Küresel güçler dünyada olmayan helyum3 için çalışmaları hızlandırdı? Türkiye bu yarışın neresinde

Küresel güçler dünyada olmayan helyum3 için çalışmaları hızlandırdı. Peki, bu durumda Türkiye bu yarışın neresinde olacak? İşte detaylar...
Küresel güçler dünyada olmayan helyum3 için çalışmaları hızlandırdı? Türkiye bu yarışın neresinde

Helyum 3, Helyum soygazının radyoaktif olmayan daha hafif bir izotopudur. Helyum 3 çekirdeğinde (helion) iki proton ve bir nötron bulunur. Helyum 4 çekirdeği alfa parçacığı olarak adlandırılır. Alfa parçacığında iki nötron bulunurken, helionda bir nötron bulunur. Helionun ağırlığı 5.006 412 14 (86) × 10-27 kg'dır. Bu parçacığı bulan bilim insanı Avustralyalı çekirdeksel doğabilimci Mark Oliphant'tır. Dünya'da çok az bulunan bu izotop; nükleer araştırmaların sonucunda bulunmuştur. Özellikle füzyon (çekirdeksel kaynaşma) araştırmalarında kullanılır. Ay yüzeyinde bolca bulunduğu tahmin edilmektedir (Ay yüzeyindeki toprakta bolca bulunmasının sebebi; milyarlarca yıldır ay yüzeyini döven güneş rüzgarları, güneş sistemini oluşturan nebuladan artakalanlar ve meteor çarpmalarıdır). Helyum 4'ün bulunma oranı ile karşılaştırıldığında çok az miktarda Helyum 3 güneş sisteminde bulunur.

f5k3h3vxeaal9c-001.jpeg

OLAĞAN ÜSTÜ ADIMLAR ATILIYOR

Dış politika yazarı İbrahim Karagül, konuyla alakalı şu sözlere yer verdi; “Çin, Hindistan, ABD, Rusya Aya’da Helyum madenciliği için olağanüstü adımlar atıyor. Büyük bir yarış var. Nükleer füzyon için zaruri ham medde Helyum 3. Nükleer füzyon da geleceğinin enerji kaynağı olacak. Türkiye Ay çalışmalarını hızlandırmalı. Bu yarışa katılmanın bir yolunu bulmalı. Ay madenciliği ülkelerin küresel güç haritasındaki yerini de tanımlayacak. Öyle görünüyor.”

 Muhabir
Etiketler :