Kurutmalığın tam zamanı!

Konya’da, kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş sebze sezonu başladı. Her yıl geleneksel hale gelen ve kış için iyi bir yatırım olan kurutmalıkların şu anda tam zamanı. Kadınlar Pazarı esnafı, Koronavirüs nedeniyle kurutmalıklara olan talebin geçen yıllara göre daha az aldığını söylüyor.
Kurutmalığın tam zamanı!

Kış aylarında fiyatı ateş pahası olan, yendiğinde ise tadı tuzu olmayan sebze ve meyvelerin şimdi tam zamanı. Bu yaz güneşinde iyice olgunlaşan ve tadı zirveye çıkan sebzeler, fiyat açısından da çok uygun. Kadınlar Pazarı esnafı fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmayacağını, kurutmalık ürünleri almanın tam zamanı olduğunu ifade ederek artık virüsten dolayı vatandaşların çok fazla pazara gelmediğinden yakındı.

kurutmalik-4.jpg

‘KIŞIN YEMENİN LEZZETİ DAHA FARKLI OLUR’

Kurutmalık ürünleri kışın yemenin daha lezzetli olduğuna vurgu yapan Kadınlar Pazarı Esnafı Bekir Alkan, “insanlar kurutmalık ürünlerden en çok biber, fasulye, kabak, patlıcan gibi ürünleri tercih ediyorlar. Kurutmalık fiyatlarımız şu anda çok uygun. Bizde biberler 2 buçuk TL, taze fasulye 5 TL, kabak 2 TL’dir. Bu sene ürünlerimiz biraz geç çıktığı için bu hafta ve önümüzdeki hafta kurutmalıkların tam zamanıdır. Biz vatandaşlarımızın gelmelerini bekliyoruz tedbirlerini alıp gönül rahatlığıyla pazara gelebilirler. Türkiye’nin her yerinde kurutmalık yapılıyor ancak Konya’da biraz daha fazla oluyor. Kış yaklaştığı zaman Konyalı kadınlar toplu bir şekilde kurutmalıklarını alıyorlar ve kışa hazırlıyorlar. Örneğin biberi kızartıp yediğinizde tadı farlı olur, ama güneşte kurutup yediğinizde daha bir lezzetli olur” şeklinde konuştu.

kadinlar-pazari-esnafi-bekir-alkan.jpg

‘VATANDAŞLAR PAZARA GELMEYE KORKUYOR’

Kurutmalığa olan talebin Koronavirüs’ten dolayı azaldığını kaydeden Kadınlar Pazarı Esnafı Mustafa Yavrukurt, “ Şu an kurutmalık yapmanın tam zamanı ancak artık herkes pazara gelmeye çok korkuyor. Normalde her sene bu zamanlarda kadınlar pazarımız çok kalabalık olurdu ancak şimdi oturmuş müşteri bekliyoruz. Yine de ufak tefek alışveriş yapanlar oluyor. Çünkü kışın sebze ve meyve fiyatları çok yüksek oluyor. Mesela kışın biber 10 liradan aşağıya olmaz. Bir de kurutmalık olayın eskilerden gelen bir olay. Eskiden dolap yokken eti dahi kurutup yerlermiş. O etin lezzeti bizim şimdiki yediğimiz etten daha lezzetli olurmuş. Yani kurutmalık hem lezzet açısından hem de fiyatlarının uygun olması açısından tercih edilir” ifadelerine yer verdi.

kurutmalik-2.jpg

‘ZAMANI KAÇIRMADAN KURUTMALIKLARINIZI ALIN!’

Kurutmalık almak için zamanı kaçırmamaları noktasında vatandaşlara uyarıda bulunan Kadınlar Pazarı Esnafı Hüseyin Çalışkan, ”Kurutmalığa bir talep var ama eskisi gibi çok aşırı bir şekilde yoğun olmuyoruz. Geçen sene gurbetçilerimiz de geliyordu onun da katkısı vardı. Bu sene çok sakin geçiyor. Tam bu zamanlar kurutmalık için uygun zamanlardır. Vatandaşlarımız zamanını kaçırmadan kurutmalıklarını alsınlar. Kurutmalık olarak en çok dolma biberle ince kıl biber tercih ediliyor. Konservelik sos veya menemen yapmak isteyenler de genellikle bardak domates dediğimiz bursa domatesini tercih ediyor. Fiyatlarımız şu anda iyi durumda. Bursa domatesimiz 2 TL, kıl biber 2 buçuk 3 TL, dolma biber 4 TL, kurutmalık patlıcanlar 2 TL’dir. Ürünlerimizin hepsi yerli Konya’nın kendi ürünüdür. Fiyatlarda bir değişiklik olmaz aynı bu şekilde devam eder. Vatandaşlara kurutmalık alırken her önüne gelen yerlerden almamalarını tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

kurutmalik-3.jpg

kurutmalik-1.jpg