Ministarstvo odbrane Turske: Neutralizirano 14 terorista PKK/YPG

Ministarstvo odbrane Turske navodi da su turske snage uspješno osujetile pokušaje terorista PKK/YPG

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Mart 2021 17:19
Ministarstvo odbrane Turske: Neutralizirano 14 terorista PKK/YPG

Ministarstvo odbrane Republike Turske objavilo je da su turske snage neutralizirale 14 terorista PKK/YPG, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su turske snage neutralizirale 12 terorista koji su pokušali izvesti napad na području operacije "Izvor mira" te dvoje terorista PKK/YPG koji su pokušali da se infiltriraju na područje operacije "Štit Eufrata".

Ministarstvo odbrane Turske navodi da su turske snage uspješno osujetile pokušaje terorista PKK/YPG.

"Pokušaji napada na područje gdje traju operacije 'Izvor mira' i 'Štit Eufrata' uspješno su spriječeni", stoji u saopćenju.

Turske snage su u proteklih pet godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području sjevera Sirije i spriječen plan terorista PKK/YPG-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.