Memiş Kütükcü: “Ekonomiye odaklanalım”

İş dünyası, yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin bitmesiyle ekonomik reformlara odaklanılması gerektiğine ilişkin taleplerini tekrarladı.
Memiş Kütükcü: “Ekonomiye odaklanalım”

İş dünyası, yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin bitmesiyle ekonomik reformlara odaklanılması gerektiğine ilişkin taleplerini tekrarladı. Türkiye’nin önünde, ekonomiye odaklanması gereken 4 yıllık bir fırsat dönemi olduğunu söyleyen Memiş Kütükcü, şu anda iş dünyasının en çok ihtiyacı olan konunun; hem içerde hem de dışarda güven inşa edilmesi konusu olduğunu belirtti.

Türkiye gündeminin uzun zamandır siyasetle meşgul olduğunu söyleyen Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “İstanbul seçimlerinin öncelikle ülkemize ve İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. Neticede İstanbul’un iradesi böyle tecelli etti. Ülkemiz için ve İstanbul için hayırlı olur inşallah. Ekonomi ile alakalı olarak arzu ettiğimiz gibi ilgilenerek odaklanamadığımız bir süreci yaşadık. Ancak, artık önümüzde ekonomiye odaklanmamız gereken 4 yıllık bir fırsat dönemi var. Bu 4 yıllık fırsat dönemini doğru değerlendirip, şu anda önümüzdeki süreçte en çok ihtiyacımız olduğu görülen, içerde ve dışarda güven inşa etmekle ilgili bir yoğun gündem bizi bekliyor. Dolayısıyla şu anda iş dünyasının en çok ihtiyacı; hem içerde hem de dışarda güven inşa etmek gibi görülüyor. Özellikle son günlerde sanayi üretimindeki düşüş de bize iç pazardaki son dönemin sert daralmasının sonucu olarak görünüyor. Bu yüzden, bizim iç piyasada sanayi mamullerine olan talebi artıracak ama enflasyonu yükseltmeyecek bir politika üretmemizi gerektiriyor. Şu anda iç pazarda talep inanılmaz derecede daraldı. Bu talebin daralmasının büyük bir kısmının biz psikolojik olduğunu düşünüyoruz. Güven inşa etmenin gerekliliğini de bu yüzden işaret ediyoruz. Ben, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, önümüzdeki 4 yılı eğer ekonomiye odaklı bir şekilde inşa edebilirsek; hem ekonomimizi hem de ülkemizi güvenli bir şekilde 2023’ler, 2053’lere taşıyacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

“KAMU YATIRIMLARI HAREKETLENMELİ”

İç pazardaki daralmanın aşılması için kamu yatırımlarının hareketlenmesi gerektiğini söyleyen Kütükcü, “Şu anda ihracata çalışan firmalarımızın durumu iyi fakat iç pazara çalışan firmalarımızın durumunda çok sıkıntı var. İç pazara çalışan firmalarımızın içinde de yatırım malzemeleri üretenlerin işi tamamen kilitlenmiş durumda. Bu sebeple, bizim kamu yatırımlarımız sınırlı da olsa hareketlendirebilir olmamız, kaynaklarımızı doğrudan sadece yatırımlara yönlendirmemiz ama verimli yatırımlara yönlendirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Özellikle Konya gibi metale dayalı sanayi sektörünün yoğun olduğu illerde, iş makinaları, takım tezgahları gibi makine grubunun bir çok ürünü yatırım malı olarak adlandırılıyor. Bunların hareketlendirilmesine yönelik bir çalışma yapılmalı. Hem bu sanayi mallarının hem de önümüzdeki süreçte yatırımın artmasıyla istihdamın çözümü olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü istihdamın oluşması için de yatırıma ihtiyaç var. Eğer biz yatırımlarımızı hareketlendiremezsek istihdam da oluşturamıyoruz. İşsizliğin de yükselmeye başladığını düşünürsek; yatırımların hareketlendirilmesinin elzem olduğunu görüyoruz” dedi.

“KOBİ’LERE DESTEK VERİLMELİ”

Konya’nın ürün deseni ve üretim çeşitliliği bakımından çok mozaikli bir resme sahip olduğunu belirten Kütükcü, “Bu konuda Konya avantajlı illerimizden bir tanesi. Bazı başka emsal illerde olduğu gibi bir ya da iki sektörle değil, neredeyse 40 farklı sektörde çok değişik üretim kabiliyetlerine sahip olan bir şehir. Bu bir avantaj. Ancak dezavantajlı yönümüz şu; KOBİ ağırlıklı bir sanayi kenti olmamız hasebiyle KOBİ’lerimizin büyük bir kısmı iç pazar ağırlıklı çalışıyor. Bu dönemde en çok etkilenenler de bu KOBİ türü iç pazar ağırlıklı çalışan firmalarımız oldu. Dolayısıyla KOBİ’ler adına verilen destekler Konya için önem arz ediyor. Bir de yatırım mallarında finansal kiralama modeli yani leeseng çok kullanılan bir argüman, dolayısıyla finansal kiralama modelinde yatırım mallarının finansmanında bir avantaj oluşturulması leeseng kullanımını da artıracaktır, yatırım mallarının talebini de artıracaktır. Bu yüzden leeseng argümanını destekleyecek bir yaklaşım önümüzdeki dönem için avantajlı olacaktır” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ