Kuzu ciğeri ve kuyruk yağı yok satıyor!

Pandemi döneminde kasapların yıldızı kuzu ciğeri ve kuyruk yağı oldu. Talep artınca fiyatlar da değişti. Kuyruk yağının ve kuzu ciğerin kilosu kırmızı eti geçti. Pandemi döneminde ete olan talebin arttığını söyleyen Konyalı kasaplar, dana etine zam yapmadıklarını dile getirdiler.
Kuzu ciğeri ve kuyruk yağı yok satıyor!

Pandemi döneminde kuzu ciğerine ve kuyruk yağına talep arttı ancak kasaplarda kuzu ciğer zor bulunuyor. Kuzu ciğer üretiminin gelen talebi karşılamadığını söyleyen Akgöz Limited Şirketi ve Nalçacı Kasap Sahibi Çetin Akgöz,  “Pandemi döneminde ürünlerin hepsine talep oldu ancak kuzu ciğeri ve kuyruk yağı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Kuzu ciğer ve kuyruk yağı biraz zor geldiği için talebe yetişmekte zorluk yaşıyoruz” dedi.

yok-satiyor-3.jpg

‘SAKATATIN FİYATI ARTTI’

Ete zam yapılmadığını dile getiren Çetin Akgöz, “Kuzu ciğerin fiyatı diğerlerinden biraz daha yüksek. Ürün olarak sakatatın fiyatı arttı. Diğer ürünlere çok cüzi miktarda zam geldi ancak biz bunları fiyatlarımıza yansıtmıyoruz. Kuzu ciğerin ve kuyruk yağının fiyatı da çok arttı. Et fiyatları rutin bir şeklide devam ediyor. Kuzu etlerimiz bizde 55 liradır. Dana etinin fiyatı 50-60 lira -arasında değişiyor. Kuzu ciğerinin fiyatı ise kırmızı etin fiyatını geçti. Şu anda bir kuzu ciğerinin kilosu 80-90 lira civarındadır. Kuzu ciğerinin az üretilmesinin nedeni; pandemi nedeniyle  lokantalara vs. kısıtlama geldiği için sürüm az oluyor bu nedenle hayvan kesimi de az olmaktadır. O nedenle kuzu ciğeri gelen talebi karşılamıyor” ifadelerine yer verdi.

yok-satiyor-1.jpg

‘EN UCUZ ÜRÜN ETTİR’

Vatandaşlara et tüketmelerini tavsiye eden Akgöz, “Başka gıda ürünlerine yüzde 100 zam gelmişken şu anda en ucuz ürün ettir. O nedenle vatandaşların daha zinde olmaları için et tüketmelerini tavsiye ederim. Et, kelle paça, sakatat bunlar şu anda çok fazla tercih ediliyor. Bunlar bağışıklığı artırdığı için çok fazla tercih ediliyor. Vatandaşlara etleri kasaplardan almalarını tavsiye ederiz. Çok ucuz fiyata hazır kıymalar var onları almamalarını, etleri bildikleri, tanıdıkları kasaplardan almalarını tavsiye ederiz. Et marketten, değil kasaptan alınır. Çünkü biz müşterinin her istediğini daha iyi biliriz. Ona en iyi ürünleri veririz ki tekrar bir daha gelsinler. Markette öyle bir sistem yok. Tezgahta ne varsa onu satıyorlar. Bizim 40-50 senelik müşterilerimiz var. Biz 1977 yılından beri Nalçacı caddesinde faaliyet gösteriyoruz. Bu mesleği babadan oğula devam ettiriyoruz. Yılların tecrübesiyle hareket ediyoruz” diye konuştu.

yok-satiyor-2.jpg

‘İNSANLAR ESKİYE DÖNÜK YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR’

Kuzu ciğerine ve kuyruk yağına talebin artma nedenini anlatan Yüksel Kasap Sahibi Ekrem Yüksel ise, “Pandemi döneminde özellikle kuzu ciğerine ve kuyruk yağına çok talep oldu. Aşırı talep olduğu için ve hayvan kesimi az olduğundan kasaplarda çok fazla kuzu ciğeri bulunamıyor. Bir de televizyondaki yemek programlarında da kuzu ciğeri ve kuyruk yağı gösterildiği için ondan dolayı da insanlar tadını merak edip almak istiyorlar. Kuzu ciğerin fiyatı yaklaşık 70  lira. Kuyruk yağı doğal yağ olduğu için insanlar çok fazla tercih etmeye başladı. Bir de pandemiden dolayı insanlar artık eskiye dönük yaşamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

yuksel-kilicarslan-yok-satiyor.jpg

‘KISITLAMALARDAN DOLAYI HAYVAN KESİMİ AZALDI’

Lokantalara, restoranlara kısıtlama geldiği için kuzu hayvan kesiminde azalma olduğunu söyleyen Kılıçarslan Kasap Sahibi Yüksel Kılıçarslan da, “Pandemi döneminde bizde de kuzu ciğerine ve kuyruk yağına çok talep oldu. Talebin çok olmasının nedeni, kuzu ciğerine özlem duyulmasından kaynaklanıyor. İnsanlar artık pandemiyle birlikte  eskiye dönüş yaptılar. Taleple birlikte fiyat artışı da oldu. Kuyruk yağı bizde sürekli bulunur ancak kuzu ciğer gelen talebi karşılamıyor. Çünkü yeterli miktarda gelmiyor. Kesilen hayvanlara baktığınız zaman bir hayvandan bir kuzu ciğeri çıkar, bir kuzu ciğeri 750 gram civarında gelir. Öyle olunca talepleri karşılamıyor. Bir de kış sezonunda kesimler yavaş olduğu için kasaplara sınırlı sayıda kuzu ciğeri gelmektedir. Kuzu ciğeri kırmızı etin 25 civarı üzerindedir” diye aktardı.

yok-satiyor-4.jpg

‘VATANDAŞLAR GELDİĞİNDE ETİKETLERE BAKIYORLAR’

Vatandaşların alım güçlerinin azaldığına vurgu yapan Kılıçarslan, “Etin ehil kasaplardan alınmasını tavsiye ederim. Marketler genellikle hazır et alırlar. Kasapların mezbağda kestirmeyip beğenmedikleri malları marketler alır. Yani genellikle ikinci sınıf etler marketlerde satılır. Vatandaş kuşbaşı istediğinde bunu tranştan vermek yerine gerdandan verildiği zaman aradaki doku farkı çok olur.  Et fiyatları taban alışlarında 2-3 lira gibi bir zam yapıldı. Ama henüz satışlarımıza yansıtamadık. Çünkü pandemi döneminde vatandaşta zaten para kalmadı. Her geldiklerinde etiketlere bakıyorlar. ‘Zam yapmadınız değil mi?’ diye soruyorlar. Kuzu etine ister istemez bir zam yaptık ancak şu anda dana etinde bir zam yok” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

yok-satiyor-5.jpg

yok-satiyor-6.jpg