Kovid-19 geri mi dönüyor? DSÖ'den korkutan açıklama!

Çin'de patlak verip dünyayı kasıp kavuran Kovid-19, hızının kesildiği son iki yılın ardından yeniden kapımızı çalabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarım kürede kış mevsimi öncesinde Kovid-19 vakalarında endişe verici artışın yaşandığını belirterek, Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgelerinde ölümlerin, Avrupa'da ise yoğun bakıma yatışların arttığını bildirdi.
Kovid-19 geri mi dönüyor? DSÖ'den korkutan açıklama!

Neredeyse dünyanın tamamını etkileyen ve milyonlarca ölüme neden olan Kovid-19 geri dönmüş olabilir.

ÖLÜMLER BAŞLADI!

DSÖ'nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Ghebreyesus, kış mevsimi öncesinde Kuzey yarım kürede artışa geçen Kovid-19 vakalarına işaret ederek, "Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgelerinde ölümler, Avrupa'da ise yoğun bakıma başvurular ve birçok bölgede hastaneye yatışlar artıyor." dedi.

43 ülkenin ölümler ve 20 ülkenin ise hastaneye yatışlarla ilgili DSÖ'yü bilgilendirdiğini vurgulayan Ghebreyesus, özellikle "Eris" adı verilen EG.5 varyantının artış gösterdiğini kaydetti.

Kovid-19'un BA.2.86 varyantının 11 ülkede tespit edildiğini söyleyen Ghebreyesus, DSÖ'nün bu varyantı, bulaşıcılığını ve potansiyel etkisini değerlendirmek için yakından takip ettiğini dile getirdi.

AŞI UYARISI

Ghebreyesus, "DSÖ'nün en büyük endişelerinden biri, yakın zamanda bir doz Kovid-19 aşısı yaptıran risk altındaki kişilerin sayısının düşük olmasıdır. Risk altındaki kişiler tavsiye edilirse ek doz almalı." ifadelerini kullandı.

EN ŞİDDETLİ DANG HUMMASI SALGINI

öte yandan Bangladeş'te tarihin en şiddetli dang humması salgınının yaşandığını duyuran Ghebreyesus, nisanda başlayan salgın nedeniyle 135 binden fazla vaka ve 650 ölümün bildirildiğini ifade etti.

DİFTERİDEN 307 ÖLÜM

Nijerya'da ise şiddetli bir difteri salgınının yaşandığına işaret eden Ghebreyesus, 17 eyalette 9 binden fazla şüpheli vakanın rapor edildiğini ve 307 kişinin öldüğünü sözlerine ekledi.

Etiketler :