Kullan-at dönemi bitti

Eski meslek gruplarından olan ayakkabı tamircileri, Koronavirüs nedeniyle eski durağanlığından çıktı ve vatandaşlar tarafından yeniden tercih edilmeye başlandı. Özellikle bu süreçte insanlardaki kullan at mantığı sona erdi.
Kullan-at dönemi bitti

Konya’da ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Doğan (36), 1997 yılından beri kendi açtığı dükkanında ayakkabı tamirciliği yapıyor. En yoğun dönemlerinin okul ve bayram öncesi olduğunu belirten Ayakkabı Tamircisi Mehmet Doğan, ayağı rahatsız eden yeni ayakkabıların tamirinin revaçta olduğunu bildirdi. Koronavirüs sürecinde kullan at mantığının son bulduğunu kaydeden Doğan, “İnsanlar birden fazla ayakkabı alıyor. Bu yüzden tamirlerimiz, yeni ayakkabıların tamirine yönelik oluyor. Haliyle bu da bizim işlerimizi artırıyor ” dedi.

kullan-at-donemi-bitti-1.JPG

‘YENİ AYAKKABI ALMAYANLAR TAMİRE YÖNELDİ’

Koronavirüs sürecinde ayakkabı sektörünün de durgunlaştırdığını vurgulayan Doğan, “Bu süreçte yeni ayakkabı alamayanlar daha çok var olan ayakkabılarının tamirine yöneldiler. Şu anki süreçte ayakkabı satan kişilere sorsanız onlar bu süreci çok durağan geçirdiler. Eski nesil ayakkabılar olmadığı için ayakkabılar çok dayanıklı olmuyor. Bir kişinin artık iki çift değil de 10 çift ayakkabısı var. Tarz için bile ayakkabı alanlar var. Bunlar da zamanla modası geçtikten sonra atılıyor. Yeni ayakkabılara yönelik tamirlerimiz daha çok yoğun oluyor. Eski diye yaptırılma mantığı olmuyor. Ayakkabısında rahatsız eden bir yeri olduğunda tamire getiriyorlar. Bol veya dar gelen ayakkabıların yapılması şu anda revaçta” ifadelerini kullandı.

kullan-at-donemi-bitti-2.JPG

‘ZENGİN FAKİR FARK ETMİYOR’

Ekonomik durum fark etmeden artık her gelir seviyesinden insanın ayakkabısını sonuna kadar kullandığını belirten Doğan, “Uygulanacak işleme göre değişse de tamiri 15 ile 30 TL arası yapıyoruz. İşine göre değişiyor diyebiliriz. Mesela 150 liralık bir ayakkabıyı 20 liralık bir masrafa 6 ay ya da bir sene daha kullanabilirler. Zengini de fakiri de artık aynı mantıkta ilerliyor” şeklinde konuştu.

kullan-at-donemi-bitti-4.JPG
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ