Mavi Balina-2018 Davet Tatbikatı

Pakistan Ankara Büyükelçiliği:- "Bu tatbikat, denizcilik alanında günümüzün en kritik zorluklarından biri olan iş birlikçi denizcilik güvenliği için çözümler paylaşmak, tartışmak ve önermek amacıyla hem batılı hem de doğulu devletler için ortak bir foruma
Mavi Balina-2018 Davet Tatbikatı

MUĞLA (AA) - Pakistan'ın, Türkiye'nin ev sahipliğinde 6'ncısı icra edilen Mavi Balina-2018 Davet Tatbikatına Pakistan Donanma Gemisi PNS SAIF (FFG 253) üzerine yüklenmiş bir Z9EC helikopteriyle katıldığı, Pakistan Donanmasına ait P3C-Orion savaş uçağının da Dalaman Hava Üssünden iştirak ettiği bildirildi.

Pakistan Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'de yürütülen tatbikatın anti-denizaltı savunmasını talim etmeyi amaçladığı bildirildi.

Açıklamada, Pakistan donanma gemilerinin geçmişte de Mavi Balina tatbikatına düzenli olarak katıldığına yer verilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu tatbikat, denizcilik alanında günümüzün en kritik zorluklarından biri olan iş birlikçi denizcilik güvenliği için çözümler paylaşmak, tartışmak ve önermek amacıyla hem Batılı hem de Doğulu devletler için ortak bir foruma dönüşmüştür. PNS SAIF ayrıca 8-9 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan ortak Pakistan-Türk Donanmaları tatbikatı 'Turgutreis-II'ye de katılacaktır. Kaptan Shahid Wasif'in kumanda ettiği PNS SAIF, Kılıç Sınıfının 3. gemisidir. Bu gemi donanmaya 15 Eylül 2010'da katılmış olan çok işlevli bir fırkateyndir. Gemide çoklu tehditlerin bulunduğu bir ortamda tüm denizcilik operasyonlarını üstlenebilmek için son model silahlar ve sensörler bulunmaktadır. Gemide aynı zamanda bir organik Anti-Denizaltı Savaş Helikopteri Z9EC yüklüdür."

Açıklamada, Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi ve PNS SAIF gemi kaptanı Shahid Wasif'in de Cumartesi akşamı güvertede resepsiyona ev sahipliği yaptıkları hatırlatılarak, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun resepsiyonun baş konuğu olduğu bildirildi.

Gemi Kaptanı Wasif, Pakistan ve Türkiye'nin yakın dostluk bağlarının keyfini çıkardığını belirterek, silah arkadaşları olarak Pakistan ve Türk donanmalarının aynı zamanda uzun yıllardan beri sıcak ve kalpten ilişkiler kurmayı başardıklarını belirtti.

İki donanma arasındaki etkileşimlere düzenli tatbikatlar, limanlara uğramalar, eğitimde değişim programları ve donanma inşaatları sırasındaki işbirliğinin de dahil olduğunu ifade eden Wasif, PNS SAIF'in Mavi Balina-2018'e katılımının iki donanma arasındaki sağlam bağların ve müşterek çalışmayı, karşılıklı anlaşmayı daha da geliştirdiğini bildirdi.

Kaynak: