Krizlerden en son etkileniyor, her zaman kazandırıyor! Bu sektör hem destek hem de yatırımcı bekliyor

Türkiye'de sanayinin temel taşlarından olan döküm sektörü, krizlerden en son etkilenen ve yatırımcısına her zaman kazandıran sektör olsa da tükettiği enerjiyle dikkat çekiyor. Dökümcülerin enerji konusunda GES'e yönelmeleri için destek beklediğini söyleyen Erkon Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkuş, "GES projeleri için öncelik döküm sektörüne verilmelidir. Çünkü enerjiyi en fazla tüketen sektörlerin başında geliyoruz." dedi.
Krizlerden en son etkileniyor, her zaman kazandırıyor! Bu sektör hem destek hem de yatırımcı bekliyor

Döküm sektörünün sanayinin temel taşlarından olduğunu vurgulayan Erkon Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkuş, "Sektörümüzle çok fazla ilgilenen olmadığını düşünüyorum. Oysa ki döküm, sanayinin temel taşlarından bir tanesidir. Döküm sektörü olmazsa sanayi olmaz. Bu kadar net. Çünkü yelpazesi çok geniş. Altın da, gümüş de, bakır da, alüminyum da, pik de, sfero da, çelik de döküme girer. Yelpazesi geniş olan bir sektörün birinci sırada her yerde temsil edilmesi ve en ağırlıklı şekilde de sorunlarıyla alakalı çözümler üretilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor.jpg

EN FAZLA DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLAYAN SEKTÖRLERDEN

Türkiye'ye en fazla döviz girdisi sağlayan sektörlerin başında dökümün olduğunu dile getiren Ramazan Erkuş, "Döküm sektörü en fazla enerji tüketen sektörlerden bir tanesidir. Sektörümüz, ağırlıklı olarak yurt dışına çalışan, Avrupa ağırlıklı olarak ihracata yönelik çalışan sektörlerden birisi. Ülkemize en çok döviz girdisi sağlayan sektörlerin başında geliyor. Bu sektöre sahip çıkarak en azından rekabet edilebilir pozisyona getirmek gerekiyor. Avrupalı üreticiler, Hindistan'dan, Çin'den üreticiler devreye giriyor. Oralara rekabet edilebilir bir konuma gelmesi için enerji maliyetlerini düşürecek, yeşil dönüşümle ilgili çalışmalarda GES projelerine destek verilmesi gerekiyor. GES projelerinde uygun kredili fonlar üretilmesi gerekiyor. Teşvikler yapılması lazım. GES tarlaları için öncelik döküm sektörüne verilmelidir. Çünkü enerjiyi en fazla tüketen sektörlerin başında geliyoruz." dedi.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-001.jpg

'DESTEK VERİLİRSE DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİRİZ'

Dünyadaki dev üreticiler ile rekabet edebilir duruma gelmeleri için döküm sektörüne destek verilmesi gerektiğini kaydeden Ramazan Erkuş, "Bu yapıldığında hem kalite standartları yükselecek hem de dünyadaki üreticilerle rekabet edebilir hale geleceğiz. Böylelikle döküm denilince dünyada akıllara Türkiye gelecek. Özellikle bu sektörde Konya, Türkiye'de öncü şehirlerin başında geliyor. Şehrimiz, dökümde her geçen gün büyüyerek yoluna devam ediyor. Meslektaşlarımız çok güzel yatırımlar gerçekleştirdi. Cesaretli yatırımlar yaptılar. Sektörümüzün yatırımları pahalı fakat bu yüksek maliyetli yatırımları cesaretli şekilde Konya'mıza kazandırdılar. Şehrimiz bu konuda da her geçen gün büyüyor. Türkiye'de özellikle KOBİ ölçeğinde bir numarayız. Üretim bazında da şu anda Türkiye'de çok sayılı illerden birisi haline gelmiş bulunmaktayız. Hem üretim kalitesi hem de ihracat noktasında Konya olarak Türkiye'de en önemli şehirlerden bir tanesiyiz." şeklinde konuştu.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-002.jpg

'İŞÇİ SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİ'

Sektörlerinde temel sorunlardan birisinin de işçi bulma zorluğu olduğunu ve bunun acilen çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ramazan Erkuş, "Hem yerel yönetimlerimizin, hem sivil toplum örgütlerimizin döküm sektörüne özellikle önem vermesi gerekiyor. Öncelikle devletimizin yapması gerekenler var. Sonra da hem sivil toplum örgütleri hem de yerel yönetimlerimizin yapması gerekenler bulunuyor. Devletimizin yetkili mekanizmaları döküm sektörüyle ilgili çalışmalarda bulunmalı. Dünyada birçok ülke döküme ağırlık veriyor. Bu sektörden vazgeçmiyorlar. Sadece işçi bulamayanlar fabrikalarını kapatıyor. Önümüzdeki süreç içerisinde devletimizin yapması gerekenler, enerji maliyetlerimi düşürmeli. GES vs. yatırımlar yapmalı. Uygun kredi ve fonların öncelikli verilmesi gereken sektörlerden olmalı. Bununla birlikte işçi sorunun çözülmesi için devletimizin acil adımlar atması lazım." dedi.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-003.jpg

'KONTROLLÜ GÖÇ ÇARE OLABİLİR'

Şehir nüfusunun sanayinin işçi problemini çözmede yeterli olmadığını ve kontrollü göç ile bu duruma çare üretilebileceğinin altını çizen Ramazan Erkuş, "Konya'mız 2 buçuk milyon nüfuslu bir il. Konya'daki hızlı büyüyen sanayi sektörüne baktığımızda şehrimizin yaklaşık 5 milyon nüfusa ulaşması lazım ki bu hızlı büyüyen sanayimizi besleyebilsin. Bugünkü mevcut dururumuz hali hazırda gelişen sanayimizi besleyemez. Bu da uygun, kontrollü göçle kontrol altına alınabilir. Çevre şehirlerden ya da yurt dışından kontrollü şekilde göçmen alınabilir. Bununla ilgili Konya'da işçi problemi yaşanırken, Türkiye'nin başka bir şehrinde iş arayan birçok insan ortaya çıkıyor. Dengesizlik söz konusu. Bu dengeyi oluşturacak olan da devletimizin yetkili organları. Ya oralardan bu tarafa göçü sağlayacak, ya da bu şehirlere gerekli yatırımları yaparak oralardaki işsizlik sorununu çözecek." şeklinde konuştu.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-004.jpg

'ŞEHİR MERKEZİ İLE ORGANİZE BAĞLANMALI'

Organize sanayi nüfusunun giderek arttığını ve toplu taşıma araçlarıyla şehir merkezine bağlanması gerektiğini belirten Ramazan Erkuş, "Yerel yönetimlerin yapması gerekenler ise özellikle Konya üzerinde 20 yıl önce söylediğimiz organize ile şehir merkezini metro, tramvay gibi projelerle bağlamaları. 20 yıl önce söylediğimiz hala gerçekleşmedi. Yıllar geçtikçe de bu ihtiyaç daha da artıyor. Çünkü organizenin nüfusu giderek artıyor. Artık buraya gelen yolun trafiği çekilmez hale geldi. Sanayicilerimiz, üreticilerimiz cesaretli şekilde yatırımlarını yapıyorlar. Fakat servislerinde ateş topu taşıyorlar. Allah esirgesin bir servis trafik kazası geçirmiş olsa hepsi iş kazası olarak geçer ve o işletme artık tamamen kapanmış demek olur. Bu riskleri alarak işletmeler servislerini kaldırıyorlar. Bu işletmeleri çalıştırıyorlar. Bu kadar riski göze alarak ülke ekonomisine katma değer sağlayacak şekilde güçlü yatırımlar yapan cesaretli sanayicilerimizi tebrik ediyorum. Fakat yerel yöneticilerimizden ve sivil toplum örgütlerimizden bu konuyla alakalı adım bekliyoruz. Herkesin bu konuda elini taşın altına koymaları gerektiğini vurguluyoruz. " dedi.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-005.jpg

'KRİZLERDEN EN SON ETKİLENEN SEKTÖRLERDEN BİRİ'

Ramazan Erkuş, "Döküm sektörü hızlı bir şekilde büyümelerine devam ediyor. Krizlerden en son etkilenen sektörlerden bir tanesiyiz. Dökümün dünyada en verimli sektörlerden birisi olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Döküm sektörüne yatırım yapacak olanları da yatırıma davet ediyoruz. Kazanan siz olursunuz diyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

krizlerden-en-son-etkileniyor-her-zaman-kazandiriyor-006.jpg