MOD Turkiye: Na sjeveru Sirije neutralizirano petero terorista PKK/YPG-a

U saopćenju Ministarstva odbrane Turkiye navodi se da je četvero terorista neutralizirano nakon što su otvorili vatru na granični prijelaz Akdogan u turskoj provinciji Mardin
MOD Turkiye: Na sjeveru Sirije neutralizirano petero terorista PKK/YPG-a

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je petero terorista PKK/YPG-a neutralizirano u zoni operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrane navodi se da je četvero terorista neutralizirano nakon što su otvorili vatru na granični prijelaz Akdogan u Mardinu u Turkiye. Dodaje se da su turski komandosi, također, neutralizirali jednog teroristu PKK/YPG koji se spremao da izvede napad na zonu operacije "Izvor mira".

Naglašeno je da se odlučno nastavlja borba protiv terorista.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u proteklih šest godina izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.