• Haberler
  • Konya
  • Kurbanlıklar pazara iniyor...Sona kalmayın, pahalı almayın

Kurbanlıklar pazara iniyor...Sona kalmayın, pahalı almayın

Kurban arifesinde fiyatların arttığına dikkat çeken Hayvan Yetiştiricisi Muzaffer Erkorkmaz, vatandaşların kurban alımlarını son güne bırakmaması gerektiği noktasında uyarıda bulundu.

Kurbanlıklar pazara iniyor...Sona kalmayın, pahalı almayın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban satış ve kesim alanlarında da hareketlilik başladı. Kurban satış ve kesim yerinde satışlar hızlandı. Konsim Asansör Otom. İnş. Gıda ve Hayv. San. Tic Limited Şirketi Sahibi Hayvan Yetiştiricisi Muzaffer Erkorkmaz küçükbaş fiyatlarının 1500 ila 3 bin 500 lira arasında olduğuna dikkati çekerek, "Kurban olabilecek büyükbaş hayvanların fiyatı yaklaşık 10 bin liradan başlıyor, 25 bin liraya kadar var. Hisse olarak düşündüğünüzde yaklaşık 2 bin liraya büyükbaş hissesi alabilirsiniz. Büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı ise bölgelere göre 28 ila 30 lira arasında değişiyor." ifadelerini kullandı.

muzaffer-erkorkmaz.jpg

‘GEÇEN YILA ORANLA FİYATLAR ARTTI’

Kurban fiyatlarının geçen yıla göre 2 bin-3 bin lira arasında artış gösterdiğini ifade eden Erkorkmaz, “Geçen yıl karkas kesim 31-32 lirayken bu yıl da 41 ile 43 lira arasında oldu. Kurban fiyatları geçen yıla oranla arttı. Ancak kurbanlıklara şu anda yoğun bir talep var. Kurbanlıklarımız hızlı bir şekilde gidiyor. Bu yıl yem fiyatları da çok arttı. Bu sene besi yeminde 50 kiloluk bir torbanın fiyatı 90 liraydı bu yıl 155 liraya kadar çıkıyor. Hal böyle olunca bu da maliyete yansıyor. En çok büyükbaş hayvanlara talep oluyor. Biz de küçükbaş da bulunuyor ama vatandaşlar tarafından en çok büyükbaş hayvan tercih ediliyor.  7-8 aylık bir küçükbaş bu yıl bin 500 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar çıkıyor. O da boyuna cinsine göre değişiyor. Küçükbaş hayvan türlerinden biri olan kuyruksuz merinoslar biraz daha pahalı oluyor. Koçların fiyatları 3 bin 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Yavru yapmamış koyunlar 2 bin 200 lira 3 bin lira arasında değişiyor. Satışlarımız bu fiyat aralıklarında devam ediyor” şeklinde konuştu.

kurbanlik-1.jpg

‘KURBANLIĞI CANLI ŞEKİLDE GÖRÜP ALSINLAR’

Kurban alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Erkorkmaz, “Kurban arası olduğu için şu an kurban fiyatları çok yüksek. O nedenle adak adayan vatandaşlarımız varsa adağını kurban sonuna bırakıyorlar. Bazı vatandaşlar kurbanın fotoğrafını istiyor ancak fotoğrafla görsel bazen farklı olabiliyor. Mağduriyet yaşamamaları adına bizzat kendilerinin gelip bakmaları gerekiyor. Kesinlikle telefondan mal almasınlar. Gelip pazarlıklarını mutlaka yapsınlar. Kaporalarını versinler. Bir büyükbaş hayvan iki yaşına girdiğinde ağzında bir parmak büyüklüğünde iki tane diş çıkar. O da yenilenir. Biz ona kapak diyoruz. O kapağı olan hayvan kurban vasfına uymuş oluyor. Kurbanın gözü kör boynuzu kırık değilse kurban şartlarına uygun oluyor. Kurban alacak kişiler öncelikle hayvanın kapağına baksınlar. Ondan sonra havyanın fiziki yapısına baksınlar. Hayvanın derisi parlak mı eti dolgun mu ona baksınlar. Hayvan boylu poslu olur ama bu sefer de randumanı düşük olur. Randumanı düşük olan hayvanın et lezzeti biraz zayıf olur. Çünkü o kurbanın yağ oranı düşük olur, eti yumuşak olmaz sert olur” diye aktardı. 

kurbanlik-2.jpg

‘PANDEMİ ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE’

Pandemi nedeniyle kurban satış noktalarında gereken önlemlerin alındığına değinen Erkorkmaz, “Kesim saatlerini belirli aralıklarda tutuyoruz. Bir hayvan 20 dakika sürüyorsa biz buna yarım saat gözüyle bakıyoruz. Ve insanlar gelip beklemesinler diye bir sonraki kesim saatini de ona göre belirliyoruz. Kurban almaya bir aile geldiği zaman en fazla dört kişi alabiliyoruz ve o kişileri de yaklaştırmamaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

kurbanlik-3.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme