Milletvekili Konya'ya su istedi, Bakan Kirişci "Kaynaklar sınırlı" dedi

Konya'da düzenlenen Gelir Koruma Sigortası Lansman Toplantısı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla gerçekleşti.
Milletvekili Konya'ya su istedi, Bakan Kirişci "Kaynaklar sınırlı" dedi

Programın açılış konuşmasında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun Konya' nın su fakiri olduğu bir bölge olduğunu söyleyerek, "Bizim bölgemiz doğu Karadeniz gibi bol yağış alan bir bölge değil. Bu yıl da kuraklık şiddetli geçecek gibi görünüyor. Bu kuraklıktan Konya çok etkilenecek. Tarım şehri Konya’da üretimin düşmemesi ve devamı için dış havalardan su getirilmeli. Bunun için gerekli çalışmaları takip ediyoruz" dedi.

Daha sonra kursüye gelen Bakan Kirişçi su kaynaklarının sınırlı olduğunu söyledi.

konyada-duzenlenen-gelir-koruma-sigortasi-lansman-toplantisi-3.jpg

KONYA’YA 20 YILDA 71,7 MİLYAR TL TARIMSAL DESTEK VE YATIRIM YAPILDI

Gelir Koruma Sigortası uygulamasının başladığı Konya’da açılış programa katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Konya’ya 20 yılda 71,7 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım gerçekleştirdik. Bugün sadece 185 milyon liralık destek ödemesi yapıldı. Bunun 8 milyon lirasından fazlası Konyalı çiftçilerimizin hesabına yatırıldı. Konya’ya 2022 yılı desteği 3 milyar liranın üzerinde oldu” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında Konya genelinde uygulamaya alınan Gelir Koruma Sigortası’nın lansman toplantısına katıldı.

Bayır Diamond Otel’de Gelir Koruma Sigortası Lansman Toplantısına, Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Ahmet Sorgun, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ve davetliler katıldı.

konyada-duzenlenen-gelir-koruma-sigortasi-lansman-toplantisi-9.jpg

GÜNAL: DAHA ÇOK ÇİFTÇİYE ULAŞACAĞIZ

Tarım sigortası alanında büyük bir başlangıcın Gelir Koruma Sigortası ile başlayacağını söyleyen Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, programın başlamasının ülkeye hayırlı olmasını diledi. Tarım sigortalarının önemini her zaman dile getiren Günal, “İklim değişikliğiyle birlikte felaketler arttı. Dünyada gıdanın önem kazandığı son günlerde sigortanın önemi daha da artmaktadır. Üreticimizi daha iyi korumak için Tarsim sigortalarını onlara daha çok anlatacağız” dedi. Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, değişen iklim şartlarının tarıma olan sigorta uygulamasının öne çıkardığının altını çizdi. İlk defa başlayacak Gelir Koruma Sigortası, Konya’da buğday üzerinde başlayacağını dile getirdi. Demirok, “Tarım sigortalarında şu anda dünyanın pek çok ülkesinde de poliçe kesmeye başladık. Üreticilerimizin en iyi şekilde üretim yapması ve ülkemize katsını büyütmek için çalışmalarınıza devam ediyoruz” dedi.

konyada-duzenlenen-gelir-koruma-sigortasi-lansman-toplantisi-14.jpg

MİLLETVEKİLİ SORGUN: AZ SU İSTENEN ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun konuşmasında Konya’nın kuraklıkla boğuştuğuna dikkat çekti. Konya’nın tarım şehri olduğunu hatırlatan Sorgun, “Konya, Türkiye’nin en kurak bölgesi. Bu yıl da yağışlar çok az oldu. Bölgemizin yağışlara ihtiyacı var. Bunun dışında dış havzalardan gelecek taşıma suya ihtiyacımız var. Taşıma suyla da değirmenin dönmeyeceğini biliyoruz. Bunun için bu bölgede suya az ihtiyaç duyan ürünlerin üretiminin yapılması gerekiyor. Bu bölgede daha az suya ihtiyaç olan ürünlerin desteklenmesini istiyoruz. Böyle olduğu zaman çiftçimiz bunu dikkate alacaktır” dedi. Törende konuşan Konya Valisi Özkan, tarım sigortasının önemine değindi. Vali Özkan, Gelir Koruma Sigortası’nın Konya’dan başlamasından dolayı Bakan Kirişçi’ye ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

konyada-duzenlenen-gelir-koruma-sigortasi-lansman-toplantisi-17.jpg

BAKAN KİRİŞÇİ: TARIMSAL İHRACAT 30 MİLYAR DOLAR SINIRINA GELDİK

TARSİM Gelir Koruma Sigortası’nın ülkeye hayırlı olmasını dileyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarım kanununun AK Parti döneminde kazandırıldığını hatırlattı. 2002’den önce Türkiye’de başka ülkelerin tohumlarının ve sigortalarının Türkiye’de kol gezdiğine vurgu yaparak, “Ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen bir tarım kanunu yoktu. Bunu ülkemize Ak Parti iktidarı kazandırdı. Bunun yanında bir tohumculuk kanunu yoktu. Bunu yürütecek insan kaynaklarımız olduğu halde onlara gerekli değer verilip bu da yapılmadı. Lisanslı depoculuk uygulaması ve vadeli işlem borsası da AK Parti iktidarında oluşturuldu. 20 yıl geçti ve bu sürede Türkiye’de tarım sektörü artık ürettiği tarımsal hasıla ile Avrupa’da birinci dünyada ilk 10’dayız. 2022 yılındaki kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacak. 2002 yılında 25 milyar dolar tarımsal hasıla yapılmıştır. Tarımsal ihracat 3,8 milyar dolar şimdi 30 milyar dolar sınırına geldik. Cumhuriyetimizin 100 yılı sonunda tüm Türkiye’nin ihracat değeri olan 36 milyar dolar ihracatı yakalamış olacağız. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı gıdadaki krizi ortaya çıkardı. Dünyadaki ülkelerde para teknoloji var ürün alamadılar. Güçlü yapımız sayesinde üretimde ve tedarikte en ufak bir kriz olmadı. Batıda üreticiler canlarının kıymetini bildiler ve sağlık hizmetlerinden yararlanamadıkları için üretimi yapmadılar. Türkiye’de üreticilerimize pandemi döneminde destekler devam etti ve üretimle tedarik zinciri kırılmadan sürdü. Biz bu çiftçilerimize ne yapsak azdır. Bizim çiftçilerimize destek konusunda her zaman fazlasını hak ediyor. İktidarımız sürecinde çiftçilerimize ve üretime destek vereceğiz” dedi.

“SU KAYNAKLARIMIZ SINIRLI”

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun’un Konya’ya su getirilmesi isteğini de değerlendiren Bakan Kirişçi, “Ahmet Vekilimiz Konya su fakiri bir şehir olduğunu söyledi ve buraya su gelmesi gerektiğine değindi. Bunların hepsine tamam ama kaynaklarımız sınırlıdır. Bu kaynakların bir gün tükeneceğini bilmemiz lazım. Biz bunlar için neler yapabiliriz bunları düşünmeliyiz. Aynı zamanda stratejik ürünler üretmemiz gerekiyor. Toprak ve su zengini değiliz. Konya’da su fakirliği var. Bunun için ülkemizde tarımsal projeler üretmemiz gerekiyor. Tarsim ile de daha çok çiftçimize ulaşarak zararların en kısa sürede telafi edilmesi gerekiyor. Bizim öncelikle kendimiz için bulunurluk noktasında yeterli üretim yapıyor olmamız lazım''

KONYA’YA 20 YILDA 71,7 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEK

Konya’da tarım sigortasında yapılan poliçenin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Bakan Kirişçi, "Yüzde 25 police ile ortalamanın üzerinde ama yine de az. Eksikliğimizi kendimizde bulalım. Tarım sigortası daha çok çiftçiye ulaşmalı ve ürünlerimiz sigortalanmalı. Tarım sigortasına daha çok önem göstermemiz gerekiyor. Gelir Koruma Sigortası Konya’dan başladı çünkü medeniyetlerin ve tarımın beşiği Konya. Gelir Koruma Sigortası hububatta Konya’nın bütün ilçelerinde başlıyor. Bunu ileride tüm Türkiye’ye yayacağız. Her zaman çiftçinin yanında olan bir Cumhurbaşkanımız var. 40.4 milyar liralık tarıma destek ve yatırım yapıldı. Konya’ya 20 yılda 71,7 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım gerçekleştirdik. Bugün sadece 185 milyon liralık destek ödemesi yapıldı. Bunun 8 milyon lirasından fazlası Konyalı çiftçilerimizin hesabına yatırıldı. Konya’ya 2022 yılı desteği 3 milyar liranın üzerinde oldu. Konya’ya her zaman desteklerimiz sürecek. Tarıma verilen desteğin geri kazanımı daha çok olur. Anadolu tabiriyle aşa dökülen yağın zararı olmaz. Bu ülkenin çiftçisine verdiğimiz para bu ülkenin piyasasında döner. 52 milyon poliçe sayısı oldu. Bundan sonraki hedef 100 milyonun üzeninde olacak. Zararların yüzde 70’i karşılanıyor. Gelir Koruma Sigortası’nın hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. Program, hatıra fotoğrafı ve hediye takdimiyle sona erdi.

•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :