MTV indirimi tüm araçları kapsamıyor

Son dönemlerde gündemde olan araç vergilerinde MTV indirimi ile ilgili yapılan haberlerde bütün araçları kapsadığı gibi yanlış bir algının oluştuğunu vurgulayan İbrahim Can, indirimin sadece otomobil ve benzeri araçlarda uygulanacağını söyledi.
MTV indirimi tüm araçları kapsamıyor

Döviz kurlarındaki artış özellikle yedek parça fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle yeni araçların yedek parçalarının dövizle alınması nedeniyle kasko sigortasında önemli fiyat atışları olması bekleniyor.  Vista Sigorta Aracılık Hizmetleri sahibi İbrahim Can konuyla ilgili Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

YÜZDE 30 ZAM GELEBİLİR

Araç sigortaları üzerinde son dönemde bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden İbrahim Can, “Bu artış sigorta şirketlerinden kaynaklı değil bir gerekçeye dayandırılarak yapılmaktadır. Buda son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı gibi dış güçlerin dövizdeki oynamalarına bağlı olarak yüzde 30’un üzerindeki fiyat artışına sebep olabilir. Maliyetlerin sigortalara yansıması ise daha çok trafik sigortalarından öte kasko sigortalarında bariz şekilde görülecektir. Çünkü kaskolu araçlar yeni nesil araçlardır. Nihayetinde yedek parçaları da dövizle alınmaktadır. Bu nedenle yüzde 30 ve üzerindeki fiyat artışı haliyle yedek parçaya maliyet artışı şeklinde yansıyacak. Bundan da en çok etkiyecek olan kasko sigortalarıdır. Örneğin bin TL kasko fiyatı olan aracın kaskosunun bin 300 TL olacağını varsayabiliriz” diye konuştu.

TEMEL NEDEN DÖVİZ ARTIŞI

Son zamanlardaki fiyat artışının temel nedeninin döviz hareketi olduğunu vurgulayan Can, “Bu yansımanın trafik sigortalarında sigorta şirketlerinin kendi kar zarar dengelerini her bilanço dönemi ve sonrasında güncelledikleri için mutlaka artış olacaktır. Ama bu artışın yüzde 10 seviyesinde kalacağı kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİN SON GÜNLERİ

Son dönemlerde araçların vergilerinde bir indirim olduğuyla alakalı açıklamalar olduğunu belirten İbrahim Can, “Tüm motorlu araçların Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa vergi ödemesi vardır. Bunun adı Motorlu Taşıtlar Vergisidir. Bankalardan nakit olarak ya da Maliyenin Gelirler İdaresi Başkanlığı internet sayfasından kredi kartıyla ödenebilir. Gününde yapılan ödemelerde bankalar kredi kartı kullanımını artırma adına yapılan kampanyalar dahilinde vade farksız peşin rakamı taksitlendirilmektedir. Taksit sayısı ise minimum 2 maksimum 6’dır” dedi.

 İNDİRİM BÜTÜN ARAÇLARI KAPSAMIYOR

“2004 yılında yayınlanan bir genelge ile birlikte kasko, otomobil ve benzeri araçlar için 15 yaşına kadar araçları kapsamaktadır” diyen İbrahim Can, “Çünkü kasko değer listesi kamu kurum ve kuruluşlarında 15 yaşa kadar belirtilmektedir. 16 yıl ve fazla olan araçların kasko değeri olmamaktadır. Ücreti belirlenen araçlarda yıl içerisinde ödenen vergi toplamı araç değerinin yüzde 5 oranını geçmesi halinde ilgili mevzuat gereği kişinin başvurusu dahilinde bir alt basamaktan ödeme alınmaktadır. Hususi araçlarda vergileri belirleyen iki temel unsur vardır. Birincisi silindir hacmi, ikincisi aracın yaşıdır. Bu daha çok lüks diye tabir edilen araçları kapsar niteliktedir. Ulusal basında konu ile ilgili haberler  yayınlandı. Haberin içeriği doğru ama haberde eksiklik var. O haberde mevcut olan indirimde tüm araçların Motorlu Taşıtlar  Vergisi indiriminden yararlanacağı ifade edilmektedir.  Bu indirim sadece otomobil ve benzeri araçları kapsamaktadır” ifadelerini kullandı.

DIŞ GÜÇLER BİLİNÇLİ OLARAK YAPIYOR

Fiyat artışlarının bir de topluma yansıyan sosyal yönünün olduğunun altını çizen Can, “Ülkemizde 20 milyonun üzerinde aktif araç var. Her bir aracın trafik sigortası ve yapılabilir araçlarında kaskosu var. Dolayısıyla 20 milyon araç demek her aileyi çekirdek aile kabul eder ve  her ailede de bir araç olduğunu varsayarsak bu da ülke nüfusunun birebir etkilenmesi anlamına gelir. Bu durmda sigorta sektöründeki aslında fiyat artışlarının toplumda oluşturulmak istenen kargaşa için baş bir etken olduğu görülüyor. Bunu da dış mihraklar bilinçli olarak yapmaktadır” dedi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ