Mali'de Tuaregler ile DEAŞ arasında çatışma

Mali'de hükümet yanlısı Tuaregler ile terör örgütü DEAŞ üyeleri arasında çıkan çatışmalarda 30'dan fazla kişi öldü
Mali'de Tuaregler ile DEAŞ arasında çatışma

ANKARA (AA) - Batı Afrika ülkesi olan Mali'de hükümet yanlısı Tuaregler ile terör örgütü DEAŞ üyeleri arasında çıkan çatışmalarda son bir haftada 30'dan fazla kişi öldü.

Ulusal medyada çıkan haberlere göre, hükümet yanlısı "Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu" (GATIA) militanlar ile DEAŞ'lı teröristler arasında Mali'nin kuzeyindeki Gao bölgesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalarda son bir haftada 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Uzun yıllardır bağımsızlık hareketi yürüten Tuareglerden ayrılarak Mali hükümeti ile anlaşan GATIA mensupları, ülkede ayrılıkçı gruplara ve DEAŞ'lı teröristlere karşı hükümetin desteğiyle operasyonlar düzenliyor.

Mali'nin kuzey bölgelerinde ayrılıkçı gruplar ile DEAŞ üyeleri arasında son birkaç yıldır alan hakimiyeti mücadelesi yaşanıyor. Bu çatışmalarda bazı Tuareg grupları silah bırakarak teslim olmuş, bazıları da hükümetle anlaşarak ayrılıkçı gruplara ve bölgede faaliyet gösteren DEAŞ'a karşı mücadeleye başlamıştı.

- G5 Sahel Gücü operasyonları

Mali'de ayrıca Fransa öncülüğünde kurulan G5 Sahel Gücü de, ülkedeki ayrılıkçılar ve terör örgütlerine karşı operasyonlar yürütüyor.

G5 Sahel Gücü, Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında 2014'te kuruldu. Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle kurulan 5 bin kişilik askeri güç, bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı mücadele veriyor.

Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların yer alması, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Kaynak: