MOD Turkiye: Na sjeveru Sirije neutralizirana dvojica terorista PKK/YPG-a

U saopćenju Ministarstva odbrane navodi se da su teroristi neutralizirani dok su pokušavali da se infiltriraju u zonu operacije "Izvor mira"
MOD Turkiye: Na sjeveru Sirije neutralizirana dvojica terorista PKK/YPG-a

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da su dvojica terorista PKK/YPG-a neutralizirana u zoni operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrane navodi se da su teroristi neutralizirani dok su pokušavali da se infiltriraju u zonu operacije "Izvor mira".

Dodaje se da se odlučno nastavlja borba protiv terorista.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u proteklih šest godina izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.