Kurban etini sağlıklı tüketin

Türkiye Kurban Bayramı’na Koronavirüs gölgesi altında girerken; Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, etin kesilmesi, yüzülmesi, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması konusunda uyarıda bulundu.
Kurban etini sağlıklı tüketin

Türkiye Kurban Bayramı’na Koronavirüs gölgesi altında girerken; etin kesilmesi, yüzülmesi, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması konusunda uyarıda bulunan Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların sağlının olumsuz etkilenmemesi amacıyla alınması gereken önlemleri de anlattı.

 

Uygun koşullarda bakteri sayısının 12 saatte 16 milyara ulaşabildiğini ifade eden Yaşar, “Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir” dedi. Türkiye’de yıl içerisinde kesimi yapılan küçükbaş hayvan sayısının yüzde elliden fazlası ve büyükbaşın yüzde 25’lik bir kısmı Kurban Bayramı’nda kesiliyor. Son beş yılda ortalama yıllık kurbanlık hayvan kesiminin, yaklaşık 900 bin adedi büyükbaş, 2 milyon 800 bin adedi ise küçükbaş olarak gerçekleşti. Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, artan nüfusa ve Müslüman ülkelerden gelen yoğun göçe rağmen Kurbanlık olarak kesilen hayvan sayılarına bakıldığında genel bir düşüş olduğunu ifade etti.  Konya’da geçen yıl 51 bin 500 büyükbaş ve 60 bin 672 küçükbaş hayvan kurban edildiğinin bilgisini veren Yaşar, bu yıl ise 60 bin 572 büyükbaş ve 288 bin 866 küçükbaş kurbanlık hayvan bulunduğunu aktardı.

KURBANLIK HAYVANLARIN SATIN ALINACAĞI YERLER 

Kurbanlık hayvanların, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınması gerektiğinin bilgisini veren Yaşar, “Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır. Büyük baş hayvanlarda; Hayvanın, Tarım ve Orman Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, Küçükbaş hayvanlarda; Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

prof-dr-askin-yasar.jpg

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİ

Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Yaşar, “Hayvanın besi durumu iyi olmalı, gebe olmamalı, yeni doğum yapmış olmamalı, Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalıdır. Hastalık belirtisi sayılan; Yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

‘KESİM YERLERİNİN TEMİZ VE SERİN OLMASI GEREKİR’

Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olması gerektiğine dikkat çeken Yaşar, şunları aktardı: “Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.  Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.  İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir” dedi.

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI 

Et ve et ürünlerinin bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğinde olduğunun altını çizen Yaşar, “Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir” dedi.

‘İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINI AYRI DÜŞÜNEMEYİZ’

 Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğunun hem insanlar hem de hayvanlar için patojen olduğunu ifade eden Yaşar, “ Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir.  Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir. Bu vesileyle Konya Veteriner Hekimler Odası olarak bütün İslam âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ