Mehir Vakfı gönülleri birleştiriyor

Dünya’da ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan Mehir Vakfı, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışı binlerce ihtiyaç sahibi çiftin mutlu ve huzurlu yuva kurabilmeleri için hem ev eşyalarını temin etti hem de düğünlerini yaptı.
Mehir Vakfı gönülleri birleştiriyor

Dünya’da ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan Mehir Vakfı, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışı binlerce ihtiyaç sahibi çiftin mutlu ve huzurlu yuva kurabilmeleri için hem ev eşyalarını temin etti hem de düğünlerini yaptı. Yalnızca çiftleri evlendirmekle kalmayan vakıf, 1996’dan bu yana Türk Kızılayı, TİKA VE AFAD ile işbirliği yaparak hem ilmi yayınları hem de düğün projeleriyle birçok ülkeye ulaşmayı başardı.

mehir-vakfi-magazalar-muduru-fatma-nur-asci-2.png

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfının tohumları 1995 yılında Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özdemir’in eşi Fadime Özdemir’in çabalarıyla atıldı. Birçok çiftin mutluluğuna ortak olan Vakıf, çiftlerin ihtiyaçları olan; gelinliğinden damatlığına, züccaciyesinden mobilya takımına, ev tekstil ürünlerinden giyimlerine kadar her şeyi ücretsiz temin ediyor. Kuruluş yıllarında evlendirdikleri çiftin çocuğunu da geçtiğimiz sene evlendiren Vakıf, bir ilke imza attı.

mehir-vakfi-1.png

‘ULUSLARARASI BİR VAKIFIZ’

Uluslararası bir vakıf olduklarını söyleyen Mehir Vakfı Mağazalar Müdürü Fatma Nur Aşcı, “ Biz yardımlarımızı, hem Konya’daki hem de Konya dışındaki; bağışçılarımızın, zekatçılarımızın, tekstilcilerimizin ve iş adamlarımızın destekleriyle sağlıyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar 81 ilin 55’ine yardım yaptık. Balkan ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere toplam 28 ülkede faaliyette bulunduk. Bir de Kur’an-ı Kerim Kampanyamız var. Bu Kur’an- Kerimlerimizi Afrika ülkelerine gönderiyoruz. Oradaki hafız çocuklar ayetleri tahta parçalarına yazıyorlar, ezberliyorlar, sonra silip yeni bir ayet yazıyorlar. Biz de “ Afrika’da Kur’an Kardeşliği “ projesi kapsamında 2017 yılında21 bin 500 adet, 2019 yılında 20 bin adet Kur’an-ı Kerim ve 20 bin adet de Elif-Ba yardımı yaptık. Bu yıl da inşallah üçüncü tırımızı göndereceğiz” dedi. 

mehir-vakfi-7.png

‘BAZI ŞARTLARIMIZ VAR’                     

İhtiyaç sahibi çiftlerin Mehir Vakfı’na başvurmaları için bazı şartlarının olduğunu ifade eden Aşcı, “ Çiftimizin, 18-40 yaş arasında ilk evliliğini yapıyor olmaları, ihtiyaç sahibi olmaları ve nikahını kıydıktan sonra düğüne iki- üç hafta kala bize başvurmaları gerekiyor. Çiftlerimizin nikah cüzdanları olmadan evraklarını maalesef alamıyoruz. Düğün sezonu Nisan- Mayıs ayında açıldığı için bizim başvuran çiftlerin sayısı da daha çok bu aylarda artıyor. Aydayaklaşık 20-30 çift evlendirdiğimizde oluyor 10-15 çift evlendirdiğimizde. Bu her yıl değişiklik gösteriyor. Verdiklerimize sevinip, beğenip mutluluktan ağlayan çiftlerimiz oluyor. “ Bunu da mı veriyorsunuz, biz bu kadarını beklemiyorduk “ diyenler oluyor. Onların mutluluğunu gördükçe biz de çok mutlu oluyoruz ” ifadelerine yer verdi.

mehir-vakfi-magazalar-muduru-fatma-nur-asci-1.png

‘ELAZIĞ İÇİN BİR TIRIMIZ DAHA HAZIR’

Elazığ için bir hazırlanmış yardım tırı olduğunu ama virüsten dolayı beklettiklerini kaydeden Aşcı, “ İki gün önce Elazığ Kızılay Müdürü ile görüştüm.  “Şu aşamada bekleyelim “ dedikleri için bekletiyoruz. İnşallah en kısa sürede gönderebiliriz.İdlib’e de bir tır yardım gönderdik. Arnavutluk’ta da deprem olduğu için oraya da iki tır yardım çıkardık. Bu üç tırın toplam maliyeti bir milyon 400 bin TL’dir.  Bu tırların içerisinde yatak, battaniye, giyim, temel ihtiyaçlar var “ ifadelerini kullandı. Günümüzde vakıflara, derneklere çok fazla güven kalmadığının ancak Mehir’in, güvenilir bir vakıf olduğunun altını çizen Aşcı, “ Bizim vakıf olarak 5 tane altın madalyamız var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği bir vakıfız. Eşi Emine Hamın toplu düğünlerimize katılıyor. Nikah şahitliği yapıyor. Biz güven konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz “ diye konuştu. 

mehir-vakfi-2.png

İLMİ VE DÜĞÜN PROJELERİNDE ÖNEMLİ BİR VAKIFIZ’

Hem ilmi projeler hem de düğün yardımları konusunda önemli bir vakıf olduklarının önemine değinen Aşcı, şunları aktardı: “  İlmi projelerimiz, çoğu üniversitede ders kitabı olarak ek kaynak şeklinde okutuluyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Mehir Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Saffet Köse’nin yazdığı “ Genetiğiyle Oynanmış Kavramlar Ve Aile Medeniyetinin Sonu “isimli bir kitabımız var. Oldukça meşhur bir kitaptır. Hem 81 ilde hem de yurt dışında çok talep görüyor. Şuan sekizinci baskısı için çalışıyoruz. Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip “ İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi (İHAD)“ diye bir dergimiz var. Şuan onun 35. sayısı için çalışılıyor. Bu da akademik ve hakemli bir dergidir. Aynı zamanda uluslararası bir dergidir. Yılda iki defa çıkar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çok beğendiği hatta kendi kütüphanesine bile istediği bir dergidir. “

mehir-vakfi-3.png

‘FUARLARDA YOĞUN İLGİ GÖRÜYORUZ’

Mehir Vakfı olarak sene sonunda fuarlara katıldıklarına değinen Aşcı, “  Bizim, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin (İDSB) sponsoru olduğumuz bir fuarımız var. Yeni STK’lar tanıyoruz. 2018-2019’da Uluslararası İslam İşbirliği Teşkilatı Fuar’ına katıldık. “ Helal” konusunu ele aldık. Helal kozmetik, helal gıda, helal giyim konusu üzerine bir fuar gerçekleştirdik. Biz de orada “ Helal Evlilik “ olarak standımızı açtık. İki senedir de fuarlara katılıyoruz. Bu tip etkinliklerimiz de oluyor. Fuarda, “ Gençleri Evlendirme Ve Mehir Vakfı “ yazdığı için dikkat çekiyoruz. Bayağı bir ilgi görüyoruz. Yeni insanlar tanıyoruz, STK’lara ziyaretlerimiz oluyor. O şekilde kaynaşmış oluyoruz “ diye anlattı.

mehir-vakfi-4.png

Aşcı son olarak, bu yıl Kudüs’te, İstanbul’da, Konya’da yaşayan Filistinli 100 çiftin düğününü yapmayı düşündüklerini, 1996 yılından bu yana evlendirdikleri çiftlerden sadece iki tanesinin boşandığını, kendi evlendirdiği çiftlerden bir tanesinin üçüz çocukları olduğunu sözlerine ekledi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

mehir-vakfi-5.pngmehir-vakfi-6.png