KSO'da gündem Türkiye ve Dünya

KSO meclisinde gündem, Türkiye’de ve dünyada yaşanan son gelişmeler oldu. KSO Başkanı Kütükcü, ‘Kazanımların korunması’ çağrısında bulundu
KSO'da gündem Türkiye ve Dünya

Konya Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı, meslek komitesi üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. KSO tarafından şehre kazandırılan ve Haziran ayında Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen Innopark’ta yapılan meclis toplantısında gündem, Türkiye’de ve dünyada yaşanan son siyasi ve ekonomik gelişmelerdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu ile Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Botsalı’nın konuk olduğu toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, siyasilere ülkenin ve sanayicilerin kazanımlarının korunmasına azami ölçüde dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Hükümette ‘uyum’ şart

Konuşmasında iş dünyası olarak terörün her türlüsünü lanetlediklerinin altını bir kez daha çizen Başkan Kütükcü, terörün asıl hedefinin Türkiye’nin ekonomik ve siyasal istikrarını zedelemek olduğunu, ancak Türk milletinin bu tür hain girişimlere izin vermeyeceğini ifade etti. Türkiye’deki siyasi belirsizliğin de bir an önce son bulması gerektiğini vurgulayan Kütükcü, “Hükümet kurma süreci ile ilgili iş dünyası olarak bizim görüşümüz çok net. Türkiye’de uyum içinde çalışacak bir hükümet ivedilikle kurulmalı, şayet ‘uyum’ ortamı yakalanamıyorsa hiç tereddüt etmeden yeniden millete gidilmelidir” dedi. 

‘Sanayici, ihracat kaybını telafi etmek istiyor’

Toplantıya katılan sanayicilere dünyada, Türkiye’de ve Konya’daki son ekonomik gelişmelerle ilgili bir sunum da yapan Başkan Kütükcü, iş dünyasının özellikle ihracat kayıplarını bir an evvel telafi etmek istediğini belirterek şunları söyledi: “Küresel ticaret hacminin daraldığı, dünyanın en büyük ekonomilerinde dahi temponun düştüğü bu dönemde, ülkemizin ve sanayicilerimizin kazanımlarının korunmasına azami ölçüde dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyim. ABD’nin 10 yıl aradan sonra Sonbahar’da faiz artırımına gitme ihtimali, Avrupa’nın rayına girmeyen ekonomisi, bölgemizde özellikle de Suriye’den yayılan istikrarsızlık dalgası, ülkemizin gündemine yeniden oturan terör olayları, henüz nihayete ermeyen hükümet kurma çalışmaları gibi nedenlerden dolayı, sanayicilerimizin kısa vadeli risklerden uzak durarak, riskleri orta ve uzun vadeye yaymalarını, adımlarını önceki dönemlere göre daha temkinli atmalarını doğru bulduğumu ifade etmek isterim.”

‘Innopark, Konya’nın geleceğine çok önemli katkılarda bulunacak’

Başkan Kütükcü’nün ardından söz alan Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Botsalı da, odanın meslek komitesi ve meclis üyelerine Innopark’la ilgili bilgi verdi. Botsalı, Haziran ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen Innopark’ın Konya’nın geleceğine çok önemli katkılarda bulunacağını söyledi. Innopark’ın bir ar-ge ve inovasyon serbest bölgesi olduğunu belirten Botsalı, “Burası tamamen teknoloji üretim odaklı bir yapı olacak. Üniversitelerde üretilen bilginin sanayiye yayılmasında ve üretime dönüşmesinde kritik bir rol oynayacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Kutlu’dan ‘Soğukkanlılık’ vurgusu

Konya Sanayi Odası’nın meclis toplantısına konuk olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu ise, dünyada ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı. Türkiye’nin ve dünyanın özellikle bugünlerde çok önemli bir süreçten geçtiğini bildiren Prof. Dr. Kutlu, “Heyecanlı bir dönemden geçmemize rağmen, soğukkanlı olmalıyız. Ben ülkemizin ve dünyanın geleceğinin çok daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. 

Türkiye’nin terör olaylarına karşı iyi bir yönetim sergileyerek moral üstünlüğü elde ettiğini anlatan Kutlu, “Türkiye istemeden, Türkiye’nin güneyinde IŞİD gibi bir örgütün varlığı mümkün değil. Çünkü, Türkiye artık kendi silahlarını üretebilen, kendi kararlarını verebilen bir ülke. Bunu batı da, ABD gördü” ifadelerini kullandı. 

Kutlu, son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydeden, uluslararası sistemin özüne yönelik eleştiriler yönelten ve bölgesel bir güç haline gelen Türkiye’nin, Kobani olayları ile birlikte Suriye bataklığına çekilmek istendiğini, paralel girişimlerle Türkiye’den istediklerini alamayan çevrelerin amaçlarına Kobani olaylarıyla ulaşmak istediklerini iddia etti.

Ülkede hükümet kurma çalışmalarına yönelik görüşlerini de paylaşan Kutlu, “Türkiye’nin önündeki en iyi çözüm erken seçimdir. Ayrıca seçim barajı da gözden geçirilmelidir.  Barajın yüzde 7’lere düşürülmesi daha makul olabilir” dedi.

Kutlu, konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtladı. 

kso-meclis_3.jpg