Kuraklık bal üretimini etkiledi

2020 yılında yağışların az olması tarımı olduğu gibi arı üreticilerini de olumsuz yönde etkiledi. Türkiye genelinde bal üretimi veriminde yüzde 30 oranında düşüş oldu.
Kuraklık bal üretimini etkiledi

2020 yılında yağışların az olması tarımı olduğu gibi arı üreticilerini de olumsuz yönde etkiledi. Türkiye genelinde bal üretimi veriminde yüzde 30 oranında düşüş oldu. Konya da bal üretimi bazı bölgelerde düşerken bazı bölgelerde ise artış gösterdi. Yağışlar bu doğrultuda giderse hem arıcılığın hem de tarımın bundan kötü etkileneceğini söyleyen Başkan Veyis Önder, “Nisan ve mayısta da istenilen yağışlar olursa ve bir de kar yağarsa zaten üretim çok fazla artar” dedi.

 

Yağışların yetersizliği, kuraklık birçok şeyi olduğu gibi bal üretimini de etkiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veyis Önder, “ Normalde 100 kilo bal üretmemiz gerekiyorsa bu sene 30 kilo üretirken 70 kilosunu üretemedik. Bunun tek sebebi de yağışların geç gelmesidir. Yağışlar maalesef ki çok geç başladı. Arılar balı çiçekten alır. Çiçeğin açması da, büyümesi de yağışla olur” ifadelerini kullandı.

kuraklik-bal-uretimini-etkiledi-1.jpg

‘KONYA’DA YÜZDE 10 CİVARINDA ARTIŞ OLDU’

Konya’da bal üretiminde yüzde 10 civarında artış olduğunu kaydeden Başkan Veyis Önder, “Konya olarak sulanabilir sahada; Karapınar, Çumra, Karatay, Selçuklu’nun büyük bir kısmı, Meram’ın büyük bir kısmı, Altınekin, Cihanbeyli, Kulu gibi yörelerde bal veriminin yüzde 30 arttı ama diğer bölgelerde verim yüzde 20 civarında düştü. Ortalamaya vurduğumuz zaman bizim Konya bölgesindeki arıların çoğu ovada durur. Dolayısıyla Konya bölgesinde verim düşüşünden ziyade artışı oldu. Bal verimi düşen bölgeler Bozkır, Hadim, Taşkent, Beyşehir, Seydişehir, Höyük, Derbent  gibi Toros kısımlar oldu. Diğerlerinde de yükselme oldu. Yani örnek olarak 2019 yılında 1 kilo bal ürettiysek 2020 yılında 1 kilo 100 gram ürettik. Yüzde 10 civarında artış oldu ama sadece Konya’ya ait bir şeydir. Sulanabilir saha ve ballarımız kültür balı olduğu için verim bizde biraz daha yüksektir. Biz kültür balını en çok ayçiçeğinden, kabaktan, goncadan, çekirdek kabağından, vs. alıyoruz. Yani kültür bitkisin ekilebildiği ve sulanabildiği alanlarda verimde yüzde 10-15 civarında bir artış var. Ama diğerleri düşünce problem olmaktadır” diye konuştu.

veyis-onder-kuraklik-bal-uretimini-etkiledi.jpg

‘ÇİÇEK YOKSA BAL DA YOK’

Konya’da bal üretiminin yüzde 45’inin çam balı olduğunu ifade eden Önder, “Konya’da bal üretimi yüzde 10 artmasına rağmen Türkiye’de  arı üretimi baz verimi yüzde 70 oranında düşmüştür. Bal üretimin bütün Türkiye’de düşmesine rağmen Konya’da hafif bir şekilde yükselmesinin tek nedeni sulanabilir sahadaki kültür bitkilerinden alınan baldan kaynaklanmaktadır. Aynısı Trakya’da da vardır ama Trakya’da sulanabilir sahaya ayçiçeği ekmedikleri için Trakya’da düşme vardır. İzmir, Aydın, Muğla, Antalya’nın bir kısmı ve yukarıya doğru olan bölgelerde çam balı yüzde 70 düşmüştür. Rutubetli havada çamda böcek oluşmayınca çam balında bir gecikme oldu ve böylelikle üretim de düştü. Hava temizliğinin de üretimde çok etkisi var ama tertemiz olsa bile yağış çok daha önemlidir. 2020’de düşen bu yağış miktarı çiçeği oluşturmaktadır. Bitkiyi büyütmediği zaman çiçek oluşmuyor çiçek oluşmadığı için de bal oluşturmuyor” ifadelerine yer verdi.

kuraklik-bal-uretimini-etkiledi-12.jpg

‘BAL FİYATLARI DA ARTTI’

Üretimin azalmasından dolayı bal fiyatlarında yükselme olduğunun bilgisini veren Önder, “Bu sene bal fiyatları geçen senenin iki katı üzerindedir. Toptan olarak verdiğimiz bir bal fiyatı 300 lira civarındaydı bu sene 500 lira oldu. Yanı yaklaşık yüzde 70 oranında bir fiyat artışı söz konusu oldu. Bunun nedeni balın fazla miktarda üretilememesidir. Bir da ekonomide arz talep meselesi vardır.  Talep olursa arz edemezseniz fiyatlar artar, tam tersi olup aşırı miktarda üretim olursa talep olmazsa fiyatlar düşer. Bu sene fiyatların yükselmesinin bir nedeni de odur. Mart yağar Nisan övünür, Nisan yağar çeç övünür. Bize lazım olan kar yağışıdır. Arıcılık kesinlikle diğer gruplara bağlı bir alandır. Diğer grupların arıcılığa faydaları vardır. Hepsi birbirini besler. 2021 yılında verimin nasıl olacağını bilemeyiz. Eğer yağışlar çok fazla olursa bal verimi de o doğrultuda çok artacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ