Mesafeli bayram

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tam kapanma kararı nedeniyle Türkiye bu seneki Ramazan Bayramı’nı da karantinada geçirmeye hazırlanıyor.
Mesafeli bayram

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tam kapanma kararı nedeniyle Türkiye bu seneki Ramazan Bayramı’nı da karantinada geçirmeye hazırlanıyor. 29 Nisan’da başlayan tam kapanma, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar kesintisiz sürecek. İstisnalar dışında tüm iş yerleri sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarihe kadar kapalı kalmaya devam edecek. Bayramda güvenlik önlemlerinin üst düzeyde tutulacağı açıklanırken, vatandaşlar, kurallara uyma konusunda hassas davranmaya davet edildi.

sosyal-mesafeli-bayram-2.jpg

29 Nisan'da başlayan tam kapanma sürecinde iki haftalık süreç geride kaldı. Tam kapanma sürecinde iki haftalık sürecin kalmasının ardından yasaklarda koronavirüs tablosunda kendisini göstermeye başladı. 50'binli vaka sayıları iki haftalık süreçte 15 binlere kadar geriledi. Vaka sayılarında yaşanan düşüşün umut verici olmasının ardından vatandaşların Ramazan Bayramı’nda da kurallara harfiyen uyarak vaka sayılarının düşüşüne katkıda bulunması bekleniyor.

sosyal-mesafeli-bayram-3.jpg

MARKET, MANAV VE FIRIN GİBİ İŞ YERLERİ AÇIK OLACAK

Vatandaşlar, Ramazan Bayramı süresince araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuru yemişçi ve tatlıcılardan 10.00-17.00 saatlerinde, fırınlar ile bunların ekmek satan bayilerinden ise gün boyunca temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

sosyal-mesafeli-bayram-4.jpg

YEME-İÇME YERLERİNİN ÇALIŞMA SAATİNDE DEĞİŞİKLİK

İçişleri Bakanlığının ilgili genelgesi gereği yeme-içme yerleri ile çevrim içi yemek sipariş firmalarının çalışma saatinde 13 Mayıs Perşembe günü itibarıyla değişikliğe gidilecek. Ramazan Bayramı'nın birinci gününe kadar 24 saat esasına göre paket servis şeklinde hizmet verebilecek bu iş yerleri ile firmalar, ramazanın sona ermesiyle saat 01.00'e kadar paket servis yapabilecek.

sosyal-mesafeli-bayram-6.jpg

BAYRAMDA TEDBİRLER ÜST SEVİYEDE OLACAK

İçişleri Bakanlığı Ramazan Bayramı'nda alınacak tedbirler üzerine açıklamada bulundu. Açıklamada, "Ramazan Bayramını da içine alan süre boyunca şehirlerarası seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma kısıtlamasına dair  yürütülen denetimlerde toplam 7 bin 251 kontrol noktasında 95 bin 948 kolluk personeli görev alacaktır" ifadeleri kullanıldı.

"SEYAHAT İZİN BELGELERİ TEK TEK KONTROL EDİLECEK"

Gerek kısmi kapanma gerekse tam kapanma döneminde alınan tedbirlerle 16 Nisan 2021 günü 62 bin 939'a kadar yükselen günlük vaka sayısının 10 Mayıs 2021 günü itibariyle 13 bin 604'e kadar gerilediği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: "Salgının seyrinde yaşanan bu olumlu gidişatın sürdürülmesi açısından denetim faaliyetleri, tam kapanma döneminin kalan süresi içerisinde de tüm hızıyla sürdürülecektir. Ramazan Bayramı’nı da içerisine alan bu süre içerisinde; şehirler arası seyahat kısıtlamasına dair denetimler çerçevesinde; şehirler arası yollar üzerinde kolluk kuvvetlerince 1167 yol kontrol noktası oluşturulmuş olup, bu yol kontrol noktalarında 16 bin 669 kolluk personeli görev yapacaktır. Yol kontrol noktalarında görevli kolluk personelince özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla şehirler arası seyahat edenlerin 'seyahat izin belgeleri' tek tek kontrol edilecek ve seyahat izin belgesi olmadan şehirler arası seyahat edenlerin tespiti halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır."

"95 BİN PERSONEL GÖREV ALACAK"

Sokağa çıkma kısıtlamasına dair denetimler çerçevesinde; gerek şehir içi kontrol noktaları gerekse devriye ekipleriyle etkin bir denetim gerçekleştirileceği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Şehir içi cadde ve sokaklarda kolluk kuvvetlerince oluşturulan toplam 6 bin 84 kontrol noktasında 79 bin 279 kamu personeli görev yapacak olup gerçekleştirilecek denetimlerde geçerli bir muafiyetin var olup olmadığı, çalışma izni görev belgesi kontrolü ile dışarıda bulunulan durumun muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir. Ramazan Bayramı’nı da içine alan süre boyunca şehirler arası seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma kısıtlamasına dair yürütülen denetimlerde toplam 7 bin 251 kontrol noktasında 95 bin 948 kolluk personeli görev alacaktır. Bu dönemde ayrıca kolluk kuvvetlerince yaya ve motorize devriye hizmetlerine ağırlık verilerek sokağa çıkma kısıtlamasına dair denetimlere aralıksız 7/24 esasına göre devam edilecektir. Bu çerçevede her gün ortalama 13 bin 938 yaya/motorize devriye ekibinde 78 bin 230 kolluk personeli sokağa çıkma kısıtlaması tedbirine dair denetim faaliyetlerinde görev alacaktır." Ayrıca salgın denetim ekiplerinin de bu süreçte iş yeri denetimleri tam kapasiteyle sürdüreceği ifade edildi.

“GERÇEK BAYRAM YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Vatandaşları kurallara uyma konusunda hassas davranmaya çağıran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı, bayram gibi yaşamak istiyoruz. Bu sıkıntılı dönemde milletçe büyük bir fedakârlık örneği gösteriyoruz. Bunun kazanımlarını yakında mutlaka göreceğimize inanıyorum. Mücadele birlikte kazanılacaktır” ifadelerini kullandı.

EMİNE ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ