MOD Turske: U posljednjih pet dana neutralizirano 16 terorista PKK/YPG-a

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama
MOD Turske: U posljednjih pet dana neutralizirano 16 terorista PKK/YPG-a

Turske snage su u posljednjih pet dana na sjeveru Sirije neutralizirale 16 terorista PKK/YPG-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva navedeno je kako turske snage odlučno nastavljaju sa borbom protiv terorista.

"Hrabre Oružane snage Turske su u posljednjih pet dana neutralizirale 16 terorista PKK/YPG-a, od čega tri u zoni operacije 'Izvor mira' i 13 u 'Štit Eufrata'", navedeno je u saopćenju.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u protekle četiri godine izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.