkezleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamlamamız lazım. Bunun yanı sıra İhracat Genel Müdürlüğümüzün sanal fuarlarla ilgili bir çalışması var. Sanal fuarlar, B2B toplantılar ve sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımıza yeni fırsatlar yeni imkanlar sağlayabiliriz. Belki fabrikalarınızın da sanal ortamda ziyaret imkanıyla tanıtımını sağlayacağız. Türkiye Tanıtım Grubunu (TTG) da aktifleştirebiliriz. Bunların bir kısmını şimdi yapabileceğimiz gibi bir kısmını da pandemi süreci geçer geçmez atacağımız adımlar diye sınıflandırmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

sanal-fuar-5.jpg

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖNEMLİ BİR PROJE HAZIRLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaları sonrası yazılım alanındaki çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyleyen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Cumhurbaşkanımız 6 Nisan’da yaptığı konuşmada 3 konuya ciddi manada vurgu yapmıştı. Bunlardan birisi biyo güvenlik, birisi siber güvenlik, birisi de gıda güvenliğiydi. Selçuk Üniversitesi olarak birkaç yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımız vardı. Özellikle biyo güvenlik ve siber güvenlikle ilgili çalışıyorduk. Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasından sonra kendimize vazife edindik ve siber güvenlik kısmını biraz daha ön plana çıkararak yazılım alanında hem kendi bilgi işlem daire başkanlığımızda bulunan yazılımcılarımızı hem de bizden mezun olan öğrencileri toplayarak bir ekip oluşturduk. Bu ekip hem yazılım anlamında, hem 3 boyutlu animasyon anlamında, hem de sanal gerçeklik anlamında çok tecrübeli yazılımcılardır. Bunlarla birlikte yürüttüğümüz çalışmada internetten satışla ilgili, uluslararası fuarla ilgili bir web sayfası tasarlandı” ifadelerini kullandı.

selcuk-universitesi-kampusu.jpg

‘TİCARET BAKANLIĞI PROJEYİ ÇOK BEĞENDİ’

Fuar çalışmalarını çeşitli bakanlıklara duyurduklarını ve Ticaret Bakanlığının dönüş yaparak proje talep ettiğini kaydeden Rektör Şahin, “Yaptığımız bu çalışmaları bakanlıklara, odalara bir yazıyla duyurduk. Ticaret Bakanlığı bu yazımız üzerine bize döndü. Nasıl bir fuar yapabileceğimizle ilgili bizden bir proje istediler. Projemizi sunduk ve çok beğendiler. Karar verecekler. Eğer projemiz kabul edilir de bir destek gelirse, bakanlığımızla birlikte bu süreci yürütmek istiyoruz. Bizim için de bu önemlidir. Çünkü üreticilerin katılımı ekonomik anlamda zorluk arz etmektedir. Onların fuar katılımının yüzde 50’sini bakanlık eskiden beri destekliyormuş. Böyle olmasını isteriz” dedi.

selcuk-universitesi-rektoru-prof-dr-mustafa-sahin.jpg

‘ODA BAŞKANLARIMIZ DESTEKLEDİ’

KTO, KTB ve KSO’nun projeyi desteklediğini söyleyen Rektör Mustafa Şahin, “Konya’daki oda başkanlarımız bu projeye inanılmaz destek verdiler. Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası Başkanlarımız bizleri arayıp isteklerimizin olup olmadığını sordular. Bizler de taleplerimizi ilettik. İnanılmaz sahiplendiler. Bizimle ilgili de bu fuarın yaygınlık kazanması, tanıtılması için destek veriyorlar.  TARMAKBİR Başkanı Selçuk Önal Bey’le görüştük. Başta çok morali bozuktu. Ancak fuar süreciyle ilgili kendisini bilgilendirdiğimizde çok memnun oldu. Bu işin içine gireceğini ve kendi temsilcilerini, müşterilerini fuara katılmak için teşvik edeceklerini söylediler” dedi.

sanal-fuar-1.jpg

GERÇEK FUARDAN FARKI YOK

Sanal fuar hakkında detaylı bilgiler veren Mustafa Şahin, “Normal bir fuar binasına girer gibi bir giriş kapısı olacak. Biz bunu belki Selçuk Üniversitesi’nin kampüs alanındaki giriş kapısı olarak tasarlanabileceğini düşündük. Kapıdan girdikten sonra bir hole girilecek. Orada bir bayan bir erkek iki tane hostes müşteriyi karşılayacak. Girişte de fuara katılan ülkelerin bayrakları olacak. En başta Türkiye Cumhuriyeti bayrağı, Ticaret Bakanlığı bayrağı, sonra da diğer katılımcı ülkelerin bayrakları bulunacak. Arka fonda da sponsorlarımızın logoları yer alacak. Sanal gerçeklikle oluşturulmuş bu video kısmından sonra, fuara giren ziyaretçi davet edilecek ve fuar alanına geçecek. Orada normal fuar stantları kendisini karşılayacak. İsterse tüm fuar alanına göz atabilecek. İsterse ziyaret etmek istediği sektörleri ya da ürünleri yazarak seçecek ve doğrudan firmanın standına yönlenecek. Oradan gerekli incelemeleri yapacak” diye konuştu.

sanal-fuar-4.jpg

STANDLAR ZİYARET EDİLEBİLECEK

Sanal fuarda firmaların stantlarına ziyaret yapılabileceğini ve firma temsilcileriyle canlı bağlantılar kurulabileceğini kaydeden Rektör Şahin, “Stantların özelliği şudur. Firmaların ürünleriyle ilgili tanıtımları yapabileceği görseller oluştu. Üstüne tıklandığı zaman o görsel tam ekranı kapsayacak şekilde büyüyor ve tüm detaylar orada ortaya çıkıyor. Ayrıca fuara katılan kişilerin çalıştırabilecekleri tanıtım filmleri vardır. Biz üniversitemizle ilgili hazırladığımız stantta iki tane kısa tanıtım filmimizi koyduk. Her ürünle ilgili de aynı tanıtım filmini yükleyebilir firmalar. Burada bir sorun yoktur. İsterlerse telekonferans yöntemiyle bir araya gelebilecekleri ya da katılımcı kişinin firma yetkilisini doğrudan arayabileceği telefonlar ve linkler koyduk” ifadelerini kullandı.

sanal-fuar-6.jpg

HER SEKTÖR İÇİN SANAL FUAR

Projeleri gerçekleştiği taktirde her sektörle ilgili sanal fuar düzenleyebileceklerini belirten Rektör Şahin, “Eğer bu gerçekleşirse başta iptal edilen tarım fuarı olmak üzere her sektörle ilgili fuar düzenleyebileceğiz. Bunların sürelerinin önemi yoktur. 3 ay da, 6 ay da sistemde durabilmektedir. Katılımcı geldikçe eklenebilmektedir. Tabi bu tek başına fuar işi değildir. Oluşan yazılım şuanda bizim uluslararası ve ulusal düzeyde bilimsel kongre düzenlememize, sempozyum düzenlememize de uygun niteliktedir. Onunla ilgili de çalışmalarımıza başladık. Hemen ilk fırsatta üniversitemizden 3 kongreyle ilgili süreç başlatacağız. Bunlardan birisi bilgisayar alanında, birisi maliyeyle ilgili sosyal bilimlerde, üçüncüsü de cerrahiyle ilgilidir. Cerrahide iptal ettiğimiz bir kongremiz vardı. Onu da bu sistem üzerinden organizasyonunu yapmış olacağız” şeklinde konuştu.

sanal-fuar-3.jpg

SANAL SINIFLARDA CANLI TOPLANTILAR

Sanal sınıflarda canlı bilgilendirme toplantısı yapabileceklerini ve buralara da 300-400 kişinin aynı anda katılabileceğini belirten Rektör Şahin, “Katılımcılar için bir ücret talep edilecek. Ziyaretçiler kayıt aşamasında bilgilerini girdikten sonra fuar alanına devam edebilecek. Onun dışında bir alternatif uygulama olarak şunu gerçekleştirdik. Bir kişi bir konuda görüş beyan etmek istediği zaman bunu gerçekleştireceğiz. Sanal sınıflar oluşturacağız. Daha önceden o kişinin yapacağı bilgilendirme toplantısıyla ilgili tarih ve saati ilan edip duyurusunu yapacağız. 300-400 kişiye kadar o sanal sınıfa dinleyicilerin bağlanabileceği bir altyapı oluşturuyoruz” dedi.

sanal-fuar-7.jpg

PROFESYONEL EKİP                                           

Yazılım ekibinin alanında profesyonel kişilerden oluştuğunu söyleyen Rektör Şahin, “Bu yazılımlarımızı yürüten ekibimiz profesyonel ve iyi yetişmiş bir ekiptir. Selçuk Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığındaki yazılımcılar kendi öğrencilerimizden mezun bir yazılımcı gruptur. Yine kendi öğrencilerimizden mezun bir animasyon grubudur. Bunların üçü de çok profesyoneldir. Fakat bunlar Selçuk Üniversitesi çatısı altında bu hizmetleri yürütürken, aynı zamanda üniversitemizin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerimizin de staj görmesi ve eğitim alması için, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yazılımcıların yetişmesi için de önemli bir altyapı olacaktır. Hem teorik eğitimi üniversitemizde alacaklar, hem de pratik eğitimi üniversitemizin çatısı altında oluşan bir konsorsiyumdan yürütmüş olacaklar” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ