Moody's'in ardından Türkiye'ye yeni övgü: İngiliz banka devi rezervlerde daha fazla büyüme bekliyor

Moody's'in ardından İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays da Türkiye'nin rezervlerinde yaşanan artışa ilişkin dikkat çeken analiz geldi. Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmanın büyük katkısı olacağını vurgulayan dev banka, rezervlerdeki artışa büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Moody's'in ardından Türkiye'ye yeni övgü: İngiliz banka devi rezervlerde daha fazla büyüme bekliyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomide atılan adımlar meyvelerini vermeyi sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerine başlattığı ekonomi turunda sonrasında yapılan anlaşmalar ile ekonomi yönetiminin rezervleri artırmak için attığı adımlar neticesinde Merkez Bankası rezervlerinde son iki ayda 17 milyar dolarlık artış yaşandı.

REZERVLERDE 2 AYDA REKOR YÜKSELİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 2023 Mayıs sonu itibarıyla 98.5 milyar ABD doları seviyesinde olan brüt rezervler 4 Ağustos haftası itibarıyla 115.6 milyar ABD doları seviyesine yükseldi. Merkez Bankası rezevlerine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Piyasa koşulları el verdiği ölçüde rezerv biriktirmeyi sürdüreceğiz" derken, İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays'tan rezervlere ilişkin dikkat çeken analiz geldi.

EK 17 MİLYAR DOLARLIK REZERV ARTIŞI

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye ekonomisindeki iyimser tahminin ardından yapılan analizde Merkez Bankası'nın rezervlerinde 17 milyar dolarlık ek iyileşme yaşanacağı belirtildi.

BAE'NİN ETKİSİ DAHA BÜYÜK OLACAK

Bloomberg'de yer alan habere göre Barclays, analizinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerindeki artışın devam etmesinin beklendiğine vurgu yaptı.

Barclays'in raporunda, "Ağustos ortasından 2024 yılı sonuna kadar yabancı para cinsinden rezervlerde 17 milyar dolarlık ek bir iyileşme bekliyoruz. Seçimlerden bu yana TCMB, brüt rezervlerini 17 milyar dolar artırdı ancak yılın geri kalanında, sonbaharda mevsimselliğin tersine dönmesiyle trendin yavaşlayarak 2 milyar dolar daha artmasını bekliyoruz. Metodolojimiz, 2024'te rezervlerde 14 milyar dolarlık ek bir iyileşme daha olacağını gösteriyor. BAE'den finansman akışları, beklediğimizden daha önden yüklemeli bir şekilde gelirse döviz rezervlerindeki iyileşme daha büyük olacaktır." denildi.

MOODY'S RAPORUNDA TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisine yönelik yıllık analizinde son dönemde atılan poltikalara ilişkin övgü dolu sözler kullandı. Türkiye'nin ekonomik görümünün durağan olduğu ve dengeli riskleri yansıttığı kaydedilen analizde, "Ortodoks politikalara geçiş sürdürülürse ve makro dengesizliklerde düzenli bir azalmaya yol açarsa, görünüm pozitife dönebilir ve not yükseltilebilir." değerlendirmesi yapıldı.

Etiketler :