Marketlerde online satışlar patladı!

Pandemi nedeniyle hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının olmasıyla birlikte market alışverişleri de internet üzerinden yapılmaya başlandı. Bu nedenle Konya’da perakende satış hacminde artış yaşandı.
Marketlerde online satışlar patladı!

Pandemi döneminde kısıtlamaların olması online satışları patlattı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyon Başkan Vekili Ali Kaya,” Pandemi döneminde perakende sektörü satış hacminde geçen seneye göre yüzde 30 oranında artış oldu. Bunun yanında online satışlar hem Konya’da hem de Türkiye’de yüzde 260 oranında büyüdü. İnsanlar artık pandemiden dolayı dışarıya çıkmıyorlar, alışveriş yapmıyorlar. O nedenle internet üzerinden satışlarda artış yaşandı” ifadelerini kullandı.

ali-kaya-005.jpg

‘HAFTA SONU TÜKETİMİ ARTTI’

Pandemiyle birlikte insanların alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Ali Kaya, “ Geçtiğimiz yıl marketlerin cirosunda yüzde 25 büyüme oldu. Bunun nedeni de, restoran ve kafelerin kapalı olması, insanların sabit ihtiyaçlar üzerinde tüketim yapmasıdır. İnsanların evlerinde sofra kültürü oluştu. İnsanlar daha önceden birlikte kahvaltı yapmıyorlardı, yemek yemiyorlardı, akşam yemeğini dışarıda yiyorlardı. Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağıyla birlikte özellikle hafta sonları evde tüketim arttı. Tüketim artınca bunlar haliyle de market alışverişlerine yansıdı. O nedenle geçen yıla göre satışlarımızda gözle görülür derecede artış yaşandı” ifadelerine yer verdi.

market-online-satis-1.jpg

‘AYÇİÇEK YAĞI FİYATI YÜZDE 100 ARTTI’

Bu süreçte Ayçiçek yağı fiyatlarında yüzde 100 civarında bir artış olduğunu belirten Kaya, “Ayçiçek yüzde 100 arttı ama geçen sene pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte insanlar kalabalık alanlardan kaçmak istediler.  Bu nedenle diğer ürünlerde ve mahsul üretimiyle ilgili sıkıntılar oldu. Üretimde gecikmeler oldu. Fabrikalarda insanlar bazı insanlar pozitif çıktığı için fabrikalar yarı kapasite çalıştı. Örneğin 24 saat yerine 8 saat çalıştılar. Tarlada üretimde çalışacak insanlar bulunamadı. O nedenle bazı dönemlerde ürün bulamadık ve fiyatlarda artış yaşandı. Pandeminin ilk üç ayında bu tür sıkıntılar yaşadık ancak şu an ürün bulmakta hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu anlamda her şey normale döndü” şeklinde konuştu. 

market-online-satis-2.jpg

‘PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN YASALAŞMASINI İSTİYORUZ’

Pandemiden dolaylı çalışma saatlerinin kısıtlı olduğunu, normalleşmeyle birlikte saatlerde değişiklik yapılması gerektiğini savunan Kaya, “Şu anda pendemiden dolayı çalışma saatlerimiz kısaldı. Sabah 10’da açılıyor, akşam 8’de kapanıyor ama normal zamanda sabah 9’da açılmasını, akşam 9’da kapanmasını istiyoruz. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı bir yasa var ancak bu yasa henüz yayınlanmadı. Şu an yasanın çıkmasını bekliyoruz. Mağazalarımız hafta sonu sabah 10’da açılıyor akşam 5’de kapanıyor. Normalleşmeye geçtiğimizde perakende sektörünün yasalaşmasını istiyoruz. Yani sabah 9 akşam açılıp akşam 9 gibi kapanmasını istiyoruz. Pandemiden dolayı özellikle Pazar günleri kapalı olmasını, personellerimizin bir gün izin yapmalarını istiyoruz” diye aktardı.

market-online-satis-3.jpg

‘ONLİNE SATIŞLAR KOLAYLIK SAĞLADI’

Online satışın artmasının insanlara kolaylık sağladığını vurgulayan Kaya, “İnsanlar oturdukları yerden bir market uygulaması indirdikleri zaman uygulamanın olduğu marketten doğru hizmet alıyorsa, firma yapılan alışverişleri doğru bir şekilde teslim ediyorsa vatandaşlar adına büyük kolaylık oluyor demektir. Çelikkayalar olarak 24 aracımız hizmet vermektedir. Şimdi insanlar buna alıştıktan sonra pandemi dönemi bittiğinde online ticaretin devam edeceğini düşünüyorum. Büyük alışveriş merkezlerinde işlerin çok kötü olduğunu, insanların giyim, aksesuar gibi ürünlerin alışverişini internet üzerinden yaptığını söyleyebiliriz. İnternet pazarı çok büyüdü ve bunun ilerleyen zamanlarda devam edeceğini öngörüyorum” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ