Leylekler büyük göçe hazırlanıyor

Beyşehir Gölü Milli Parkı'nı yazın konaklama alanı olarak seçen leylekler, sıcak bölgelere göç etmenin hazırlığını yapıyor.
Leylekler büyük göçe hazırlanıyor

yeni-haber-fotogaleri-002-001.jpg

Türkiye'de leylek popülasyonu en yüksek yerlerin başında gelen Beyşehir Gölü Milli Parkı'ndaki leylekler, yaşama gözlerini açan yavrularının da uçmayı öğrenmesinin ardından, sıcak bölgelere göç etmeye hazırlanıyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinin Yeşildağ Mahallesi’ndeki "Leylekler Vadisi" ile Adaköy Mahallesi'ndeki "Leylekler Tepesi"nde ilkbahar ve yaz dönemini geçiren leylekler, ağustos ayının ortalarından itibaren kış mevsimini geçirecekleri daha sıcak ülkelere yolculuk etmeye başlayacak. 

İlkbahar mevsiminde geldikleri vadide yaşama gözlerini açan yavrularını büyüten leylekler, bölgeye veda etmeye hazırlanıyor.

Gün boyu gökyüzünden inmeyen yavru leylekler, akşam saatlerinin yaklaştığı grup vaktinde döndükleri yuvalarında günbatımı ile birlikte kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

Orman  ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her iki leylek mekanında da Türkiye'nin en büyük leylek kolonisinin bulunduğunu söyledi.

Leylekler Vadisi ve Leylekler Tepesi'nin artık Beyşehir Gölü Milli Parkı'nın simgesi haline geldiğini ifade eden Şener, 3. cemrenin düşmesi ile bölgeye gelen leyleklerin yuvalarını düzenleyip, onardığını, daha sonra da yavrularını dünyaya getirdiğini belirtti.

- "Leylekler, iç güdüleri ile bu büyük göçe toplu olarak hazırlanıyor"

Şener, yavruların büyüyüp gelişmesinin ardından da büyük göçün hazırlıklarının başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Leylekler, iç güdüleri ile bu büyük göçe toplu olarak hazırlanıyor. Yavrular da uçmayı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendi, hepsi bağımsız birer birey oldu. Artık bölgemize veda hazırlığı içerisindeler. Buradaki leylekler hem ziraat, hem turizm açısından bölgeye çok önemli faydalar sağlıyor. Ayrılık vaktinin geliyor olması tabii ki bizleri üzüyor ama, bir sonraki cemreleri ve baharı artık dört gözle beklemeye başlıyoruz."

- Fotoğraf severler adeta birbirleriyle yarışıyor

Bölgedeki leyleklerin yaşamının fotoğraf sanatçıları ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çektiğini anlatan Şener, fotoğraf severlerin buradan grup vakti güzel görüntüler çıkarmak için adeta birbiriyle yarıştığını aktardı.

Şener, yıl içinde bölgeye çok sayıda fotoğrafçının geldiğini vurgulayarak, "Bizimle irtibata geçen fotoğrafçılara ticari olmadığı müddetçe bu mekanlarda fotoğraf çekebileceklerini bildirdik. Hatta bu konuda onlara rehberlik de ettik. Gölümüzü, milli parkımızı, çevremizi, doğamızı ve leyleklerimizin yaşam alanlarını tanıtmak için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Şener, bölgede avcılığın yasak olmasının leylek yuvalarının sayısının artmasına imkan sağladığını sözlerine ekledi.