Milletlerarası anlaşma

"Tütün Ürünlerinin Yasa dışı Ticaretini Önlemeye Yönelik Protokol" Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlandı
Milletlerarası anlaşma

ANKARA (AA) - "Tütün Ürünlerinin Yasa dışı Ticaretini Önlemeye Yönelik Protokol", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Protokole göre, söz konusu ürünlerin yasa dışı ticaretini engellemek, yıldırmak ve caydırmak, tespit etmek, soruşturmak ve kovuşturmak için bu tür malların arz zincirini kontrol etmek veya düzenlemek için etkin önlemler alınacak ve uygulanacak.

Taraflar, protokolün hedeflerine ulaşması için teknik yardım ve mali destek, kapasite artırımı ve uluslararası iş birliğini kolaylaştırmak veya bunları elde etmek için etkin önlemleri alacak.

Arz zincirini emniyet altına almak ve tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretinin araştırılmasına yardımcı olmak amacıyla, taraflar, protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren 5 yıl içinde ulusal veya bölgesel izleme ve takip sistemlerini ve "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi Sözleşme Sekreteryası"nda küresel bilgi paylaşım odak noktasını içeren ve bütün taraflarca erişilebilir olan küresel bir izleme ve takip yöntemini kuracak. Söz konusu yöntem taraflara sorgulama yapma ve ilgili bilgileri alma olanağı sağlayacak.

Taraflar, bilgi, beceri, yeterlik ve uzmanlık dahil olmak üzere gelişmiş izleme ve takip teknolojisinin geliştirilmesi, transferi ve ediniminin kolaylaştırılmasında en iyi uygulamaları paylaşma ve geliştirme konularında iş birliğine gidecek.

Güvenlik tedbirleri çerçevesinde gerçek ve tüzel kişiler, sınır ötesi nakit havale tutarı veya sınır ötesi ayni ödemeler ve tüm şüpheli işlemleri yetkili mercilere raporlayacak.

Taraflar, suçlara yönelik olarak soruşturmalarda, kovuşturmalarda ve adli muamelelerde karşılıklı olarak birbirlerini en geniş hukuki yardımlaşma ile destekleyecek.

Protokol, kanunun yürütülmesinde iş birliği, karşılıklı idari ve adli yardımlaşma, suçluların iadesi, raporlama ve bilgi alışverişi, kurumsal düzenlemeler ve mali kaynaklar, hükümetlerarası kuruluşlarla ilişkiler, anlaşmazlıkların çözümü gibi konuları da düzenliyor.


Kaynak: