Maliyet arttı, tıraş zamlandı

Koronavirüs vakalarının azalmasının ardından geçilen normalleşme süreciyle birlikte açılan kuaför ve berberlerde virüs nedeniyle maliyetler arttı. Tek kullanımlık ürünler kullanıldığı için artışın yaşanmasının ardından işletmeler zam yaptı.
Maliyet arttı, tıraş zamlandı

Bu zammın tarifeyi aşmadığını söyleyen Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, Korona öncesi düşük fiyatla hizmet veren işletmelerin şimdi normal fiyatlardan çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Koronavirüs döneminde yaklaşık 45 gün kapalı olan berber ve kuaförler 11 Mayıs itibari ile yeni kurallarla yeniden açıldı. Ancak çoğu berber ve kuaför, son günlerde hizmet bedellerinde bir artışa gitti. Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok,  bu durumu kapalı kaldıkları günlerde yaşadıkları mali kayba ve yeni dönemin getirdiği zorunluluklara dayanan maliyet artışına bağlıyor. Konya’da berber ve kuaför fiyatları ilçeden ilçeye göre değişse de tarifenin dışında bir fiyata çıkılmıyor.

konya-berberler-ve-kuaforler-odasi-baskani-veli-baranok-3.JPG

‘VATANDAŞIMIZ KUAFÖRLERİNE GÜVENSİN!’

Vatandaşların kuaförlerine güvenmesi gerektiğini belirten Başkan Veli Baronok, “Pandemi sürecinde yaklaşık 2 ay dükkânlarımız kapalı kaldı. Bu süreçte üyelerimiz bayağı bir zorluklar yaşadı. Yeni normal dönemde sıkıntılarımız devam ediyor. Vatandaşlarımız artık kuaförlerden çekiniyor ve korkuyorlar. Pandemi sürecinde bir iki tane kuaför arkadaşımızda Koronavirüs tespit edilmişti ama zaten kapalı olduğumuz bir dönemdi. Şu anda böyle bir sıkıntı yok. Üyelerimiz, kendilerinin ve müşterilerinin rahat edebilmeleri için çok ciddi tedbirler aldı. Mesela berberlerimiz makineyle sakal tıraşı yapmıyorlar. Fırça kullanmıyorlar. Ellerinden geldiği kadar fön çekmiyorlar. Kuaförlerimizde makyaj yapılmıyor. Dükkanlar daha steril hale geldi. Biz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Muharrem Karabacak sayesinde üyelerimize maske, tek kullanımlık eldiven ve siperlik gibi ürünler dağıttık. Üyelerimiz tek kullanımlık ürün kullanarak müşterilerini ağırlıyorlar” dedi.

konya-berberler-ve-kuaforler-odasi-baskani-veli-baranok-1.JPG

‘ÖNCEKİ TARİFEYİ KULLANIYORUZ’

Her iki yılda bir tarifeyi yenilediklerinin ve yeni normal dönemde eski tarifeden devam ettiklerinin bilgisini veren Başkan Baranok, “Biz iki yılda bir tarife çıkartıyoruz. Bu süreçte de bir tarife oluşturmadık. Daha önce 2018 yılında çıkarttığımız tarifeyi müşterilerimize uyguluyoruz. Zaten fiyat üstünde aldıkları zaman Ticari İl Müdürlüğümüz tarafından cezai bir yetkisi var. Bu konuda kuaförlerimiz ciddi bir şekilde fiyatlara uyamıyorlar. Bizim berberlerde 3, bayan kuaförlerinde 2 tane tarifemiz var. O da bölgesel olarak ve salonun şekline göre biraz da tarife veriliyor. Bizim kuaförlerimiz tarifenin üstüne çıkmadılar ve tarifeye de yaklaşmaya çalışmadılar. Bu süreçte ciddi anlamda kuaförlerimize bir maliyet bindi. Biz bu dönemi fırsata çevirmedik. Çünkü ciddi anlamda fiyatlarımızda bir artış olmadı” ifadelerini kullandı.

berberler-ve-kuaforler-1.jpg

TARİFE FİYATLARI

Tarife fiyatlarını açıklayan Baranok, “Bizim ikinci sınıf verdiğimiz bir tarifede sakal 35 liradır. Sakal şu anda alınmıyor ama makineyle aldığımız zaman fiyatı bu şekildedir. Saç sakalımız birinci sınıf tarifemizde 50 liradır. Bir tarifemizde de 70 liradır. Örneğin kuaförlerimiz önceden 25 lira alırken 30 lira almaya başladı. 5 liralık zammı da bizim kullandığımız ürünlere zam yapılması nedeniyle koydular. Bizim ayakta durabilmemiz ve o hizmeti daha iyi verebilmemiz için. Biz fiyatlarımızda biraz tarifemize yaklaşmaya çalıştık ama tarifemizin üstünde alan bir esnafımız yok” ifadelerine yer verdi.  

berberler-ve-kuaforler-2.jpg

‘MÜŞTERİLER YÜZDE 50 ORANINDA AZALDI’

Kuaförlerin ve berberlerin müşteri potansiyellerinin daraldığını söyleyen Baranok, şunları aktardı: “Bu süreçte müşterilerimizden öyle çok tepki almadık. Fiyatlar konusunda sıkıntımız yok vatandaşlarımız rahat olsun. Kullandığımız ürünler tek kullanımlık olduğu için bu da kuaförlere gerçekten bir maliyet oluşturuyor. Kuaför arkadaşlarımız eski fiyatlarına devam etmiş olsalar dükkânı kapatmak zorunda kalacaklar. Çünkü kazançları olmayacak. Bir iş yerinin yüzde 50’ye yakın müşterisi gelmiyor. İnsanlar kendilerine bir makine aldılar ve ihtiyaçlarını evlerinde gideriyorlar. Bayanlarımız marketlerden bir boya alıp saçlarını kendileri boyuyorlar. Bu süreçte böyle bir sıkıntı yaşıyoruz ki o müşterimize hizmet verebilmemiz için salonlarımızın açık durması lazım. O salonların açık durduğu takdirde de müşterilerimize hizmet vermemiz gerekli. O nedenle bizim ayakta durabilmemiz için o fiyatları alıp günümüzü kurtarmamız gerekiyor.”

berberler-ve-kuaforler-3.jpg

‘SABİT KUAFÖRLERİNİZE GİDİN’

Son olarak vatandaşa öneride bulunan Baranok, “Bu süreçte hizmetin en iyisini müşterilerimize sergilemek için biz var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kesinlikle kuaförlerimiz öncekinden daha hijyen, daha güvenilir bir şekildeler. Vatandaşlarımızın kuaförlerine gitmelerini, eskisi gibi saçıyla bakımıyla ilgili işlemlerini gönül rahatlığıyla yaptırabilmelerini isteriz. Vatandaşlarımızın sabit gittikleri kuaförlerine gitmeye devam etmeleri gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.  
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ