Kudüs'te intifada ateşi
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve takip eden intifada çağrılarının ardından gözler Kudüs'te kılınacak Cuma namazına ve sonrasındaki gösterilere çevrildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, 1995'te ABD Senatosu'ndan geçen ancak sonrasında her 6 ay bir ABD Başkanları tarafından askıya alınan Kudüs'ün İsrail'İn başkenti olarak tanınmasını öngören yasayı onaylamasının ardından Filistin'de sıcak saatler yaşanıyor.
Birçok dünya ülkesinin tepki gösterdiği kararın ardından, Filistin'de üç gün ulusal öfke günü ilan edilmişti. Ardından Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı yaptı ve Ramallah'taki El Fetih yönetimine 'net bir tavır takının' dedi.
Kudüs'te artan gerilimin ve Filistin tarafından gelen intifada çağrılarının ardından, dünya gözünü Mescid-i Aksa'da kılınacak cuma namazına çevirdi. Bölgede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilirken, namaz sonrasında geniş çaplı gösterilerin olması bekleniyor.
İşte Kudüs'ten canlı görüntü...
BATI ŞERİA VE GAZZE'DE ÇATIŞMALAR
ABD'nin kararının ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli göstericilerle İsrailli güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 17 kişi yaralandı. Doktorlar yaralananlardan birinin gerçek mermiyle yaralandığı belirtti.
İsrail ordusu, 'olası gelişmelere hazırlık' gerekçesiyle Batı Şeria'ya çok sayıda yeni tabur sevk edildiğini duyurdu.
İsrail Emniyet Müdürlüğü, işgal altındaki Doğu Kudüs ve çevresinde ek polisler görevlendirildiğini, polisin protesto gösterilerine müdahale etmeye hazır olduğunu açıkladı.
TÜRKLER BÖYLE POZ VERDİ
Kudüs'ü ziyaret eden Türk turist grubu kutsal kentin sembolü Kubbet-üs Sahra'nın önünde verdiği pozu, uluslararası haber ajansları dünyaya servis etti.
Bakmadan Geçme