Meteoroloji tarih verdi: Kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, günlük hava tahmin raporunun yanında uzun vadeli tahminlerini de paylaştı. Bu kışın 'La Nina' etkisinde olacağını belirten uzmanlar, sert hava şartlarına karşı şimdiden önlemlerin alınması gerektiğini belirtirken, kar yağışı için de tarih verdi.
Meteoroloji tarih verdi: Kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde paylaşılan rapora göre, ülkemizde kar yağışı 4 Aralık Pazar gününden itibaren etkisini gösterecek.

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda karla karışık yağmur beklenirken bazı bölgelerde ise sadece karın etkili olacağı kaydedildi. Özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı görülebileceğini belirten uzmanlar ülkenin batısı ile iç kesimlerinde ise kuvvetli yağışlara karşı vatandaşları uyardı.

Yeni haftanın ilk gününde Karadeniz'in kıyı kesimlerinde görülecek yağış, doğuda kar olarak etkisini göstermeye devam edecek.

Güneyde ise sıcaklık mevsim normalleri üzerinde seyrediyor.

6 ARALIK SALI HAVA DURUMU

Ülkenin doğu kesimi yağış alırken orta ve batı kesimler ise bulutlu olacak. Salı günü doğudaki kar yağışı çevre illere yayılarak etkisini yükseltecek.

7 ARALIK ÇARŞAMBA HAVA DURUMU

Çarşamba günü ise ülke genelinde güneş yüzünü gösterecek. Hava sıcaklıklarında düşüş devam ederken batı ve iç kesimlerde güneşli günler, doğuda ise kar ve yağmur etkili olacak.

Uzmanlar bu kış için La Nina etkisine dikkat çekmişti.

LA NİNA NE DEMEK?

La Niña, daha geniş El Niño-Güney Salınımı iklim modelinin bir parçası olarak El Niño'nun daha soğuk karşılığı olan okyanus ve atmosferik bir fenomendir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir. Pasifik üzerinde bulunan basınç sistemlerine etki eden La Nina, Türkiye üzerinde direkt etki gösteremez. Fakat Pasifik üzerinde gösterdiği etki dolaylı yoldan Türkiye'yi de etkisi altına alır.

La Nine kuvvetlendiği zaman dünya soğuma evresine giriyor ve buzul miktarları artıyor. Sadece Türkiye değil aslında ABD Batı kıyılarında da soğukluk artışı yükselmiş durumda. La Nina döneminde sıcak sular Asya kıtasına doğru giderken, ABD ve diğer bölgelerde hava soğumaktadır.

LA NİNA ETKİSİ

Ülkemizde ocak ayının sert geçmesi beklenirken şubat ayı itibarıyla da ılıman bir havanın etkili olması uzmanların tahminleri arasında yer alıyor. Çünkü, 30 senenin ardından en uzun süren La Nina yılları artık etkisini kaybedecek.

Etiketler :