"Model Fabrika" ile firmalarda verimlilik dönüşümü

Ankara'da Aralık 2018'de kurulan Türkiye'nin ilk "Model Fabrika Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi", bir yandan firmaları dönüştürürken diğer yandan aynı kapasiteyle işletmelerde verimliliğin artmasını sağladı
"Model Fabrika" ile firmalarda verimlilik dönüşümü

ANKARA (AA) - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR - Türkiye'nin ilk "Model Fabrika Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi", Aralık 2018'den bu yana verdiği eğitimlerle hem firmaların dönüşümlerine önayak oldu hem de aynı kapasiteyle verimliliklerinin yüzde 140'a varan oranlarda artmasını sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) açılan Türkiye'nin ilk "Model Fabrika Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezi" firmaların değişiminde önemli rol oynuyor.

Gerçek bir üretim ortamında katılımcılara bir işletmenin daha verimli olması için gerekli her şeyi test ettirerek öğretmeyi amaçlayan Model Fabrika, dijital dönüşüm, ürün geliştirme, enerji verimliliği ve diğer konularda çalışanların bilgi ve becerilerini artırıyor.

Özellikle firmaların aynı iş gücü ve kaynakla üretimlerini yükseltmek, Endüstri 4.0 sürecine uyumlarını sağlamak için Aralık 2018'de kurulan merkez sayesinde bugüne kadar 150 firmanın çalışanlarına eğitim verildi.

İş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirmenin de hedeflendiği merkezde, işletmelerin dünya ile rekabet edebilmeleri için gerekli ortamın oluşturulması ve yalın üretim yöntemlerinin uygulanması üzerinde durulan çalışmalar arasında yer alıyor.

Model Fabrika'da bugüne kadar eğitim alan 150 firmadan birçoğu buradan edindiği teknik bilgileri üretimlerine yansıtarak verimliliklerini büyük oranda artırdı. Bazı firmalar hedeflenen en üst seviye verimlilik noktasına ulaşmayı başardı.

Merkezdeki eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sayesinde sadece ASO 1. OSB'deki değil, Ankara ve çevre illerdeki işletmelerin yalın üretim vizyonlarının ve kapasitelerinin de geliştirilmesi planlanıyor.

- "Öğren ve Dönüş Programı" uygulanıyor

Model Fabrika'da uygulanan "Öğren ve Dönüş Programı" kapsamındaki eğitimlerle işletmeler çok daha verimli hale getirilirken, rekabet güçleri artırılıyor ve dijital imkanlardan daha fazla yararlanmaları sağlanıyor.

Program kapsamında firmaların dönüşüm liderlerine eğitimler veriliyor ve işletmelere düzenli ziyaretler gerçekleştiriliyor.

Uzman danışmanlar da işletmeleri mercek altına alarak, projelerdeki ilerlemeleri izliyor.

Model Fabrika'da eğitim alan firmalarda israfın azaltılması, sıfır hataya yaklaşma, hatayı bir daha tekrarlamama, talep miktarlarındaki ani değişimlere en hızlı şekilde tepki verebilme, tam zamanında üretme, sürekli iyileştirme (KAIZEN) düşünce tarzları benimsenerek, kaliteyi standart bir değer haline getirme gibi sonuçlar elde ediliyor.

Program kapsamında öğrendiklerini üretim tesislerinde uygulayan firmaların, bugüne kadar yüzde 140'a varan verimlilik artışı sağlaması dikkati çekti.

Almanya'daki benzerleri örnek alınarak Türkiye'de birçok ilde benzer "Model Fabrikalar"ın hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: