Ministar odbrane Turkiye: U operaciji "Kandža-Katanac" do sada neutralisano više od 100 terorista

Takozvani lideri terorističke organizacije PKK su u panici, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar
Ministar odbrane Turkiye: U operaciji "Kandža-Katanac" do sada neutralisano više od 100 terorista

Ministar odbrane Turkiye Hulusi Akar izjavio je u srijedu da su turske snage bezbjednosti u operaciji "Kandža-Katanac" do sada neutralisale više od 100 terorista u sjevernom Iraku, javlja Anadolu Agency (AA)

Tokom posjete turskoj granici s Irakom u blizini zone operacije "Kandža-Katanac" Akar je rekao da će uspješnim dovršenjem najnovije operacije Turkiye obezbjediti svoje granice.

"Naše operacije serije 'Kandža' se nastavljaju. Ovo je lanac, a posljednja karika lanca je operacija 'Kandža-Katanac'. Uspješnim dovršenjem ove operacije, zatvorit ćemo katanac i osigurati potpunu kontrolu naših granica", rekao je Akar.

Dodao je da operaciju podržavaju kopnena i vazdušna borbena vozila, kao i bespilotne letjelice. Prema njegovim riječima takozvani lideri terorističke organizacije su u panici, a PKK se raspada.

"Sve je to navedeno u obavještajnim izvještajima", rekao je Akar.

Naglasio je da će se Turkiye nastaviti boriti protiv terorizma sa sve većom snagom i konačno se riješiti "ovog terorističkog prokletstva".

Demantovao je mit da se Kurdi pridružuju PKK navodeći da su "Turci i Kurdi - sestre i braća".

"Dokaz tog jedinstva su groblja gdje su Turci, Kurdi i Arapi sahranjeni jedni pored drugih", naglasio je Akar i dodao da je operacija usmjerena samo na teroriste.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je aprilu ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turkiye, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.