KOSKİ’den su fiyatları açıklaması

Konya'da su fiyatlarında artış yapıldı mı? Kamuoyunda paylaşılan su faturalardaki tutarlar neden yüksek geliyor... İşte KOSKİ’den yapılan su fiyatları açıklaması...
KOSKİ’den su fiyatları açıklaması

KOSKİ Genel Müdürlüğü kamuoyunda son günlerde faturalarının yüksek geldiği ve fiyat artışı yapıldığı yönünde paylaşımlarla ilgili açıklama yaptı. 

KOSKİ'DEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE

Su faturalarına yönelik kurumumuzca Covid-19 Pandemi süresince bazı yeni uygulamalar yapılmıştır. Nisan ve Mayıs aylarında gerek çalışanlarımızın gerekse de abonelerimizin sağlığı düşünülerek okumalar tahmini olarak yapılmıştır.  Bu dönemde kurumumuz, abonelerimizi düşünerek aşağıdaki uygulamaları yapmıştır:

1- Su fiyatlarına 2020 yılında yapılan fiyat güncellemesi iptal edilmiştir. M³ fiyatlarında herhangi bir yükselme olmamış bilakis 2019 yılı Aralık ayı fiyatlarıyla su hizmeti verilmeye devam etmektedir. İlave herhangi bir artış söz konusu değildir.

2- 2020 yılı Mart ayında uygulanmaya başlanan kademe uygulaması da Nisan ayı itibari ile iptal edilmiştir.

3- Abonelerimizin bu dönemde yaşadığı ekonomik zorluklarına katkı sağlamak için, tahmini faturalar hesaplanırken,  geçmiş yılın aynı okuma dönemi veya mevcut okuma döneminden 2 ay öncesinin ortalaması alınarak, bunlardan en düşük olan m³ kullanımı tahmini olarak yansıtılmıştır. Bu şekilde Nisan ve Mayıs aylarındaki faturalar en düşük kullanım üzerinden çıkarılmıştır.

4- Ancak, pandemi süresince abonelerimizin evlerinde yaşayan bireylerin daha uzun süre evde kalması ve temizlik vb. ihtiyaçların artmasına bağlı olarak su tüketimlerinde ciddi artışlar olmuştur. Bu kapsamda 2020 yılının ilk 3 ayında kullanılan su miktarı ile Nisan-Mayıs aylarında kullanılan su miktarı kıyaslanmayacak kadar artış göstermiştir.

5- Haziran ayı itibari ile su sayaçlarınız, yerinde, kullanılan endekse göre sayaçlar üzerinden okunmaya başlanmış ve buna göre fatura düzenlenmiştir.

6- Haziran ayında faturalar çıkarılırken Nisan ve Mayıs aylarında tahmini olarak en düşük kullanımdan yansıtılan kullanım miktarları Haziran ayında sizlere verilen faturanın üst kısmında İlave/İade kısmında görüldüğü üzere düşülmektedir.

7- Kurum olarak sizlerin sayaçlarını yerinde ve görerek okuma sonrasında, sayaçlar üzerindeki endeks tespit edilmiş, eski aylara göre kullanımınızın artması ve Nisan/Mayıs aylarında da yüksek su tüketmenize rağmen düşük endeksten tahmini fatura çıkarıldığı için, Haziran ayında çıkan faturalarda yükseklik yaşanmaktadır. Şayet faturanızda size verilen son endeks ile ilgili bir hata var ise kurumumuza başvuru yapmanız durumunda gerekli düzeltmeler yapılacaktır.

8- Faturalarınız ile ilgili olarak Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında gecikme cezası uygulanmamaktadır. 

9- Pandemi süresince kullanmış olduğunuz fazla tüketimlere bağlı olarak birikmiş olan m³ fazlalığını çözmek için kurumumuzca farklı çalışmalar yapılması düşünülmüş, ancak sayaçlarınızın üzerindeki endekse bağlı yapılacak ayarlamaların tüm sistemimizi bozması ve daha sonraki aylarda da buna benzer sorunlar yaşanabilme ihtimali ortaya çıkma durumu olduğu için, sizlere çıkan faturalar için Kurumumuzca talep edenlere taksitlendirme yaparak yardımcı oluyoruz.

10- Temmuz ayı itibari ile ülkemizin bu salgında normalleşme dönemine girmesi ile birlikte, su kullanımının normale dönmesi durumunda, bu dönemde çıkan faturalarda gözle görülür bir düzelme fark edilecektir.’’

KOSKİ Genel Müdürlüğü