Mehdi Musa’yı Getirdi, Musa Jahovic’i… Konyaspor’un kuaföründen dikkat çeken başarı hikayesi

Konyaspor’un kuaförü Ali Haydar Buğa, meslekteki en büyük hayallerinden birisi olan futbolcu tıraş etme hayalini yıllar evvel Konyaspor’un eski oyuncusu Mehdi Bourabia’yı tıraş ederek başardı. Mehdi, Musa Araz’ı getirdi, Musa da Adis Jahovic’i…Şimdi Konyaspor’da futbolculardan teknik heyete kadar herkesi tıraş eden Kuaför Ali Haydar Buğa hikayesini okurlarımızla paylaştı.
Mehdi Musa’yı Getirdi, Musa Jahovic’i… Konyaspor’un kuaföründen dikkat çeken başarı hikayesi

Konya’da Fatih Caddesi’nde hizmet veren The Barber Shop İşletme Sahibi Kuaför Ali Haydar Buğa, yurt dışında edindiği tecrübeler ve aldığı kuaförlük eğitimi sonrası döndüğü Konya’da kendi markasını kurarak hizmete devam etti. En büyük hayallerinden birisinin futbolcu tıraş etmek olduğunu dile getiren Buğa, ısrarla gönderdiği mesajlar sonrası Konyaspor’un eski futbolcusu Mehdi Bourabia’yı dükkanına getirmeyi başardığını ve bunun ardından da ilerleyen zamanlarda Konyaspor’un kuaförü olduğunu anlattı.

the-barber-shop-konya-ekip-yeni-2.jpg

YURT DIŞI MACERASI 2005 YILINDA BAŞLADI

Aslen Konyalı olduklarını ve babasının yurt dışına yerleşmesiyle buradan 2005 yılında ayrıldıklarını belirten Kuaför Ali Haydar Buğa, “Alparslan Türkeş Buğa’nın oğluyum. 1988’de Sarayönü Kadıoğlu köyünde dünyaya geldim. 2000’lerin başında Konya’ya taşındık ve 2005’te yurt dışına gittim. İlk başta babam Norveç’e amcamların yanına turist olarak gitmişti. Oraya beğendiği için de kaldı ve bizleri de götürdü. Norveç’te o zamanlar 100 bin nüfuslu Trondheim şehrine gittik. Konya’dan gittiğimiz için o zamanlar bize çok farklı gelmişti. Çünkü çok küçük bir şehirdi. 6 ay gündüz 6 ay gece olan bir şehirdi” dedi.

the-barber-shop-konya-1.jpg

‘TÜRKLER PİZZACIYKEN BEN KUAFÖR OLDUM’

Norveç’te Türklerin ağırlıklı olarak pizza sektöründe çalıştıklarını, kendisinin de bu deneyimin ardından kuaförlüğü tercih ettiğini dile getiren Ali Haydar Buğa, “Orada Türkler yoğunlukta bulunuyor. Ağırlıklı olarak pizza sektöründe yer alıyorlar. Ben Konya’dayken kuaförün yanında çıraklık yapmıştım. Orada pizza sektörüne mi girsem, kuaförlük mü yapsam kararsız kaldım. Orada öncelikle pizzacılık yaptım. Hoşuma gitmedi ve babama berber olmak istediğimi söyledim. Orada mesleğimizde teori yönünden çok öndeler. 2 yıl okul, 2 yıl staj şeklinde eğitim veriyorlar. Okula başladım. Dört yıllık eğitimi bitirdikten sonra kuaför olarak çalışmaya başladım. Orada yaklaşık 8 sene çalıştım. Dükkan açmadım çünkü vergi oranları çok yüksek. Çalışan olmak çok daha avantajlı. Ben de orada bu şekilde devam ettim” ifadelerini kullandı.

ali-haydar-buga-the-barber-shop-konya.jpg

NORVEÇ’TEN AYRILDI DANİMARKA’YA YERLEŞTİ

Ailesiyle birlikte Türkiye’ye dönüş yaptığını fakat 3 ay kaldıktan sonra bu kez Danimarka macerasının başladığını kaydeden Ali Haydar Buğa, “Ailem 2012’de Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı aldı. Oraya gitme amaçları da para kazanıp Türkiye’de rahat yaşamaktı. Onlar kesin dönüş yaptı ama ağabeyim gelmedi. Ben babamlarla döndüm fakat 3 ay kalabildim. Oraya alışmışız. Çevremiz oradaydı. Burada kısa dönem de olsa berberlik yaptım ama daha fazla duramadım ve tekrar döndüm. Çünkü orada hizmet sektörü el üstünde. Karşılığını da alabiliyorsun. Maalesef meslek grubumuz burada değer görmüyor. Orada örneğin berberi doktor kategorisinde ya da sanatçı gibi görüyorlar. Fakat burada sıradan bir esnaf olarak görülüyor. Tabi burada böyle düşünülmesinin sebebi de bizleriz. Meslektaşlar olarak işimize gereken önemi vermiyoruz, bu yüzden de gereken değeri göremiyoruz. Özetle 3 aylığına geldim ve dayanamayıp geri döndüm. Norveç’te akrabamız kalmamıştı ama Danimarka’da hala varlardı. Bu kez rotamızı Danimarka olarak belirledik. Danimarka’da kendimi mesleki açıdan çok geliştirdiğimi düşünüyorum” dedi.

the-barber-shop-konya-16.jpg

KISA DÖNEM İSVEÇ MACERASI

Danimarka’da bulunduğu süreçte kısa bir dönem de arkadaşına yardım için İsveç’e gittiğini kaydeden Ali Haydar Buğa, “Danimarka’daki çalıştığım yerde Sivaslı ustamız vardı. Orada da Sivaslı ve Konyalı yine ağırlıkta bulunuyor. Kopenhag’dan direkt Konya’ya günde 3 gidiş 3 geliş uçak var. Orada çok vatandaşımız bulunuyor. 5 yıl kadar da Danimarka’da kaldım. Bu süreçte bir arkadaşım İsveç’te dükkan açmıştı ve ona yardım için 7 aylığına Stockholm’e gittim. Bu ülkelerde bulunmam yabancı dilimi de geliştirmemi sağladı. Norveç, Danimarka, İsveç birbirlerine benzer diller olsa da söyleniş farkı bulunuyor. Bunların yanında İngilizcemi de geliştirdim” ifadelerini kullandı.

the-barber-shop-konya-yeni-22.jpg

2017’DE KONYA’YA DÖNDÜ

5 yıl önce memleketi Konya’ya kesin dönüş yaptığını söyleyen Ali Haydar Buğa, “2017’nin Ocak ayında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. 2 Mart 2017 Perşembe günü ilk dükkanımı açtım. Bismillah diyerek başladık. Akrabalarımız dışında tanıdığımız yoktu. Açılışta gelip tıraş oldular ve sessiz geçen çok günüm oldu. Siftah ettiğimiz günlerde mutlu oluyorduk. Bir süre çok sakin geçti. 40 metrekare 3 koltuklu bir yerdi. Yaz ayları gelince Avrupa’daki çevremiz gelmeye başladı. Onlar çekti, paylaştı ve reklamımızı yaptı. Yazın güzel bir yoğunluk oldu. Yalnız çalışıyordum, işler hareketlenmeye başlayınca bir eleman aldım” dedi.

veli-baranok-the-barber-shop-konya-13.jpg

‘FUTBOLCU TIRAŞ ETMEK HAYALİMDİ’

Futbolcu tıraş etme hayalinde olduğunu bunun için de Konyasporlu oyunculara mesaj gönderdiğini belirten Ali Haydar Buğa, “Bir futbolcu tıraş etmek her zaman hayalimdi. Allah bana ilk olarak Mehdi Bourabia’yı tıraş etmeyi nasip etti. Bir ağabeyimiz bana yabancı dil yeteneğim olduğu için Konyaspor ile görüşmem gerektiğini böylelikle futbolcu tıraş edebileceğimi söyledi. Sosyal medyadan defalarca mesaj gönderdim fakat dönüş olmadı. Artık futbolculara da yazıyordum. Oradan da dönüş olmayınca hayal kırıklığım oluşuyordu. Artık umudum kalmamıştı. Bir gün telefonum çaldı ve Konyaspor’dan aradıklarını, Mehdi Bourabia için randevu almak istediklerini söylediler. Sevindim fakat randevu aldıkları saatte gelen giden olmadı. Herhalde dalga geçiyorlar diye düşündüm. Ertesi gün tekrar aradılar. Müsait değildi bugün gelecek dediler. İnanmadım ama yine de davet ettim. Yine gelen olmadı. Artık tamamen ümidimi yitirmiştim” ifadelerini kullandı.

the-barber-shop-konya-14-002.jpg

MEHDİ MUSA’YI, MUSA ADİS’İ GETİRDİ

Beklemediği bir anda Mehdi Bourabia’nın tıraşa geldiğini söyleyen Ali Haydar Buğa, “Üçüncü gün randevu için arayan olmadan çat kapı Mehdi Bourabia geldi. Mesleğimizin güzel yanı şu ki, iyi hizmet verdiğinizde tavsiye üzerine daha fazla kişiye hizmet vermeye başlıyorsunuz. Mehdi ile başladık. O da Musa Araz ile görüşmüş. İkinci futbolcu tıraşım Musa ile oldu. Tabi Mehdi geldiğinde çok mutlu olduk ama hemen ardından işlerimizde patlama falan olmadı. Sabır ve zaman gerekiyordu. 3 ay kadar sonra Musa Araz’ı da tıraş etmem nasip oldu. Musa ile dost olduk. O zamanlar Adis Jahovic Konyaspor’a yeni transfer olmuştu. Musa sayesinde Adis’i tıraş olmam nasip oldu” dedi.

the-barber-shop-konya-21.jpg

‘JAHOVİC BAKIŞ AÇIMI DEĞİŞTİRDİ’

Futbolcu Adis Jahovic’in bakış açısını değiştirdiğini söyleyen Ali Haydar Buğa, “Adis Jahovic dükkanıma geldi ve tıraş ederken heyecanlanmıştım. Elimi tuttu ve saç saçtır dedi. Benim bakış açımı değiştirdi. Kendisi on numara bir insan. Her Cuma günü gelirdi. Tıraşın ardından beraber camiye giderdik. Namazı kılardık ben çıkardım ama o çıkamazdı. Namaz çıkışı kimseyi kırmaz herkesle tek tek fotoğraf çektirirdi. Güzel anılar yaşadık. Adis sayesinde kulüpten birçok futbolcu arkadaşı, çalışanlar, teknik heyetten arkadaşları gelmeye başladı. Onun sayesinde parladım diyebilirim. Ciddi bir hizmet verdiğimi söylemesi, beni tavsiye etmesi çok mutlu etti. Beni takımla tanıştırdı. Ardından tesislere gidip gelmeye başladım” ifadelerini kullandı.

the-barber-shop-konya-yeni-18.jpg

‘PANDEMİDE TESİSTE TIRAŞ YAPTIM’

Pandemide futbolcuları tıraş etmek için Konyaspor tesislerine gittiğini anlatan Ali Haydar Buğa, “Pandemi döneminde çok tedirginlik yaşamıştım. Çin’de insanlar sokakta titreyerek ölüyor gibi yorumları duydukça ister istemez tedbir için köye gittim. Anne ve babamı da götürdüm. 1 ay orada kaldım. Arkadaşlar arayıp soruyorlardı. Orada kalıyordum. Konyaspor’dan aradılar ve tesislere çağırdılar. Hiçbir yere gitmediğimi ama Konyaspor’a gidebileceğimi söyledim. Onlar daima korunaklı kalıyorlardı. Oraya gidip gelmem pandemi sürecinde başladı. Gidip geldikçe samimiyetim arttı. Hocaları da tıraş etmeye başladım. Böylelikle tüm takımı tıraş etmiş oldum” dedi.

the-barber-shop-konya-17.jpg

CESARET ETTİ, YENİ YERİNİ AÇTI

Dükkanını büyütme hayalinde olduğunu ve Fatih Caddesi üzerinde gördüğü boş dükkanı anlık bir cesaretle tuttuğunu dile getiren Ali Haydar Buğa, “1 Nisan 2022’de yeni yerimi açma fırsatım oldu. Fatih Caddesi’ndeki yerimize taşındık. Hayalimde dükkanı değiştirme vardı. Fizyoterapist bir hocamın verdiği cesaretle bunu sağladım. Bir gün buradan birlikte geçerken bu dükkan nasıl diye sordum. Hemen emlakçıyı aradı ve çağırdı. Ben şaşırmıştım. Ardından emlakçı müşterimiz çıktı. Pazarlığımızı yaptık ve hızlıca anlaşma sağladık ve anahtarı aldık. Fizyoterapist ağabeyimizin kliniğine gittik. Orada hala şaşkındım. Ben ne yaptık biz diyordum ağabeyim iyi oldu diyordu. Onun cesaretiyle bu girişimimiz oldu. Sonra tadilata başladık. 4-5 sefer buranın projesini değiştirdik. En güzelini yapmaya çalıştık. Artık her şeyi hazırladık ve açılış için gün sayıyorduk. Güzel bir açılış yapmak istedim” şeklinde konuştu.

the-barber-shop-konya-15.jpg

YOĞUN KATILIMLA AÇILIŞ

Yeni yerlerinin açılışını yoğun katılımla yaptıklarını hatırlatan Ali Haydar Buğa, “Konyaspor’un eski futbolcusu Musa Çağıran ağabey ile aramız çok iyidir. O da Konyalı. Bir şey olduğunda ona danışırdım. Açılış için de kendisine sordum ne yapabilirim diye. Sağ olsun beni yönlendirdi. Futbolcuları davet ettim. O gün bazı oyuncular milli takım arası olduğu için memleketlerindeydi. Konya’ya gece 3’te 5’te gelenler bile sabah benim açılışıma geldiler. Beni çok mutlu ettiler. Açılış anında bulunamayan İlhan Hoca, Mesut Hoca, Menajer Seçkin Özdil de açılışa yetişemese de aynı gün içinde geldi. Adis yoğun bir antrenman programında olduğu için maalesef katılamadı. Gelmesini çok istedim. Fakat camiasının dışında, iş ve sanayi çevrelerinden çok sayıda gelenler oldu. Bununla da gurur duyduk. Sevilen biri olduğumuzun kanaatine açılış günü varmış oldum. Açalı 1 yıl oldu ve şu anda elhamdülillah 9 kişilik ekiple çalışıyoruz” dedi.

the-barber-shop-konya-20.jpg

PROFESYONEL EKİPLE HİZMET

Yurt dışında aldığı eğitimi ekip arkadaşlarına da aktardığını dile getiren Ali Haydar Buğa, “Ekibimizdeki arkadaşların hepsi çok iyi, çok profesyonel. Yurt dışından ne öğrendiysem onlara da eğitimini verdim. Öğretmeye de devam ediyorum. Çünkü mesleğimiz gelişime açık. Kimse öğrendim bitti dememeli. Dışarıdan da eğitim isteyenler oluyor fakat şu an kendimi buna hazır hissetmiyorum. Kendi elemanlarıma ancak eğitim verebiliyorum. İnşallah ileride Allah nasip ederse Konya’daki meslektaşlarımıza yurt dışında edindiğimiz eğitimi aktarmak istiyorum. Avrupa’da saat ücreti ve pirim bulunuyor. Ay sonu kotaları var. Bu kotayı aşarsanız maaştan hariç yüzde 10, o kotayı da aşarsanız yüzde 20 pirim alırsınız. Biz de burada Allah nasip ederse bu sistemle çalışmak istiyoruz. Burada önceliğimiz arkadaşlarımızın para kazanması. Maddi olarak rahatlarlarsa işlerini daha özveriyle yaparlar. Herkese eğitim verdiğimiz için zaten herkes aynı kalitede tıraş yapabiliyorlar. Şu anda kaliteli bir ekibimiz var” ifadelerini kullandı.

the-barber-shop-konya-yeni-19.jpg

‘TÜRK BERBERLİĞİNİ TANITMALIYIZ’

‘Türk berberliğini dünyaya tanıtmamız gerekiyor’ diyen Ali Haydar Buğa, “Örneğin sakal tıraşı ilk kez Osmanlı zamanında Türkler tarafından yapıldı. Hatta o dönemde kuaförler diş bile çekiyorlardı. Şu anda kuaförlük ön plana geçti. Dünyada İngilizler anılıyor. Halbuki hizmet konusunda onlardan daha iyiyiz. Biz reklamımızı iyi yapamıyoruz. Fransa, Eyfel Kulesi denilen demir yığınını nasıl pazarlıyor görüyoruz ama biz bunu maalesef sağlayamıyoruz” dedi.

ilhan-palut-the-barber-shop-konya-6.jpg

‘THE BARBER SHOP İSMİ BEĞENİLDİ’

Dükkanına isim verme konusunda istişarelerde bulunduğunu ve The Barber Shop isminde karar verdiğini söyleyen Ali Haydar Buğa, “Danimarka’daki dükkanımız bereketli bir dükkandı. Oradaki dükkanımız Ekol Barber Shop’tu. Ekol ismini koyacaktım. Fakat bunun istişaresini çok yaptık. Ekol mü olsun The mı olsun derken kulağa hangisi daha hoş geliyor diye sordum. En son The Barber Shop ismine karar verdik. O dönemde Konya’da yabancı isimde benim bildiğim berber yoktu. İlk kez açtık. Hatta buradan geçenler ilk zamanlarda burayı berber malzemecisi zannediyorlardı. Ardından herkes alıştı ve bizim bulunduğumuz Fatih Caddesi de olmak üzere yabancı isimde farklı kuaförler açılmaya başladı” ifadelerini kullandı.

aleksandar-stanojevic-the-barber-shop-konya-10.jpg

SAÇ SAKAL TIRAŞI VE ERKEK BAKIMI

Bünyelerinde erkekler için bakım da yaptıklarını dile getiren Ali Haydar Buğa, “Saç sakal tıraşının dışında bakımlarımız da mevcut. Manikür pedikür bakımlarımızı estetisyenimiz yapıyor. Dezenfekte işlemine çok dikkat ediyoruz. Metalleri ışınlarla temizliyoruz. Her müşteriden sonra bu işlemi yapıyoruz. Tek kullanımlık eldivenler kullanıyoruz. Aslında yaptıklarımız olması gerekenler. Farklı gibi görünse de herkesin yapması gerekenleri yapıyoruz. İnsan sağlığına çok önem veriyoruz. Bu da maliyetimizi illa ki artırıyor. Fakat bunu düşünmeden temizliğe azami derecede hassasiyet gösteriyoruz. Bunu müşterilerimize yansıtmıyoruz. Uygun fiyatlara hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.

ibrahim-sehic-the-barber-shop-konya-19.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL ALAN

Çocuklar için özel alanları olduğunu belirten Ali Haydar Buğa, “Salonumuzda normal tıraş alanı dışında farklı odalarımız da bulunuyor. VIP odamızda yalnız tıraş olmak isteyen müşterilerimizi ağırlıyoruz. Yine giriş katımızda çocuk tıraş alanımız var. Onların eğlenceli bir şekilde tıraş olabileceği arabalı koltuğumuz bulunuyor. Aşağı katımızda ise bakım odalarımız var. Orada da yine saç sakal harici diğer bakımları aşağıda uzmanlarımız eşlinde yapıyoruz. Müşterilerimize taze çekilmiş kahve ikram ediyoruz. Çay, kahve ve soğuk içecek ikramlarımızla hem sohbetlerimizi yapıyoruz hem de bakımlarını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

the-barber-shop-konya-12.jpg

HEDEF İŞLERİ BÜYÜTMEK

İlerleyen dönemde işleri daha da büyütmek istediğini kaydeden Ali Haydar Buğa, “Allah nasip ederse ileride güzel işler yapmak istiyorum. Her türlü hizmeti bir arada toplamayı planlıyorum. Saç ekime de merakım var. Bunu nasıl çözebiliriz araştırıyorum. O tamamen farklı bir sektör. Zaman ne gösterecek bakmamız lazım. Önce buranın tadını çıkarayım daha sonra işleri büyütmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

abdulkerim-bardakci-the-barber-shop-konya-7.jpg

guilherme-sitya-the-barber-shop-konya-9.jpg

calvo-the-barber-shop-konya-yeni-4.jpg

omer-ali-sahiner-the-barber-shop-konya-5.jpg

uche-ikpeazu-the-barber-shop-konya-8.jpg

yunus-akgun-the-barber-shop-konya-9.jpg

Etiketler :