Krizi fırsata çevirmenin yolu: Online satış

Yenilikçi yapısıyla müşterilerin en çok tercih ettiği markalar arasında yer alan, sektörde uzun yıllara dayanan tecrübelerini kendi firmalarını açarak piyasaya sunan Alfemet Alüminyum İşletme sahipleri İsmail Yılmaz ve Hüseyin Mengene farklı atılımları ile krizi fırsata çevirmeyi başardılar.
Krizi fırsata çevirmenin yolu: Online satış

Yenilikçi yapısıyla müşterilerin en çok tercih ettiği markalar arasında yer alan, sektörde uzun yıllara dayanan tecrübelerini kendi firmalarını açarak piyasaya sunan Alfemet Alüminyum İşletme sahipleri İsmail Yılmaz ve Hüseyin Mengene farklı atılımları ile krizi fırsata çevirmeyi başardılar. Koronavirüs sürecinin sektörlerineetkilerini işletme ortaklarından İsmail Yılmaz Yeni Haber okurları ile paylaştı.

İşletmenin kuruluş sürecini anlatan İsmail Yılmaz; “Meslek hayatıma alüminyum sektöründe başladım. 13 yıl alüminyum üzerine hizmet veren bir firmada tecrübe kazandım. Polisaj işinden kalite kontrol şefliğine uzanan bir serüvenim oldu. Normalde CNC torna ustasıyım ve bu konuda eğitimlerimi tamamladım. Ortağım Hüseyin Mengene’de aynı firmada muhasebe departmanında muhasebe müdürüydü. 10 yıl aynı firmada çalıştık. O da alanında uzman bir şekilde sektöre birçok hizmette bulundu. Artık kendi işimizi kurmamızın vakti gelmişti. Bu doğrultuda birlikte AlfemetAlüminyum’un temellerini attık. 1 yıllık süre içerisinde de hedeflerimizle yolumuza devam ediyoruz. Planlı hareket etmemiz ayakta kalmamızı sağlıyor” dedi.

ismail-yilmaz-alfemet.jpg
İsmail Yılmaz
 

‘SEVKİYATLARIMIZI DURDURDUK’             

Sevkiyatlarında maliyetlerin yükselmesi ile duraklama olduğunu söyleyen Yılmaz; “Yurtdışına bazı gerekçelerle sevkiyatlarımız oluyor. Bu sevkiyatlarla ürünlerimizi devlet kontrolünde gönderebiliyoruz ama bu süreçte maliyetler yükseldiği için müşterilerimiz bu ödeme seçeneklerini kabul etmiyorlar.Bu süreçte yurtdışı sevkiyatlarımız duraklama dönemine girdi. İnşaatlar durdu, oteller restorasyon işlemlerini durdurdu. Mevcut inşaatlar ve otellerdeki durum alüminyum korkuluk ve pleksi sistemlerine olan talebi düşürdü. Biz şuan sektör dışı ürünlere geçtik. Diğer sektörler içinde ciddi manada üretime yönelmiş, bütün sistemi buna ayırmış firmalar sıkıntı yaşıyor. Devlet destekli programlardan faydalanıyorlar. Bazı firmalar vardiyaları düşürdü, elemanı ücretli izne çıkardılar ciddi sıkıntı var. Temennim bu süreci bu sektörlerin en iyi şekilde atlatmasıdır. Ama mutlaka bu süreç geçecek ülkemizi güzel günler bekliyor. Birçok kriz atlattık. İmalat sürecinde ham madde sıkıntıları, doların yükselmesi gibi dönemleri atlattık. Süreç atlatıldıktan sonra hemen bir düzelme olmaz ama inanıyorum ki yaz sezonunda kıpırdanma olacak” şeklinde konuştu.

huseyin-mengene-001.jpg
Hüseyin Mengene
 

‘İNŞAAT SEKTÖRÜ BİZİ ETKİLEDİ’

Sektördeki sıkıntıyı az zararla atlatabilmek adına farklı girişimlerde bulunduklarını dile getiren Yılmaz; “Alüminyum küpeşte (korkuluk sistemleri) bağlantı parçaları ve aksesuarlarının satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra pleksi küpeştede bünyemizden satışa sunulan ürünler arasında yer almaktadır.  Yurt dışındaki müşterilerimizde de memnuniyeti sağladık. Fakat bu dönemde inşaat sektörü ekonomik olarak büyük bir yara aldı.Biz de inşaat sektöründeki bu durumdan üreticiler ve tedarikçiler olarak etkilendik. Bu süreçte daha farklı nasıl hizmet verebiliriz, geçimimizi ve işletmeyi nasıl canlı tutabiliriz üzerine ortağım ile düşündük. Alüminyum üzerine talep olacağını düşündüğümüz bir alana yöneldik” diye konuştu.

alfemet-1.jpg

‘ÜRÜNLERİMİZE ONLİNEDE YOĞUN TALEP VAR’

Alüminyum alanında yenilikçi fikirlere yönelen ve talep gören ürünlerinden bahseden Yılmaz; “Bu durgun süreci fırsata çevirelim dedik ve ne yapabileceğimiz üzerine düşündük. Ocak üzerinde ekmek yapmak için saç ve alüminyum katlanır çamaşırlık gibi online alınabilecek, daha çok hanımlara hitap eden ürünlere yöneldik.N11 ve Trendyol'da satışa sunduk. E-ticarette uzun mesafe kaydetmiş, ciddi anlamda potansiyeli olan, günlük ziyaretçi sayısı fazla olan sitelerle çalışıyoruz. Alıcılarda bize bu mecralardan ulaşabiliyor.Talep yoğunluğu günlük olarak yüksek oluyor. Sitedeki soru-cevap kısımlarından çok fazla soru alıyoruz. Müşteri memnuniyetini sağladığımız için talepte oluyor. Müşterilerimiz online olarak siteden yıldız programları ile görüş, önerilerini belirtiyor. Bizde buradan anlıyoruz ki kalite ve işlevinden memnuniyet oranı yüksek.Pişirme özellikleri, ürünün saklanmasının kolaylığı tercih edilme sebeplerinden aslında özellikle evde kalındığı bu dönemde bilindiği üzere ekmek, gözleme yapımına ciddi bir yönelim var. Dışarıya çıkmamak adına evden hamur işi ile uğraşıyorlar. Bizde bunu online satışta hissettik ocaküstü pişirme saçı satışlarımızın artışı yüksek” ifadelerini kullandı.

alfemet-2.jpg

‘KARGO ÖNCESİ ÜRÜNLER DEZENFEKTE EDİLİYOR’

Kargolamada hijyen konusunda hassas olduklarını ifade eden Yılmaz; “Kargo gönderim aşamasında sevkiyatlarımızdan önce dezenfektasyon kurallarına uyuyoruz. Çünkü kendi sağlığımızda, müşterinin sağlığı da bizim için çok önemlidir.Ürünlerimiz son derece hijyenik şekilde paketlenip, streçlenip, kolilenipkargolanıyor. Kargo firmaları bu süreçte büyük önem taşıyor bizim için çalıştığımız kargo firmaları en kısa sürede ürünü alıcıya ulaştırıyor. Bu süreçte kargo firmaları ve çalışanlarının emekleri göz ardı edilemez. Ayrıca kargo firmaları da dezenfekte konusunda hassas davranıyorlar. Müşterilerimizde kargo alımından sonra mutlaka dezenfekteetmeliler bu konu çok önemlidir” dedi.

alfemet-3.jpg

‘İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN’

Devlet büyüklerinin kararlarını doğru bulduğunu ifade eden Yılmaz; “Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Sanayi ve Ticaret Bakanımız Mustafa Varank ve diğer devlet büyüklerimizin aldığı kararlar ekonomik açıdan bizi memnun etmese de sağlık açısından, ülkenin geleceği açısından ve döngü açısından yerindedir. Bir can bizim ülkemizde çok önemli “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insan olmazsa hiçbir şey olmaz” sözü gibi hareket edilmelidir. Devlet büyüklerimizin ve bakanımızın talepleri doğrultusunda gerekli olanları yapıyoruz. Bunlara yasaklama demek istemiyorum bir taleptir. Zoraki değil bunlar devletin bizi düşündüğü için aldığı yerinde kararlardır. Devlette elbette özgürlüğünü kısıtlamak istemiyor ama ekonominin sağlık sisteminin boğulmaması için belirli şartlarla, sanayide çalışmalara can suyu olmaya çalışılıyor” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

TÜRKAN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ

alfemet-4.jpg

alfemet-5.jpg

alfemet-6.jpg

alfemet-7.jpg

alfemet-8.jpg