Lise öğrencisi sofraları "Efsunkar"la tatlandıracak

Yemek yapmaya ilgisi henüz 5 yaşındayken başlayan Üsküdar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Mervenur Aydın, bir Osmanlı tatlısından esinlenerek geliştirdiği tatlıya, "Efsunkar Helvası" adını verdi- Helvası özel bir üniversi
Lise öğrencisi sofraları "Efsunkar"la tatlandıracak

İSTANBUL (AA) - ÜNAL GÜNDOĞDU - Üsküdar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Mervenur Aydın, Osmanlı mutfağındaki helva-i hakani tatlısından esinlenerek, "Efsunkar Helvası" adını verdiği bir lezzete imza attı.

Mervenur Aydın'ın yemek yapmaya ilgisi 5 yaşındayken başladı. Yemek yaparken annesinin yanından ayrılmayan ve onun adımlarını dikkatle izleyen Aydın, kısa süre sonra baklava için yufka bile açacak kadar kendini geliştirdi.

Üsküdar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi olan 18 yaşındaki Aydın, Osmanlı mutfağında yer alan helva-i hakani adlı bir tatlıdan esinlenerek geliştirdiği helvaya "Efsunkar" adını verdi.

Tarifiyle özel bir üniversitenin açtığı yemek yarışmasında 300 katılımcı arasında ilk üçe girmeyi başaran Aydın, 16 Nisan'da KKTC'de düzenlenecek finalde mücadele etmeye hazırlanıyor.

Okulda açılan "Happiness Kitchen" adlı kulübün başkanlığını da yapan Mervenur Aydın, gelecekte bir gastronomi okulu kurmayı ve burada öğrencileriyle yeni lezzetlere imza atmayı hayal ediyor.

- Merak uyandırsın diye "Efsunkar" adını verdi

Mervenur Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı mutfağındaki tatlı çeşitlerine büyük ilgi duyduğunu, tarifinde de buradan esinlendiğini söyledi.

Geliştirdiği helvanın dışında baklava yufkası kullandığını ve tatlıyı çeşnilerle lezzetlendirdiğini anlatan Aydın, "Böylelikle yumuşak ve sert tadı birleştirerek, farklı bir aroma sağlıyor. İnsanlar tattıkları zaman farklı bir lezzet alıyorlar." dedi.

"Efsunkar" adını da merak uyandırıcı olduğu için seçtiğine değinen Aydın, geliştirdiği lezzetle insanları mutluluk ve lezzette buluşturmayı istediğini dile getirdi.

Yemeklerin insanlar arasında kültür bağı kuracağına inandığını ifade eden Aydın, "Hayalim, kuracağım gastronomi okulunda öğrencilerimle yeni lezzetler keşfetmek." diye konuştu.

Okulunda da yemek kültürünü geliştirmeleri için büyük destek gördüklerine işaret eden Mervenur Aydın, artık bir mutfaklarının olduğunu, burada sofra kültürü ve düzeni hakkında araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

- "Tariflerini İngilizce yazıyorlar"

Okul Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan ise okul yönetimi olarak öğrencilerin ilgileri ve yeteneklerine önem verdiklerini, bu alanlara ilişkin çalışma ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Okul bünyesinde kurulan mutfağın da önce kulüp olarak faaliyete geçtiğini, şimdi ise büyük bir projeye dönüştüğünü dile getiren Asan, şöyle konuştu:

"Üretmiş oldukları tarifleri İngilizce olarak yazdıkları için yabancı dil alanında da becerilerini geliştirmiş oluyorlar. Öğrenciler burada bir üretim faaliyeti içerisindeler. Bizzat kendilerinin geliştirmiş olduğu yemekleri burada üretiyorlar. Bunun yanında gıdaların saklanması, pişirilmesi konusunda kimya alanında öğrenmiş oldukları becerileri de kullanmış oluyorlar."


Kaynak: